Bulvár

Eliza: Dobrá, tak jste mě vyprovokovaly! ;-)

Vařím ráda, úspěšně a kreativně. Na druhou stranu jsou potraviny mojí pracovní náplní, takže mě může vzít čert když se mi někdo snaží něco nakecat.

Vadí mi polotovary, například omáček, které neviděly maso ani z rychlíku, ale nevidím proč bych se měla pohoršovat nad párkem který obsahuje kůžovou emulzi - koneckonců si pak nemusím kupovat želatinu v kapslích na klouby.

Fascinuje mě přístup zodpovědných matek které by děťátku nikdy nedaly čokoládu, ale cpou ho neustále jen čtyřmi druhy potravin - kuře, ryba, rýže, zelenina - ale luštěniny, jogurty, ořechy, vejce a jiné potraviny obsahující látky nutné pro rozvoj těla nedodají.

Vytáčejí mě důchodci nadávající na kvalitu potravin kteří si nacpou košík těmi nejlevnějšími náhražkami. Prostě se nedá nic dělat, je třeba brát věci s rozumem. Velké supermarkety nás zásobují hromadou levných potravin s dlouhou dobou údržnosti.

Jasné, chtějí aby u nich každý nakupoval a aby se jim to ve skladech nekazilo. Díky tomu si i na malém městě nakoupíte třeba v neděli večer a docela dost lidí má práci (o platech a pracovních podmínkách radši nespekuluju, ale aspoň nejsou na ulici). Bylo by krásné kdyby si člověk mohl nakoupit v hokynářství čerstvé věci, ale ruku na srdce, jste ochotné zaplatit za to dvoj- až troj-násobek a smířit se s tím, že mléko musíte zpracovta do dvou dnů? Takoví lidé existují. Ti potom hledají soukromé farmáře, vozí si od nich zeleninu, vajíčka, mléko ... Věnují tomu spoustu času, energie a v neposlední řadě pohonných hmot. Není to pro každého.

Další otázkou je kvalita potravin. Rozčilujete se nad množstvím přídavných látek, ale zkuste si představit realitu. Takový salám: někdo musí odchovat prase, někdo musí prase porazit, rozporcovat, někdo musí maso zpracovat, okořenit, vyudit (nebo nechta vyzrát), někdo ho musí dopravit a prodat. Všichni tito lidé potřebují dostat za svou práci zaplaceno, takže se nedivte, že se naží vyrobit co nejvíc, nejlevněji a s dlouhou skladovatelností.

A jsme zase u toho, salám za 1000 za kilo s dobou údržnosti týden si moc lidí nekoupí, salám se zkazí a výrobce zkrachuje. Mimochodem - kurkumin léčí játra, riboflavin je vitamín B2 který si musíme dodávat v potravě, karamel snad každý zná, karoteny jsou antioxidanty a lykopen působí proti rakovině. To jen na okraj. ;-)

Na druhou stranu mě vadí, že se mi pod záminkou výrobku bez něhož se vaše zdraví neobejde prodávají cukr s mlékem a bakteriemi za cenu zcela nehoráznou. Ale mám možnost volby, tohle nekupuju. Radši si vezmu bílý jogurt, pokud zrovna nemám čas si ho doma vyrobit.

Tím se dostávám k tomu, jak to dělám já :-). Jednoduše nakupuju potraviny v jejich co nejméně zpracované podobě. Nepotřebuju palačinky v prášku, když mám doma mouku, vejce a mléko. Nepotřebuju fazole v konzervě, když mi stačí ráno nasypat hrst fazolí do hrnku a zalít vodou - večer jsou uvařené než nakrájím cibuli a maso. Nepotřebuju jogurt s šesti příchutěmi, když mi stačí bílý s domácí marmeládou. Nepotřebuju kořenící směs s vysokým obsahem soli, protože si umím smíchat papriku s pepřem sama. Ušetřím svůj organizmus i peněženku.

Nejsem vegetarián, jsem všežravec, ale jím zejména co mi chutná. Podmínkou je ovšem kvalitní zpracování. Naštěstí jsem tak byla vychována a šikovná maminka mě zásobuje domácím kysaným zelím, okurkami křehkými a chutnými, nebo třeba směsí nastrouhané zeleniny v soli na polévku - vydrží a výsledné jídlo se nemusí solit natožpak dohánět masoxem. Nové recepty miluju, ale důsledně vynechávám vegetu a v dezertech redukuju cukr na polovinu.

Vím že na mě národní potravinářský průmysl nezbohatne, ale nejsem na světě sama. Myslím že nejsem sama ani v tomhle přístupu. Klidně se o to podělím se zájemci, už dlouho mám pocit že bych měla zorganizovat něco jako přednášku - Odkud se berou potraviny a Jak je to s plísní a bakteriemi v kuchyni :-))

Eliza

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


V zásadě na to jdeš asi hodně s rozumem a hlavně se zkušenostmi, které třeba někdo druhý nemá. Souhlasím s Tvým názorem o přecitlivělých matkách, které se pak z lenosti zachovají zcela jinak, než hlásají. Také jsem svým dětem občas zakoupila čokoládu. Naproti tomu modrého nanuka, ze kterého jim zmodralo pomalu i bělmo, už jsem odmítala. Když ovocnou přesnídávku, tak proč ne domácí, byla jsem mateřské, takže čas byl. Myslím, že s poctivostí se vaří dobře a alespoň v mezích možností i zdravě. Jsou věci, které lze vynechat, a člověk nemusí být hotový asketa. M.

Na redakce@zena-in.cz si povídáme o pytlíkové stravě kontra poctivém vaření.

   
12.02.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [30] L_B [*]

    diky za tipy na zavarovani...Sml67

    takze kdyz bych celou smes povarila, tak teoreticky uz nemusim zavarovat...? (stejne, jako treba marmeladu z pekarny...?)

    superkarma: 0 13.02.2010, 23:11:39
  2. [29] mafi [*]

    Eliza — #17 Samozrejme mas pravdu v tom, ze co se tyce ecek je nutne nakupovat s rozumem, nejsem zastancem stravy "zcela bez ecek". Ovsem velky problem vidim v barvivech, a to se fakt u nas neresi. Navic treba nikdo neresi potraviny "doporucene" firmamy jako "detska strava". Pokud se zacnes zabyvat vyzivovymi hodnotami dospejes u mnoha detskych potravin k nazoru, ze jsou na vyhozeni, viz vetsina Kostiku (skrob a ecka) se srackou ve vicku a magnetem pod vickem...

    superkarma: 0 12.02.2010, 22:07:04
  3. [28] mindulinka [*]

    Můj táta jednou vez z Itálie játra a podobný vnitřnosti do firmy Hamé na paštiky - náklad byl celý zelený a na pochodu. A i v TV bylo, že firma Hamé do přesnídávek vykupuje ty nejhorší spadaná jablka od silnic.

    superkarma: 0 12.02.2010, 18:05:35
  4. [27] dadma [*]

    mafi — #16 Já jsem také napsala NĚKTERÉ, kurkumin, riboflavin,amarant, želírovací látky jsou v pohodě....něco jiného jsou barviva a jejich stabilizátory.Další jsou některé konzervanty a soli.

    superkarma: 0 12.02.2010, 17:23:42
  5. avatar
    [26] Eliza [*]

    lleennaa — #25 aha, to platí když to celé rozvaříš, ale když třeba jenom namixuješ něco studeného, nebo přidáš studenou ingredienci, stejně to zchladne. Hadřík na dno je dobrý aby to necinkalo, ale zavařovat 5 minut i když byl obsah předehřátý je málo ... Sml80Sml79

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:54:39
  6. [25] lleennaa [*]

    Eliza — #22 já to myslela tak, že nechat projít varem tak cca 5 minut (sleduju telku - Médium,tož su myšlenkama jinde) a ještě jsem zapomněla na hadřík na dně toho kastrůlku,ten jsem tam dávala taky...vím, že spousta ženských to ani varem neprohání.Prostě naplní horkou směsí a tradá je hotovo. Už nezavařuju a já si dopřeji přesnídávku i z obchodu (s piškůtkama,mňam)...

    1. na komentář reaguje Eliza — #26
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:16:13
  7. avatar
    [24] Eliza [*]

    Joo, v příspěvku jsem neměla na mysli líné matky které kážou vodu a pijou víno. Spíš lidi kteří věří čemukoliv a nenamáhají se sehnat si víc informací a trochu přemýšlet. Někdy se člověk diví, když se od seriozně vyhlížející vzdělané matky dozví, že jogurty způsobujou rakovinu, protože je dělají v továrnách z plastů ....Sml80Sml30

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:14:03
  8. [23] lleennaa [*]

    Eliza — #21 do mražáku dávám malé jídlo do foroty.Někdy toho navařím víc, malé to hodím do misky,hodím na mrazák a když zdrhám do práce nebo na nějaké akce tak vím,že ti moji žrouti nepojdou hlady Sml57

    Polívky to samé:)

    Stačí to den předem vytáhnout do lednice...když si člověk vzpomene Sml79

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:10:58
  9. avatar
    [22] Eliza [*]

    lleennaa — #19 5 minut mi přijde málo na to aby se sklenička prohřála - okraje možná, ale ve středu může něco zůstat studené. Obecně enzymy ničí zahřátí nad 40°C, ale bakterie jako systém přežijou často víc. Obecně se třeba v laboratoři steriluje 15 minut při 121°C - tedy čtvrt hodinky v tlakovém hrnci, ale existují bakterie které i tohle přežijí. Nechci nikoho děsit, ale tohle je problém doma zavařovaných věcí chystaných lidmi kteří to mají jen jako infomaci odněkud - asi jako když se ten novomanžel podivoval proč manželka peče kuře s odřezanými stehny. Na to mu žena řekla že takhle peče kuře babička. Na dotaz babička odpověděla že samozrejmě, peče tak kuře, protože má malou troubu ...

    Řešení je skladovat domácí jídlo pokud možno krátce a v chladu.

    1. na komentář reaguje lleennaa — #25
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:10:46
  10. avatar
    [21] Eliza [*]

    ad dětské přesnídávky: Tohle jsem zatím neřešila, ale pro skladování, není někdy lepší mrazák? Zachová to víc vitamínů, ale uznávám, že to není úplně k okamžitému servírování. Kdo nechce používat na ztužování pudinkový prášek, může zkusit bramborový škrob - maizenu. Je to vlastně to samé jako v pytlíku s pudinkem, ale bez cukru, barviv, aditiv ...

    1. na komentář reaguje lleennaa — #23
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:03:52
  11. [20] lleennaa [*]

    L_B — #13 jo a ještě: přikrývala jsem to jen tak na půl, a tu směs do té skleničky - neplnit úplně po okraj,taky tak centimetr dva pod.Já blbec to plnila horem dolem a pak jsem jabka utírala i z digestoře Sml30

    puk puk a už bylo zavařeno Sml79

    superkarma: 0 12.02.2010, 15:03:15
  12. [19] lleennaa [*]

    L_B — #13 bylo mi doporučeno tak centimetr pod okraj.

    Okraje naplněné skleničky přesnídávkou do sucha utřu, víčka to samé.Zavřu a ponořím do vody v kastrůlku asi centimetr pod okraj. Povařím pět minut, vytáhnu a opatrně otočím dnem vzhůru.

    Přiznám se, že jsem to někdy ani v té vodě nevařila,prostě jsem skleničky naplnila horkou směsí ovoce, zavřela a otočíla vzhůru nohama.Ty jsme baštili jako první,víčka totiž někdy špatně chytala.

    Informace jsem sbírala na stránkách rodina.cz, dáma apod. Ten puding jsem tam nedávala,protože mi to přišlo dost husté i bez něj.

    1. na komentář reaguje Eliza — #22
    superkarma: 0 12.02.2010, 15:00:14
  13. avatar
    [18] Eliza [*]

    kačinka — #14 Tohle je super věc, splňuje to přesně moje představy o zdravé výživě - čerstvé, zralé a sezoní. Až doděláme bydlení, hned se začnu zajímat co a jak. Možná i něco zorganizuju. Sml16

    superkarma: 0 12.02.2010, 14:59:53
  14. avatar
    [17] Eliza [*]

    L_B — #13 dám Ti tip, jestli máš myčku, naskládej pečlivě uzavřené skleničky dovnitř, nedávej prášek ani leštidlo a pusť nejdelší program. Báječně to zavařuje a dokonce to zachovává docela dost vitamínů Sml58 nemášli myčku, doporučuju 15 minut v papiňáku na paříku podlité vodou a nechat pomalu vychladnout.

    mafi — #16 No viš, ono je to složitější. Některé u nás dříve zakázané látky jsme povolili pod tlakem EU, dneska se znova zakazují. Na druhou stranu myslím že výrazně ubylo salmoneloz a vůbec otrav z jídla - víme víc a umíme tomu lépe předcházet. Problém s éčkama je v tom, že jsou to prostě zkratky - ne všechna éčka jsou škodlivá, né všechna bezpečná. Pokud nechceš chodit nakupovat s lupou a tlustým seznamem, je potřeba znát míru. Nikdo se neotráví pokud si dá jednou za čas něco umělého, pokud se nejdedná o velmi malé děti, ale tam jsou pravidla zase přísnější.Sml80

    1. na komentář reaguje mafi — #29
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:57:45
  15. [16] mafi [*]

    dadma — #15 no promin, ale jak ktera. Pouzivani nekterych ecek je dokonce v CR zakazano. Myslim, ze se hodne mluvi o eckach, ale VUBEC se u nas nemluvi o pouzivani UMELYCH BARVIV v potravinach urcenych malym detem. Je jasne prokazano, ze hyperaktivita postihujici dnes vcelku velke % deti souvisi s pouzivanim umelych barviv - typicke vysokym obsahem obsahem umelych barviv jsou sladkosti. V nekterych zemich EU uz s tim zacali bojovat, k nam se tenhle trend dostane za 20 let a to jeste mozna.

    1. na komentář reaguje Eliza — #17
    2. na komentář reaguje dadma — #27
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:40:30
  16. [15] dadma [*]

    S Elizou nejde než souhlasit.Pracovala jsem v lékárně a jak píšeš všechny tzv.éčka nejsou škodlivá.Ale ják jsem psala je to napsané ,tak malinkými písmenky a ještě v několika řečech,že v obchodě na to nemám čas to zkoumat.Když byly děti malé ,tak jsme museli vařit všechno čerstvé žádné jídlo ve skleničkách nebylo.Jenom asi tři druhy přesnídávek a pacholíček.

    1. na komentář reaguje mafi — #16
    superkarma: 0 12.02.2010, 14:21:59
  17. avatar
    [14] kačinka [*]

    Slyšely jste o bedýnkování? Doufám, že se to už brzo rozjede.

    http://www.najdisisvehofarmare.cz/

    http://www.vitalia.cz/clanky/chcete-cerstve-zbozi-primo-od-farmare/

    1. na komentář reaguje Eliza — #18
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:43:19
  18. avatar
    [13] L_B [*]

    lleennaa — #12 a prosimte jak to konkretne zavarujes v tom kastrulku? - jako vodu jenom na dno a prilopis poklickou nebo ponorene?

    ja jsem zavarovanim nedotcena, tak ze bych z pristich zasob neco uklohnila...:)

    1. na komentář reaguje Eliza — #17
    2. na komentář reaguje lleennaa — #19
    3. na komentář reaguje lleennaa — #20
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:42:34
  19. [12] lleennaa [*]

    Tak já do přesnídávek pudlíka nedávám. Jablka zbavím slupky, nakrájím na kostky, povařím (třeba s mrkví, hruškou apod.) Malinko osladím(někdy není třeba) nebo přidám banán. Rozmixuju do hladka, naplním malé skleničky, dám vařit do kastrůlku s vodou cca pět minut a pak ještě horké otočím víčkem dolů.Nechám zchladit a pak schovám někam,kde to tatínek nenajde.

    Tak jsem zavařovala i zeleninové přesnídávky.

    1. na komentář reaguje L_B — #13
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:27:58
  20. avatar
    [11] 13042000 [*]

    Věrulinka — #8 no, my teď už svého řezníka nemáme, byl to starý pán, a jednou babička zemřela, pak chcípla kravka a novou už nekoupil. Samotného ho to zmáhalo. Škoda.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:18:44
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    Sml67

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:18:20
  22. avatar
    [9] Altamora [*]

    Elizo Sml59.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:09:54
  23. avatar
    [8] Věrulinka [*]

    13042000 — #2  tady máme soukromého řezníka, má svůj chov prasat,krávy, to je jiný masíčko, když se upeče, nebo uvaří guláš, na rozdíl co jsme kupovali v Praze Sml67

    1. na komentář reaguje 13042000 — #11
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:09:10
  24. avatar
    [7] nehodicka [*]

    13042000 — #2 moje mamina, je dělal jak s pudinkem jak řiká Míša tak bez, přesný recept neznám, ale bude to jen rozšmelcování jablek, možná ochutit trochou citronu či osladit a zavařit do skleniček. Salámy a masové konzervy dělával můj děda. Byl vyučený řezník a měl je fakt skvělé .... Bohužel už nežije, ale své znalosti stihl předat mému otci Sml16

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:08:13
  25. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Michaela Kudláčková — #3  to je zajímavý receptík Míšo, to by chutnalo i manžovi Sml52, asi mám další nápad na podzimní zavařování , díky ti.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:07:38
  26. [5] hypsik [*]

    Konečně někdo, kdo nepropadá hysterii a vidí věci reálně. Naprosto souhlasím.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:07:32
  27. avatar
    [4] 13042000 [*]

    Michaela Kudláčková — #3 Míšo, díky za recept, doma vyzkouším, manža se po takových věcech může umlátit.

    superkarma: 0 12.02.2010, 13:06:19
  28. avatar
    [3] Michaela Kudláčková [*]

    13042000 — #2 ...nejlepší je nastrouhat na hodně drobno jablka, rozčvaňhat k tomu banán a bokem udělat pudink, který ale nezaděláš mlékem, nýbrž třeba mrkvovou, nebo jablkovou, nebo jinou šťávou. Uděláš z toho patlu a tou plníš malé zavírací skleničky. Velmi krátce to zavař. CCa pět minut.

    Vydrží a děti se po nich mohou umlátit.

    Můžeš ovoce kombinovat jak chceš.

    1. na komentář reaguje 13042000 — #4
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #6
    superkarma: 0 12.02.2010, 13:03:40
  29. avatar
    [2] 13042000 [*]

    Jak  děláš třeba domácí přesnídávky? My jsme si brali jednu dobu maso od pána na vesnici, měl krávy, prasata, vše si zpracovával sám a dodával i do obchodů. Vajíčka jsme taky brali na vsi, a v létě ještě stále bereme. Dokonce jsme kupivali i domácí máslo, je to skvělé a chutná úplně jinak.

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #3
    2. na komentář reaguje nehodicka — #7
    3. na komentář reaguje Věrulinka — #8
    superkarma: 0 12.02.2010, 12:53:39
  30. avatar
    [1] nehodicka [*]

    Sml59Sml59Sml59Sml67 trefně a pravdivě napsané. Mám šikovnou maminku, která z jablek dělá úžasnou přesnídávku. Na chalupě nám pěstuje zeleninu, od sousedek kupuje domácí vejce nebo je dostane výměnou za suchý chléb a housky pro slepice .... Bydlím v kraji, kde bohužel farmy nejsou, ale objednávám si některé výrobky přes bioobchůdek a jezdím si pro zásilku jednou za 14 dni ku Praze. Mám dobrý pocit, že podporuji něco co má smysl

    superkarma: 0 12.02.2010, 12:48:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme