Reklama

Křehké a jemné linecké cukroví patří mezi stálice nejen na vánočních stolech. Snadný, lehce zapamatovatelný, poměr tří hlavních surovin můžeme vyjádřit jednoduše jako 3 – 2 – 1.

Elly

3 díly mouky, 2 díly rostlinného tuku Hera máslová příchuť a 1 díl cukru. Základ, se kterým se dá čarovat a který se dá využít nejen na klasická linecká kolečka plněná rybízovým džemem.

Část mouky můžete nahradit mletými ořechy. Tím vám vznikne těsto s chutí lískových nebo vlašských oříšků, pistácií nebo mandlí. Místo tradiční citronové kůry, která patří běžně do lineckého, zkuste použít kůru pomerančovou. Provoní těsto mnohem více. Zajímavou chuť dodá těstu také kůra z limety.

Ve většině případů se z lineckého těsta vykrajují tvary. Nejčastěji kolečka, srdíčka, kytičky, zvonečky. Ty se potom plní nejrůznějšími džemy, ale také krémy – čokoládovými, máslovými, pudingovými. Povrch upečeného cukroví se posype moučkovým cukrem. Hotové cukroví můžete namáčet do čokolády a posypat nasekanými ořechy.

Zajímavou variantou je poleva z cukru a citronové šťávy. Bílkovým sněhem s cukrem můžete ozdobit povrch cukroví, na který ještě přilepíte polovinu vlašského ořechu.

Uberte dvě lžíce mouky a přidejte místo nich dvě lžíce kvalitního holandského kakaa. Připravíte kakaové těsto, které dále zpracujete podle konkrétního receptu. Výborné jsou třeba kakaové pásky, plněné kávovým krémem, jejichž konce namočíte v čokoládě.

Milovníci plněných košíčků by se bez lineckého těsta neobešli. Výborně se vyklápí z plechových formiček a chuťově ladí se všemi druhy krémů. Vychladlé košíčky můžete naplnit mnoha krémy. V oblíbenosti vedou vanilkové, čokoládové a krémy s likérem. Hotový košíček můžete ještě přelít čokoládou.

Bílou mouku, která se používá do těsta, můžete ve všech případech nahradit zdravější, celozrnnou variantou. Upečené cukroví nebude tak světlé a hladké, ale bude minimálně stejně chutné jako klasika.

Linecké skladujte v papírové krabici s ubrouskem, na chladném suchém místě. Vydrží vám tak dlouho výborné.

My jsme linecké těsto vyzkoušely se čtenářkami na vařící akci v pražské Chefparade. Všechny čtenářky si na této akci samy připravily těsto, které si následně odnesly domů pro další zpracování a pečení. Bylo výborné, můžeme doporučit – podívejte se na fotky z přípravy těsta

Více rad a tipů na www.pecenijeradost.cz.

razítko