Vaření

Elly radí, jak na linecké těsto

Křehké a jemné linecké cukroví patří mezi stálice nejen na vánočních stolech. Snadný, lehce zapamatovatelný, poměr tří hlavních surovin můžeme vyjádřit jednoduše jako 3 – 2 – 1.

Elly

3 díly mouky, 2 díly rostlinného tuku Hera máslová příchuť a 1 díl cukru. Základ, se kterým se dá čarovat a který se dá využít nejen na klasická linecká kolečka plněná rybízovým džemem.

Část mouky můžete nahradit mletými ořechy. Tím vám vznikne těsto s chutí lískových nebo vlašských oříšků, pistácií nebo mandlí. Místo tradiční citronové kůry, která patří běžně do lineckého, zkuste použít kůru pomerančovou. Provoní těsto mnohem více. Zajímavou chuť dodá těstu také kůra z limety.

Ve většině případů se z lineckého těsta vykrajují tvary. Nejčastěji kolečka, srdíčka, kytičky, zvonečky. Ty se potom plní nejrůznějšími džemy, ale také krémy – čokoládovými, máslovými, pudingovými. Povrch upečeného cukroví se posype moučkovým cukrem. Hotové cukroví můžete namáčet do čokolády a posypat nasekanými ořechy.

Zajímavou variantou je poleva z cukru a citronové šťávy. Bílkovým sněhem s cukrem můžete ozdobit povrch cukroví, na který ještě přilepíte polovinu vlašského ořechu.

Uberte dvě lžíce mouky a přidejte místo nich dvě lžíce kvalitního holandského kakaa. Připravíte kakaové těsto, které dále zpracujete podle konkrétního receptu. Výborné jsou třeba kakaové pásky, plněné kávovým krémem, jejichž konce namočíte v čokoládě.

/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-102.jpg
/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-103.jpg
/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-95.jpg
/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-91.jpg
/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-105.jpg
/users/1/galerie/files/img/PR/linecke/middle_Hellmanns-104.jpg
 

Milovníci plněných košíčků by se bez lineckého těsta neobešli. Výborně se vyklápí z plechových formiček a chuťově ladí se všemi druhy krémů. Vychladlé košíčky můžete naplnit mnoha krémy. V oblíbenosti vedou vanilkové, čokoládové a krémy s likérem. Hotový košíček můžete ještě přelít čokoládou.

Bílou mouku, která se používá do těsta, můžete ve všech případech nahradit zdravější, celozrnnou variantou. Upečené cukroví nebude tak světlé a hladké, ale bude minimálně stejně chutné jako klasika.

Linecké skladujte v papírové krabici s ubrouskem, na chladném suchém místě. Vydrží vám tak dlouho výborné.

My jsme linecké těsto vyzkoušely se čtenářkami na vařící akci v pražské Chefparade. Všechny čtenářky si na této akci samy připravily těsto, které si následně odnesly domů pro další zpracování a pečení. Bylo výborné, můžeme doporučit – podívejte se na fotky z přípravy těsta

Více rad a tipů na www.pecenijeradost.cz.

razítko

   
16.12.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [14] bobani [*]

    letos ne Sml23

    superkarma: 0 16.12.2015, 22:04:04
  2. avatar
    [13] 38riki [*]

    kobližka — #12hmm, tak jo no. Zkus ho někdy z máslaSml58

    superkarma: 0 16.12.2015, 21:13:40
  3. avatar
    [12] kobližka [*]

    38riki — #11 Není to pravda,pekla jsem z Hery celá leta a linecké je vynikající!!!

    1. na komentář reaguje 38riki — #13
    superkarma: 0 16.12.2015, 20:03:45
  4. avatar
    [11] 38riki [*]

    Kadla — #9linecké je z Hery tvrdé. Taky jedině máslo.

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 16.12.2015, 17:47:48
  5. [10] Klára Křížová [*]

    Mě Hera nevadí, teď jsme dělali linecké, i linecké na naší akci bylo moc dobré.

    superkarma: 0 16.12.2015, 16:34:24
  6. avatar
    [9] Kadla [*]

    Heru bych do cukroví už nikdy nepoužila. Zkusila jsem jednou a nikomu nechutnalo. Jinak, mám recept na linecké po něčí pra pra pra... a je naprosto nepřekonatelný.

    1. na komentář reaguje 38riki — #11
    superkarma: 2 16.12.2015, 13:58:31
  7. avatar
    [8] elly [*]

    monkee — #7 monkee — #6se žloutkem :-) V článku není recept, jen jednoduchý základ k zapamatování. Recept tady na webu najdete taky.

    superkarma: 0 16.12.2015, 13:56:12
  8. avatar
    [7] monkee [*]

    Boros — #5 Spíš byck se zeptala Bez žloutků?Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 16.12.2015, 13:34:10
  9. avatar
    [6] monkee [*]

    fialinka — #1 Asi špatně rozhnětené těsto, nejspíš jsou v něm vzduchové bubliny. Zkus být důkladnější. Anebo změň stroj za práci růčo.Sml33

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 16.12.2015, 13:32:40
  10. [5] Boros [*]

    Bez vejce?

    1. na komentář reaguje monkee — #7
    superkarma: 0 16.12.2015, 13:17:19
  11. avatar
    [4] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 16.12.2015, 10:39:57
  12. [3] zzandaa [*]

    Do lineckého dáváme máslo a sádlo. Letos je sádlo domácí a linecké je úžasné.

    superkarma: 0 16.12.2015, 10:09:04
  13. avatar
    [2] fialinka [*]

    Aha, už tu Heru vidím na zástěře. Sml30

    superkarma: 0 16.12.2015, 08:21:43
  14. avatar
    [1] fialinka [*]

    Hmm, jenom nechápu, že do toho receptu napíšete s klidem Heru - to je snad jen nouzovka, ne? Tipuji, že to její výrobce sponzoroval...

    Mne by spíš zajímalo, jak to udělat, aby kolečka byly na povrchu hladké, rovné, nenafouklé... poradíte někdo?

    1. na komentář reaguje monkee — #6
    superkarma: 0 16.12.2015, 08:21:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme