Vaření

Elly radí, jak pracovat s čokoládou

Zrnka kakaového bobu jsou hořká a kyselá. Následným zpracování vznikne drť, která se ještě rozdělí na kakaový prášek a kakaové máslo. Dalšími procesy pak vzniká taková čokoláda, kterou známe z obchodů.

ellyČokoláda je kouzelná surovina, za jejíž pomoci vytvoříte ty nejúžasnější dezerty. Váš úspěch začíná už u výběru čokolády. Čtěte pečlivě informace na obalu. Vybírejte čokolády s vysokým obsahem kakaa (ideální a nejchutnější je 60 – 75%). Dále bude kvalitní výrobek obsahovat kakaovou sušinu, kakaové máslo, třtinový cukr. Nemusíte se lekat ani sójového lecitinu, ten se přidává pro lepší konzistenci. Ty nejlepší čokolády uvádějí také zemi původu kakaových bobů.

Při rozpouštění čokolády byste měli pracovat velice pomalu a opatrně. Čokoládě nesvědčí prudké změny teploty. Ideální je připravit si vodní lázeň takto: Ve spodním hrnci zahřívejte vodu. Dno nádoby, ve které je čokoláda a kterou máte položenou na hrnci, se nesmí dotýkat vody. Čokoláda se rozpouští pouze horkou párou. Nenechejte vodu prudce vařit. Do čokolády se nesmí dostat ani pár kapek vody.

Kdo rád peče, určitě často využije čokoládovou ganache. Jde pouze o dvě suroviny – smetanu a kvalitní čokoládu, v poměru 1:1. Příprava je snadná. V malém hrnci přivedete k varu potřebné množství smetany. Vypnete plotnu a do smetany nalámete čokoládu. Necháte asi dvě minuty stát a potom metličkou vymícháte hladkou čokoládovou směs. Tu můžete použít horkou jako polevu nebo ji nechat vychladnout v lednici. Vychlazená slouží jako náplň do pralinek nebo jiných dezertů.

čokoláda

Ganache vyšlehaná s rostlinným tukem Hera – máslová příchuť, bude výborným krémem do dortů, cukroví nebo na cupcaky. Můžete ji dochutit dalšími přísadami – likéry, mletými ořechy, chilli. Tímto ji skvěle doladíte právě pro účel, který potřebujete. Přísadu na dochucení přidávejte ve chvíli, kdy je čokoláda ještě teplá. Chuť i vůně se tak lépe rozvine.

Čokoládu pro práci v kuchyni koupíte buď v klasických tabulkách, nebo ve větším balení, ve tvaru čokoládových peciček různých velikostí. Pecičky seženete v prodejnách s potřebami pro cukráře. Výběr je z mnoha druhů, s různým obsahem kakaa.

Více rad a tipů na www.pecenijeradost.cz.

Čtěte také:

   
21.12.2015 - Gastronomie - autor: Vendula Kubalíková

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme