Rodina

Eliza: Běhalo to po zahradě, tak jsem to hodila na pánev!

Ahoj jedlíci, jídlo je mojí oblíbenou činností od malinka. Kdybych se nehlídala, tak to přesáhne všechny meze, ale nedá se nic dělat. Občas je potřeba talíř odložit!

Maminka je výtečná kuchařka která se nebojí experimentů, takže jsem měla na co navázat. Ne nadarmo charakterizuje jeden vtip ženu jako bytost která se živí tím co si uvaří. Takže vařím ráda, ale když mám klid a prostor. Nevadí mi stísněné podmínky - jeden vařič, jeden hrnec a nůž - ale vadí mi stres a připomínky. Takže nadšeně vyvářím pro kamarády na vodě a nerada si pouštím moc lidí do kuchyně.

Ačkoli nejsem vegetarián, asi dvě nejoblíbenější jídla jsou zeleninová - tedy z těch která vařím pravidelně. Můj muž je ochoten konzumovat téměř cokoliv z mojí kuchyně, ale pravidelně si jako slavnostní jídlo objednává brokolici v omáčce s nivou a já už se moc těším na květák po Římsku.

Nejprve osmahnu plátky česneku na oleji - potud je začátek obou receptů stejný, kupodivu se do nich opravdu nehodí cibule. Na brokolici lze do oleje přihodit mandle, různá semínka, maso (libové - krůta, králík, panenka ...), ale základ je osmahnout zlehka rozporcovanou brokolici (jen aby zezelenala) a podlít bílým vínem. Po krátkém podušení (měla by zůstat křehká) se zamíchá na malé kousky rozdrobená niva a nechá se rozpustit v tekutině na lehkou omáčku. Pozor, tohle jídlo se nesolí - niva nebo podobný sýr je obvykle slaná až dost. Jako přílohu doporučuji těstoviny nebo čerstvé pečivo. Poměr: jedna brokolice (v obchodě obvykle cca 500g), asi tak 2 dcl vína, jeden klínek nivy - 100 až 150g.

Květák po římsku začíná podobně - osmahnout na oleji plátky česneku, ale pak se přidá nasekaná zelená petrželka, rajčatový protlak (ne kečup) a rozebraný květák. Osolí se, mírně podlije vodou a nechá se to dusit až květák změkne. Podáváme s novými brambory, posypané sýrem (eidam, gouda ...) a zbylou petrželkou. Ještě poměry - na jeden květák 3-4 stroužky česneku, jeden svazek petrželky a jeden protlak. Jednoduché, levné (když je květáková sezona) a žravé.

Mezi ostatní moje populární recepty patří žampionové koboučky plněné mletým masem, masové placičky s parmezánem, guláš z hlívy, ovocné knedlíky, minutkové steaky s karamelizovanou cibulí a brusinkami, čerstvý chleba s máslem, ovocné koláče, maso typu "běhalo to po zahradě, tak sem  to hodila na pánev", .......

dobrou chuť
Eliza

pozn. red.: text nebyl redakčně upraven

Joooo, ta brokolice! Vždycky si ji v nějakém záchvatu koupím, pak ji uvařím a nikdy mi nechutná... a dělám to s jistou pravidelností jen proto, že je zdravá. :)


Dnešním tématem jsou

VAŠE OBLÍBENÁ JÍDLA, KTERÁ DOMA PŘIPRAVUJETE!

Pište, posílejte recepty, diskutujte, perte se za vaši nejlepší svíčkovou!

Které je u vás to nejoblíbenější jídlo? Co milujete vy, přítel, manžel, děti, tchyně, soused? Jak probíhá příprava, jste pečlivka, nebo máte za půl hodiny navařeno? Dneska se pořádně nadlábnem! Tak pište, jaký je koloběh jídel právě u vás! Inspirujte ostatní...

Pište mi na redakce@zena-in.cz

předmět JÍIDLO

Nejlepší příspěvek odměním hezkou sadou bambusového prostírání na stůl. Těšte se!

prostirani

   
22.06.2010 - Rodina - autor: Linda Wimmerová

Komentáře:

  1. avatar
    [18] mio [*]

    átéčko — #17 Sml16Sml67

    superkarma: 0 08.07.2010, 20:19:23
  2. avatar
    [17] átéčko [*]

    mio — #16 Taky ji dělám. Je fakt dobrá!Sml67

    1. na komentář reaguje mio — #18
    superkarma: 0 08.07.2010, 19:38:54
  3. avatar
    [16] mio [*]

    Fajn recepty!Sml67

    átéčko — #10 s těstovinami a sýrem ji taky ráda dělám.

    A taky je výborný brokolicový krém (jako polévka):

    dá se vařit brokolice do osolené vody, když změkne, tak to rozmixuju, pak se přidají 2 kelímky zakysané smetany (nebo 1 sladká a jedna zakysaná) a ještě to promixuju. Pokud je třeba, ochutím. Do talíře se dá najemno nastrouhaný eidam nebo i niva a zaleje brokolicovým krémem. Může se podávat i s opečenou nakrájenou houstičkouSml67Sml67

    1. na komentář reaguje átéčko — #17
    superkarma: 0 22.06.2010, 12:33:38
  4. avatar
    [15] Věrulinka [*]

    evelyn — #13 máme to stejně Sml22Sml67

    Tanzánie — #8 Sml23 pořád to bude brokolice Sml52

    superkarma: 0 22.06.2010, 12:24:34
  5. avatar
    [14] Eliza [*]

    antara — #11 to taky není složité Sml16 vezmeš mleté maso - nejlépe směs hovězího a vepřového - ochutíš solí, mletým pepřem, nadrobno nakrájenou cibulí, a přidáš strouhaný parmezán - tedy lépe jeho ekonomickou variantu Gran Moravia. Zamícháš, uplácáš placičky a opečeš na pánvi - nejlépe na teflonce, protože sýr se bude trochu vypékat, první polovinu zakrytou a druhou do zlatava odkrytou.  Placičky neobaluju, ale trocha mouky úplně stačí. Další možnost je placičky upéct v troubě, ale tu na chatě nemám Sml58 pojídáme s chlebem a salátem nebo s brambory

    superkarma: 0 22.06.2010, 12:03:08
  6. avatar
    [13] evelyn [*]

    Sml52Sml52ja zjistuju, ze jsem desne vybirabva, brokolici nejim, ale kvetak miluju.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #15
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:56:43
  7. avatar
    [12] Tanzi [*]

    átéčko — #10 viďSml22Sml59

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:48:08
  8. [11] antara [*]

    teda všechno to zní báječně..ale můžu poprosit recept na ty masové placičky s parmezánem ? Děkuji Sml16

    1. na komentář reaguje Eliza — #14
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:44:07
  9. avatar
    [10] átéčko [*]

    Tanzánie — #8 Já mám moc ráda zapékanou brokolici s těstovinami a různými sýrySml67

    1. na komentář reaguje Tanzánie — #12
    2. na komentář reaguje mio — #16
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:43:01
  10. avatar
    [9] átéčko [*]

    DanaD — #2 Sml22Sml20

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:41:50
  11. avatar
    [8] Tanzi [*]

    Kdo chce ozkusit brokolici a netroufá si ji jíst jen tak, tak at ji zkusí přidat k jakémukoliv zapékanému jídlu.Sml67

    tady např v těstovinách..doporučujuSml20

    1. na komentář reaguje átéčko — #10
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #15
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:35:10
  12. avatar
    [7] lalica [*]

    Sml16 Brokolici vařím na "pařáku", pak jí nakrájím na drobnější kousky a hodím na pánev s trochou olivového oleje. Zaliji kysanou smetanou ve které jsem rozkvedlala strouhaný sýr a strouček česneku, dochutím solí, troškou cukru a pepře. Nechám spojit a na talíři ještě posypu strouhaným parmezánem. Tak nám to doma chutná všem i odpůrcům brokolice.

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:33:03
  13. avatar
    [6] Eliza [*]

    enka1 — #3 Sml16 taky čočka po židovsku, tuňáková omáčka s olivami, rýže s fazolemi a rajčaty, bramboračka, houbová omáčka - ta je super - jen podusit houby s česnekem, cibulí, kmín, pepř, sůl a pak zamíchat smetanu, pečené brambory se sýrem a česnekovým máslem, játra na cibulce, kysané zelí s klobásou, bramborové placky, kosmatice, kynuté lívance ....

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:21:30
  14. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    pajda — #1 husu Sml67Sml30, já bych hodila na pekáč Sml59Sml20

    Brokolici nechci Sml23, jenom do polívky, jinak jí nemusím Sml23, tu si ráda odpoustím Sml30

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:18:54
  15. avatar
    [4] Eliza [*]

    Na brokolici musí být chuť, ale myslím že obvyklý problém je, že ji kdekdo vaří do "hadrovata" to potom nemá žádnou chuť. Nakonec brokolice je nejzdravější syrová, to má potom i protirakoviné účinky které se teplem ničí. Naštěstí se neničí ostatní prospěšné látky. Ale holt někomu ty brukve nechutnají Sml80

    superkarma: 0 22.06.2010, 11:16:40
  16. avatar
    [3] enka1 [*]

    Poslední odstavec beruSml24

    1. na komentář reaguje Eliza — #6
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:16:40
  17. avatar
    [2] DanaD [*]

    ja mam rada brokolici jen tak uvarenou ve slane vode a posypanou na taliri oprazenou strouhankou... ulamuju ruzicky, namacim do zakysane smetany a cpu si obema rukama do pusy, mnamSml67

    1. na komentář reaguje átéčko — #9
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:08:32
  18. avatar
    [1] pajda [*]

    hmmm...koupila jsem 20 sazenic kedluben a je z toho brokolice. Aspoň vím, co s ní...a co u nás běhá po zahradě? Husy, kačeny, slepice, pávi, kočky, psi a ježek...co z toho hodím večer do hrnce?Sml32Sml32

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #5
    superkarma: 0 22.06.2010, 11:04:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme