Domácnost

Energie z potravin – jezte zeleninu!


Víte na čem závisí energetická hodnota potravin? Naučte se jíst zdravě!

Když se snažíte zhubnout, musíte brát v potaz energetickou hodnotu toho, co jíte. Ta se z velké části odvozuje od hmotnosti jídla, ale závisí i na dalších věcech. Objem, způsob přípravy...

Jenže když se chcete skutečně najíst a při tom i trochu zhubnout, zjistíte za krátko, že mnoho potravin vám jaksi nevyhovuje. Počet kilojoulů je často zdrcující. Co s tím? Musíte si vybírat potraviny s tzv. nízkou denzitou neboli hustotou, tedy potraviny, které obsahují málo energie. Jak ale na to?

Platí, že čím více vody potravina obsahuje, tím menší je její energetická denzita. Z tohoto hlediska je pro hubnutí ideální zelenina, která obsahuje 75 % až 95 % vody.



Průměrné energetické hodnoty:

Zelenina – 100 kJ / 100 g
Sladkosti – 1800 kJ / 100 g
Tučné – 3800 kJ / 100 g

Odborníci většinou doporučují, že by vaše hlavní jídlo mělo vypadat asi takto: polovinu talíře má tvořit zelenina, čtvrtinu maso a čtvrtinu příloha. Když si ovšem místo přílohy dáte pouze zeleninu, rozhodně si tím neublížíte.

Počítáte energetickou hodnotu potravin? Stavíte svůj jídelníček na zelenině? Nebo se v jídle neomezujete a jíte, co vám chutná?

   
17.04.2008 - Dům a byt - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [48] Vivian [*]

    Dášule: a to je propagace zeleniny špatná jen proto, že ty nesmíš vitamín K? Určitě už máš zjištěno, kolik ho v čem je, a nemáš s tím problém, ne?

    superkarma: 0 17.04.2008, 21:20:13
  2. avatar
    [47] OlgaMarie [*]

    Dášule: Z člověka se stala šelma, když začal žrát maso. Jen mrknu na článek o zdravé výživě, dostanu chuť na to nejnezdravější, co najdu. Zpravidla a .

    superkarma: 0 17.04.2008, 19:43:00
  3. avatar
    [46] Dášule [*]

    Moc se mi líbí tyhle všechny prozeleninové akce. Uvědomuje si někdo, že jsou lidé, kteří musí počítat každý gram zeleniny a vybírat takovou, která má třeba nejméně vitamínu K? Moje diabetoložka vždycky začne větu - zkuste zařadit do jídelníčku hodně zeleniny a pokračuje. Vlastně ne, vy nesmíte.
    OlgaMarie:Prase není šelma, ale jsi si zcela jistá u člověka?

    superkarma: 0 17.04.2008, 19:35:07
  4. avatar
    [45] *modrá [*]

    april: jojo, přesně z toho článku, tak sakra proč nás tu krmí kravinama

    superkarma: 0 17.04.2008, 12:14:14
  5. avatar
    [44] Solei [*]

    Ťapina: já to srovnávala s agresivitou člověka a prý nám nejbližšího šimpanze.

    superkarma: 0 17.04.2008, 12:08:35
  6. avatar
    [43] OlgaMarie [*]

    Solei: Bůh dal lidem k užitku vše. Pouze mimozemšťané si vybírají a sledují, co mohou a mají jíst.

    superkarma: 0 17.04.2008, 12:06:11
  7. avatar
    [42] Ťapina [*]

    Solei: Prase příšliš klidné? Jdi se podívat do lesa v době vyvádění mladých divočáčků a srovnej s debatou pod článkem o porodech

    superkarma: 0 17.04.2008, 12:05:29
  8. avatar
    [41] Solei [*]

    OlgaMarie: to neřeš, prase stejně vzhledově není moc pěkné, kravička je hezcí - má nádherné oči. A jestli tě to uklidní, tak chováním je člověk blíže opici než praseti (prase je příliš klidné a čistotné aby bylo našim přímým předkem) a jsou druhy opic, které loví.
    Já vždycky doma říkám, že pokud to na mně nekouká tak to sním (takže můj přítel musí odpreparovat hlavu i té makrele).

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:59:59
  9. avatar
    [40] OlgaMarie [*]

    Solei: Moc chuti na knedlozelovepřo mi to srovnání nedává, a to jsem se včera dozvěděla, jak je toto jídlo zdravé pro vlákninu!

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:54:57
  10. avatar
    [39] Solei [*]

    Luciš: oni mají jinou anatomii, mají nižží sklon tvořit svalovou hmotu

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:54:49
  11. avatar
    [38] Luciš [*]

    Solei: tihleti pochybuju, to je 35 kg kostí

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:50:43
  12. avatar
    [37] Solei [*]

    OlgaMarie: nejsou, ale i to prase sežere maso

    Daduna: a proč myslíš, že spoustě exematiků pomáhá na mazání právě vepřové sádlo, nebo proč se používají orgány prasat k transplantacím?
    chemismus našich těl je nejpodobnější

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:15:27
  13. avatar
    [36] OlgaMarie [*]

    Solei: Člověk ani prase nejsou šelmy.

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:12:21
  14. avatar
    [35] Daduna [*]

    Solei, hezké, jak nás přirovnáváš k praseti :o)))

    superkarma: 0 17.04.2008, 11:00:43
  15. avatar
    [34] Solei [*]

    Luciš: tak to je dobře hlídejte, procházka po Bouzově je totálně vyřídí. Většinou jsu indové samé sádlíčko a žádné svaly.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:53:06
  16. avatar
    [33] Luciš [*]

    Solei: máme ve firmě na návštěvu Indy si z nich všichni dělají el: že musíme nakoupit dětské autosedačky, že na výletě na Bouzov by jim bylo dobré dát šutry do kapsy

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:49:07
  17. avatar
    [32] Solei [*]

    A kdo chce organický vápník a kyselinu šťavelouvou v ideálním poměru, ať si dá jablíčko první jakosti (průměr 7 - 10 cm) tam má všechno v ideálním poměru.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:48:42
  18. avatar
    [31] Solei [*]

    jíst se má všechno, člověk stejně jako prase je všežravec a jeho žaludek a střeva jsuo přizpůsobeny prostředí kde žije. Fin potřebuje flák masa, indovi stačí v jižních částech trocha zeleniny. Tady je střední evropa - tedy od každého kousek. Nemá smysl dumat nad nějakými kombinacemi pokud bude potrava pestrá tělo už si poradí.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:46:13

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] april [*]

    No já ho minula taky a v podstatě se o tyhle pochody vstřebávání čehokoliv moc nezajímám, jen mě zaujalo, že *modra zmínila, že tu informaci má odsud, tak mi nedalo a dohledala to v archivu

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:42:54
  2. avatar
    [29] OlgaMarie [*]

    Energ. hodnotu nepočítám. Je prťavými písmenky.
    Po přečtení článku jsem došla k závěru, že nejvhodnější oběd je půl pytlíku sušené zeleniny zapitý přiměřeným množstvím vody.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:41:41
  3. avatar
    [28] Solei [*]

    april: mně tenhle článek unikl.
    Ona má ta terapeutka trošinku pravdu, ale opravdu jen málo. Pravděpodobně vychází z jednoho článku jistého amerického "doktora" který umřel ve 109 letech, a který hlásal, že vápník je v těle rozpustnýpokud je v organické formě a ta kyselina šťavelová pochází z fresh juice.
    Jenže děvče zapomnělo, že organický a anorganický je rozdíl, a chemické prostředí žaludku je přirozeně kyselé a prakticky jen některé potraviny jsou v žaludku zásadotvorné, většina jich naopak zvyšuje kyselost. Jenže v kyselém prostředí žaludku, se i organický vápník snadno mění na anorganický a čím kyselejší prostředí to je tím pevnější vazby v dané sloučenině vznikají a tím hůře se pak vápník vstřebává do těla.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:36:31
  4. avatar
    [27] april [*]

    Autorka: http://www.vyzivadeti.cz/o-projektu/nas-tym.html#tomesova
    Ty články jsou zkopčená prezentace z tamních stránek.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:36:24
  5. avatar
    [26] april [*]

    To víš, opakování matka moudrosti

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:28:42
  6. avatar
    [25] Solei [*]

    april: ten první článek je lepší, dvakrát se tam opakuje stejný odstavec

    Ne fakt ne, ukažte mi někdo diplom té terapeutky.

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:27:17
  7. avatar
    [24] april [*]

    A ještě z tohohle:
    http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=31016&id=3

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:23:47
  8. avatar
    [23] april [*]

    *modra, Solei: z tohohle článku?
    http://www.zena-in.cz/rubrika.asp?idc=30400&id=7

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:22:53
  9. avatar
    [22] Solei [*]

    *modra: uf, tak na to jsem ještě nenarazila.
    Ale je to krapítek nesmysl, když si uvědomíš, že vápník se používá pro změnu pH, jestli on to tenkrát autor nepopletl a nechtěl tímto způsobem snížit případné překyselení želudku (některé džusy jsou kyselé až až a ani ten cukr to nezamaskuje).
    Tak nějak platí pravidlo, že zároveň s vápníkem se má konzumovat i něco v čem je fosfor, jinak se vápník do kostí nenaváže. Ale ta kyselost mi opravdu příjde velmi podezřelá. Vždyť kyselé odvápňuje - vzpomneň si na rebarboru, šťovík a podobné...

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:16:48
  10. avatar
    [21] Ch.Z. Kochanská [*]

    *modra: Nejvíc vápníku je prý stejně v máku. A do kostí se vápník zabudovává nejlíp cvičením

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:13:02
  11. avatar
    [20] Daduna [*]

    teda, po sejru s džusem by mi bylo špatně

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:11:02
  12. [19] Pianistka [*]

    *modra:

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:10:48
  13. avatar
    [18] *modrá [*]

    Solei: no čéče mám to ze žena-in

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:10:20
  14. avatar
    [17] Solei [*]

    *modra: seš si jistá, že zrovna vápník, který je zásadotvorný se má konzumovat s něčím kyselým? Nezpůsobí to spíš zvrhávání vápníku do organismu méně vstřebatelné formy?

    superkarma: 0 17.04.2008, 10:07:45
  15. avatar
    [16] *modrá [*]

    a vůbec vápník se nejlíp vstřebává v noci a nejlíp když se k němu slupně něco kyselého, takže prdim na mlíko a dám si raděj sejra s džusem :-)

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:51:50
  16. avatar
    [15] Daduna [*]

    Solei: ještě, že tě tady máme, odbornice :o))
    V zásadě asi platí, všeho s mírou

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:39:23
  17. avatar
    [14] Solei [*]

    Daduna: Ahoj Dadu,
    mlíko neřeš, dokud nezačneš kupovat nízkotučné bude všechno v pořádku. Oni to dělají ta, že mléko nejdříve odstředí a pak to odstředěné zase vmíchávají zpátky aby přesněji trefili obsahy látek. Krabicové mlíko a pytlíkové je stejné, akorát je to krabicové jakoby v trvalejším balení (tma, antibakteriální fólie a tak)
    Jo zahleňuje, ale také je zdrojem přírodního a tedy snadněji vstřebatelnkého vápníku a fosforu. A pokud je člověk zvyklý na mléko od dětství, není důvod proč by v dospělosti měl přestat s jeho konzumací. Časem se sice snižuje jeho schopnost trávit laktózu, ale dá se to obejít konzumací jogurtů a sýrů, kde tuto práci za člověka obstaraly miliony přátelských bakterií

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:37:18
  18. avatar
    [13] Daduna [*]

    a vůbec, mlíko zahleňuje....

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:32:16
  19. avatar
    [12] Daduna [*]

    Luciš: jo jo. Ani nevím, jestli se mlíko v pytlicích ještě vyrábí.... nikde jsem ho neviděla. Jeno to v plastové láhvi. Protože to má záruční dobu asi 5 dní, tak snad bude lepší než krabicové.

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:30:37
  20. avatar
    [11] Luciš [*]

    bingo

    Daduna: to je daň za to, že otevřeš spíž a vytáhneš krabicu, kterou jsi koupila před měsícem a nevyléváš za dva dny zkyslé mléko, protože ti bylo špatně a neměla jsi chuť

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:27:55
  21. avatar
    [10] *modrá [*]

    No o tom že je krabicový mlíko jen šedivej olej se mluvilo už dávno :-(

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:27:43
  22. avatar
    [9] Daduna [*]

    A mimochodem, včera mluvil můj muž s chlápkem, který se pohybuje u výrobců mléka....... krabicové mléko prý kolem mléka ani neprošlo, cpou se do toho nějaký sušený sajrajty. Nejlepší bývalo prý mléko v sáčcích.
    Pak si vyberte, co jíst..........

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:24:21
  23. avatar
    [8] Petrushe [*]

    Aha, tak to jsem nevěděla, že mám jíst zeleninu chci-li zhubnout...Ani by mě nenapadlo, že okurka má víc vody než klobása. To jsou mi dnes věci

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:22:54
  24. avatar
    [7] Daduna [*]

    Solei: ahoj Solei, věděla jsem, že co se týká jídla, nebude chybět tvůj příspěvek :o)))

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:20:46
  25. avatar
    [6] Kelly [*]

    Zelenina je na mne moc těžká. Musím s ní opatrně, je mi po ní zle.

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:04:46
  26. avatar
    [5] Solei [*]

    Běžte k šípku se zeleninou, nejlepší jsou škvarky.
    Mám to od bylinkáře, stěžovala jsem si, že mám věčně rýmu a popraskané rty. Zeptal se co jím a pak doporučil proložit to sádlem a škvarkama. No prostě roztomilý a moudrý stařík.

    superkarma: 0 17.04.2008, 09:01:22
  27. avatar
    [4] *modrá [*]

    já chci recept !

    superkarma: 0 17.04.2008, 08:41:11
  28. avatar
    [3] lenagirl [*]

    ovoce a zeleninu jíme , také podle toho na co nám stačí peněženka

    superkarma: 0 17.04.2008, 08:38:32
  29. avatar
    [2] janatka [*]

    Já bych taky raději uvítala nějaké kulinářské novinky než toto. Nepočítám hodnotu potravin.

    superkarma: 0 17.04.2008, 08:12:48
  30. [1] Pianistka [*]

    Proč cpete Kočího i sem ? Já tady chci recepty!

    superkarma: 0 17.04.2008, 07:56:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme