Vaření

Elioza: perníčky vynikající!

Tak já se také přidám s mou troškou do mlýna. Nejdříve bych poznamenala, že jsem vždycky ráda pekla, všem chutnalo a nestalo se snad, že by někdy někomu nechutnalo. Přesto bych se nenechala odradit.

 Od doby, co jsem byla těhotná s dcerkou, jsem odmítala se s velkým břichem motat v kuchyni a k tomu manipulovat s horkými plechy. Jediné, co jsem každý rok nepřerušila, bylo pečení perníčků. Recept jsem převzala od kamarádky. Dělala tehdy dva druhy a mě chutnal víc jen ten, který vám popíšu.

Perníčky (Petra):

100g rostlinného tuku (Hera apod.)
250g medu
130g mouč.cukru
1 vejce
2 lžičky hotového perníkového koření (dá se koupit)
500g hladké mouky
1/2 prášku do pečiva (obyč.)
vejce na potření

Bílková poleva
na zdobení: 2 bílky a 225g moučkového cukru - ušlehat elektrickým šlehačem, dokud se cukr nerozpustí...

V hrnečku dejte rozehřát tuk, přidejte med a cukr. Po rozpuštění nechat vychladnout. Na vál nasypejte mouku s práškem do pečiva a perníkovým kořením. Vytvořte důlek, do něj prdněte celé vejce, ale bez skořápky.

Poté holýma rukama zpracujte těsto, i s obsahem v hrnečku, v hladké těsto. Dokonale hladké těsto ještě naposledy s rozkoší poplácejte a nechte ho jednu hodinku v lednici nebo na okně, prostě kdekoliv v chladu. Pak vyválíte z těsta placku cca 0,5cm tlustou a vykrajujte různé vánoční ( na Velikonoce velikonoční ) tvary. Přesunete opatrně na pečící papír na plech a potřete rozšlehaným vejcem, aby se perníčky krásně leskly po upečení.
Jednou jsem dala toto za úkol mému drahému a vznikly z jeho snažení žíhané "zebrované" perníčky. Naštěstí bílková poleva skryla to nejhorší. Nedivte se, že po vychladnutí perníčky ztvrdnou. To je naprosto normální. Někdo dělá perníčky dříve, aby se uležely a změkly. Já je klidně upeču týden před Vánocemi. Perníčky po ozdobení sáčkem naplněným rozšlehaným sněhem z bílků ponechám zaschnout na vále, plechu či tácu do druhého dne, nejlépe mimo dosah dítek a domácích zvířat.

Už druhý den, když je sklizíte do krabiček, jsou trošku měkčí. Některé můžete navlíknout na háček jako žížalu a pověsíte na stromek. Časem samy perníčky z háčku padají na zem jako zralé hrušky, jak natáhnou vzdušnou vhkost a naše kočka chodí a krade, co upadne, i to, co ještě visí. Navíc perníkové koření a med provoní úžasně byt.
Letos nebudu péct nic jiného než tyto perníčky, zjistila jsem totiž, že cukroví, přestože je fajn a chutné, brzy ztratí zájem u domácích a všechno pak už jen rozdávám...Takže se nebudu mořit hodiny a hodiny u sporáku. Upeču perníčky z dvojité nebo trojité dávky. Loni jsem pekla z dvojité, tedy z kila mouky a nezbylo, musela jsem je schovávat, kde se dalo. Dokonce i pod zámek.

Takže, kdo chce, ať zkusí...jsou vynikající! A to netvrdím jen já. Já jsem totiž alergická na med. ...
Elioza

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

Holky, já budu mít takových perníčků... že je budu dělat každý týden! :-) M

Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?

Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz

Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!

   
24.11.2010 - Mlsání - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. avatar
    [25] hubajda [*]

    delavala jsem je ale doma to nechtej jist protoze je to suche tak vzdy byl plnej stromek a pak krasne vonel

    superkarma: 0 16.11.2012, 10:09:21
  2. [24] matuszyk [*]

    super§

    superkarma: 0 25.11.2010, 11:32:14
  3. avatar
    [23] STECKA [*]

    Loni jsme s dětma dělali perníčky poprvé a letos uděláme určitě taky.Chytlo nás to a holky to strašně baví zdobit.Sml59

    superkarma: 0 25.11.2010, 07:23:17
  4. avatar
    [22] nelysek [*]

    Určitě vyzkouším Sml67. Perníčky mám ráda, ale nebaví mě je zdobit

    superkarma: 0 25.11.2010, 00:08:59
  5. [21] elioza [*]

    Blueberry — #13 potírají se před upečením...buď jen bílkem nebo celým rozšlehaným vejcem, jak kdo rádSml58Sml67

    superkarma: 0 24.11.2010, 21:23:51
  6. [20] elioza [*]

    ova9 — #11 badyán je už obsažen v perníkovém kořeníSml22

    superkarma: 0 24.11.2010, 21:22:18
  7. avatar
    [19] marry.lu [*]

    tyhle alespoň vypadají jednodušeji :))

    No jo, ukecali mě . . .

    superkarma: 0 24.11.2010, 21:03:36
  8. [18] anina4 [*]

    já jsem perníkové ozdoby na stromek dávala jen 1x,perníčky ale jinak peču každoročně,moje švagrová dělá všechn rok jen stromek s perníčkama a červenýma mašličkama a vypadá to nádherně

    superkarma: 0 24.11.2010, 20:15:50
  9. avatar
    [17] spiderlorka [*]

    Letos jsem se rozhodla je zkusit, tak dík za recept, určitě to prubnuSml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 20:04:49
  10. avatar
    [16] bizonka [*]

    kuzle — #10 Krásné:-)

    superkarma: 0 24.11.2010, 20:01:07
  11. [15] 196944 [*]

    Perníčky u nás peče dcera. Má je každý rok výborné. Už je ale pomalu čas, tak ji to budu muset připomenoutSml16.

    superkarma: 0 24.11.2010, 19:00:34
  12. avatar
    [14] Myškomedvídek [*]

    perníčky nepeču,neumím jeSml80

    superkarma: 0 24.11.2010, 18:42:25
  13. avatar
    [13] Blueberry [*]

    Potiraji se ty pernicky pred nebo az po upeceni? Ja znam recept s potiranim jen bilkem po upeceni.

    1. na komentář reaguje elioza — #21
    superkarma: 0 24.11.2010, 17:20:10
  14. avatar
    [12] sedesatka [*]

    Skoro stejný recept používám.Na zdobení přidávám kapku oleje,poleva se tak nedrolí a nevysychá.Zdobení mne,ale nebaví,nemám u toho tu trpělivost.Sml15

    superkarma: 0 24.11.2010, 17:05:57
  15. [11] ova9 [*]

    Pernicky jsou me prvorade peceni. Krom testa ktere uvadite pridavam koreni tkzv. badyan  jsou vynikajici chutove i vuni

    1. na komentář reaguje elioza — #20
    superkarma: 0 24.11.2010, 16:53:24
  16. avatar
    [10] kuzle [*]

    tyhle jsme dneska patlaly s detmi Sml58

    1. na komentář reaguje bizonka — #16
    superkarma: 0 24.11.2010, 16:17:18
  17. [9] ivetinkav [*]

    určitě vyzkouším, zdá se zajímavý

    superkarma: 0 24.11.2010, 16:14:12
  18. [8] Esubil [*]

    Výborně! Perníčky peču již několik let, taky mám "šikovný" recept, ale tento vypadá famózně a jestli i tak chutná..... No určitě to vyzkouším, díky.

    superkarma: 0 24.11.2010, 16:12:23
  19. avatar
    [7] nadenica [*]

    bez perníčků si nedovedu představit _Vánoce!!!!!Sml59

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:59:02
  20. [6] matuszyk [*]

    skusím jeSml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:53:59
  21. [5] LenkaJ11 [*]

    taky každý rok zkouším nový recept. V rodině je nikdo nepeče. Taky tento recept vyzkouším.Sml79

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:48:53
  22. avatar
    [4] Kaylie [*]

    Já měla jeden od paní, které je 80 let a byl po její mamince, neměl naprosto chybu, já jsem ho při stěhování ztratila spolu se všemi recepty, které nemám v PC....Sml80

    jiné jsem nikdy nedělala, teď jsem musela, ale kdepak..to nebylo ono, tak zkusíme tyto.Sml59

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:32:49
  23. avatar
    [3] Ginger20 [*]

    Ja zkouším skoro každý rok jiný recept a všechny perníčky vždy obstály některé více a některé méně! Sml67Sml68

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:28:11
  24. avatar
    [2] Introvertka [*]

    Souhlasím, nejlepší jsou perníčkySml16, a pak vosí hnízda...

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:25:40
  25. avatar
    [1] delfi.na [*]

    To zní mooc dobře. Přiznávám, perníčky jsem nikdy nepekla a jak tak čtu tady všechny recepty a každý tvrdí, že ty jeho jsou nejlepší ... tak fakt nevím Sml30

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:25:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme