Vaření

Eliana: Anglické hňácání

Dobrý den do redakce a všem ženám-in, mám banálně jednoduchý recept na výborné anglické sušenky,které lze kuchtit i mimo čas vánoční a v nepřeberném množství variací, ale vánoční verze je tato:

500g polohrubé mouky

1 x prášek do pečiva

250g másla (prosím žádné náhražky jako Hera a neidentifikovatelný rostlinný tuk podobný vybělenému motorovému oleji!)

100 g cukru (nejlépe hnědého třtinového, ale náš bělený cukřík stačí)

2 vejce

kůra (nastrouhaná) z jednoho středně velkého citrónu (utrženého na zahradě, jak jinak....)

100g sušených brusinek

50g kandovaného ovoce

Vše frkneme do dostatečně velké mísy (máslo si nakrájíme na proužky, aby to šlo pěkně hňácat) .....ne jako já, že mi to pak přepadává bokem. Nešleháme nejdřív vejce s cukrem jak jsme zvyklé, prostě to všechno dáme rovnou dohromady. Následně si umyjeme pořádně ruce, sundáme prsteny a zapomene na dlouhé nehty (drbe se to pak dost špatně). A ponoříme ruce do té hrozivě vypadající směsi a hňácáme do zemdlení, dokud z toho není kompaktní hmota hodná těsta na sušenky.  Dáme těsto do potravinářské folie na deset minut do lednice odpočinout. Mezitím se snažíme tu hmotu dostat z rukou. Vyndáme těsto a užďibujeme z toho malé kousky a děláme kuličky, kterou následně splácneme na placičky.  Pro fajnšmekry lze i lehce rozválet a vykrajovat vykrajovátkem. Hodíme to na pečící papír a do trouby to dáme na 180-200st. a pečeme dozlatova (dle typu trouby je to asi cca. 20min.) 

Luxusní dárková varianta je,spodek sušenek namočit do čokolády a můžeme je dát do malých dárkových krabiček vystlaných hedvábným papírem a navrch krabičky dát mašli - je to malá pozornost.

Další obměny:

bez ovoce pouze s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem nebo se skořicí

místo ovoce strouhané mandle, oříšky, čokoládové lupínky

jako sušené ovoce lze i fíky, datle nasekané na kousky

místo cukru lze použít i med

Tak příjemné pečení a  dobré chutnání!

Eliana

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


Schovám si Eli tento recept v původním znění, už jen pro to mluvené slovo a způsob podání. Moc mě to bavilo. Sušenky o víkendu uhňácám s klidem Angličana! :-)) Míša

Dnešní téma pro vaše e-maily a příspěvky zní: Pečete vůbec na Vánoce cukroví? Jaké? Anebo si ho objednáte u profesionálů? Máte lepší recept na perníčky než náš Guru ? Máte nějaký jiný originální recept na vánoční cukroví?

Vaše příspěvky zasílejte, jako pokaždé na redakce@zena-in.cz

Samozřejmě ještě dnes najdeme chcípáka a borce a na konci dne odměníme váš vylosovaný příspěvek. A čím? No přece přepychovou marmeládou na vánoční cukroví!

   
24.11.2010 - Mlsání - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [45] ifulinkaa [*]

    všechny suroviny krom mouky jsem smíchala v robotu a pak jen smíchala s moukou. rukou jsem na to nesáhla. jsou výborné, asi bude ještě jedna várka. Eli, díky!

    superkarma: 0 17.12.2012, 19:34:25
  2. avatar
    [44] hubajda [*]

    mam sve zustanu u svych

    superkarma: 0 16.11.2012, 09:53:34
  3. avatar
    [43] babicka11 [*]

    Radši zůstanu u svých oblíbených ...a taky hňácám růčoSml22

    superkarma: 0 15.12.2010, 23:55:42
  4. [42] ova9 [*]

    ..........spravne podany clanek.Zitra jeste budu hnacat.....jak spravna anglicanka

    superkarma: 0 12.12.2010, 22:55:15
  5. avatar
    [41] marry.lu [*]

    rychlé, jdu na to Sml22

    superkarma: 0 24.11.2010, 19:41:46
  6. [40] motylek1 [*]

    hm tak to vypadá fakt dobře

    superkarma: 0 24.11.2010, 17:44:48
  7. avatar
    [39] mio [*]

    Eliana — #38 ale sní se to stejně, tak coSml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 14:53:04
  8. avatar
    [38] Eliana [*]

    mio — #37 asi půl roku a jsou čerstvé.. možná časem koupíme malou moderní,ale teď asi ne, ale už jsem to dala kynout do mísy postaru a jde to...spíš to nikdy tak souměrně nerozšmrdlám a není to ono...

    1. na komentář reaguje mio — #39
    superkarma: 0 24.11.2010, 14:52:13
  9. avatar
    [37] mio [*]

    Eliana — #36 tak třeba přikoupíš novou, ty směsi mají nějakou trvanlivost, ne??

    1. na komentář reaguje Eliana — #38
    superkarma: 0 24.11.2010, 14:31:51
  10. avatar
    [36] Eliana [*]

    mio — #35 Já už ani nevím značku, ale jestli to nebyl Clatronic..no velká byl až moc, trošku to překáželo..jen mi teda zbyly směsi asi na 16 chlebů :-/ z Německa, tak to asi bude muset kynout postaru....

    1. na komentář reaguje mio — #37
    superkarma: 0 24.11.2010, 13:49:34
  11. avatar
    [35] mio [*]

    Eliana — #23 jo, tohle dělají ty starší typy (mám ETU, myslím tím ETU - u ostatních značek to možná dělají i ty novější)

    1. na komentář reaguje Eliana — #36
    superkarma: 0 24.11.2010, 13:46:19
  12. avatar
    [34] Eliana [*]

    nadenica — #32 Vidíš to, dobrá hospodyňka skočí na zahrádku pro krásný zralý citrónek.... akorát teď v prosinci si musí vzít sebou majzlík a rukavice, aby ho vysekala z ledu...Sml54

    superkarma: 0 24.11.2010, 13:41:20
  13. [33] ivetinkav [*]

    taky dobrý, asi to s dcerou zkusíme, nevypadá to špatně a je to jednoduché

    superkarma: 0 24.11.2010, 13:27:40
  14. avatar
    [32] nadenica [*]

    ještě že se nám letos urodilo na zahradě tolik citronu, jinak nevim nevim, jaké by to byly Vánoce a cukroví bez domácích BIO citrónkůSml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje Eliana — #34
    superkarma: 0 24.11.2010, 13:17:04
  15. avatar
    [31] Eliana [*]

    ToraToraTora — #30 To je teda hnusně venku, musela venku něco oběhat kolem domu a málem mi umrzly ruce u ramen ve vánici...

    superkarma: 0 24.11.2010, 12:37:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ToraToraTora [*]

    Eliana — #29 Já makám jak šroub, jsem ráda, že jsem se sem dneska dostala. od rána chumelí a chumelí, ale hned to zase taje, tak je tam jen hnusno a v tom jsem byla venku:(

    1. na komentář reaguje Eliana — #31
    superkarma: 0 24.11.2010, 12:31:02
  2. avatar
    [29] Eliana [*]

    ToraToraTora — #28 No konečně, kde se dneska touláš? Sml30 Tak samozřejmě se to v té čokoládě vymáchá, když se hospodyňka zapomene se slzou v oku z napětí jak to s tou Popelkou dneska v té televizi skončí....Sml54

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #30
    superkarma: 0 24.11.2010, 12:19:03
  3. avatar
    [28] ToraToraTora [*]

    Sml67Sml52 To by mohlo být dobré. já spodky sušenek máčím do čokolády jen v případě, že maskuji opálení do nezdravého odstínu od trouby Sml54

    1. na komentář reaguje Eliana — #29
    superkarma: 0 24.11.2010, 12:13:04
  4. avatar
    [27] Eliana [*]

    enka1 — #26 Tak takhle vytůněnou pekárnu jsem neměla Sml30, chuděra uměla jen 8 programů a velikost a tmavost chleba.  Něco byly druhy chleba z toho jedno na rychlý chleba, jedno bylo jen těsto a jedno jen pečení. Uměla sekanou, marmeládu (nezkoušeno) a chlebíky či těsto.

    superkarma: 0 24.11.2010, 11:26:09
  5. avatar
    [26] enka1 [*]

    Mohla bys psát kuchařkySml30.

    K těm pekárnám - je tam přeci program na těsto na nudle,to by  mohlo urvat, to snad nekyne ne? Ale ještě jsem ho nezkoušelaSml80

    1. na komentář reaguje Eliana — #27
    superkarma: 0 24.11.2010, 11:12:02
  6. avatar
    [25] Introvertka [*]

    Asi to nezkusím, ale je to prima nápad dávat sem receptySml16.

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:53:04
  7. avatar
    [24] Vlastka [*]

    Eliana — #23 Každá pekárna dělá jinak.Co jsem měla tu první,ta to dělala tak jak píšeš.Teď mam jinou a ta začne okamžitě míchat.

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:48:50
  8. avatar
    [23] Eliana [*]

    mio — #21 Tak to máš dobrý, mě to právě na začátku leželo dvacet minut a nahřívalo a pak prohěntlo a nechalo kynout a za promíchalo...

    1. na komentář reaguje Vlastka — #24
    2. na komentář reaguje mio — #35
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:43:44
  9. [22] salonka [*]

    To se mi líbí,určitě zkusímSml59

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:41:29
  10. avatar
    [21] mio [*]

    Eliana — #20 no já to právě nechám jen vyhnětat a před kynutím už dávám pryč.

    1. na komentář reaguje Eliana — #23
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:30:08
  11. avatar
    [20] Eliana [*]

    mio — #17 Jojo, to byla jedna z těch prvních velkých pekáren. Před měsícem vydechla naposledy. Nicméně, když to tam frkneš a zkusíš, není co zkazit, kdyžtak se to vaškríbne a dohněte v ruce... Teď mě ještě napadlo, že program na těsto zahříval (právě kvůli kynutí) a nechával jakoby kynout lehce nahřátý.. což by u tohohle těsta asi nebylo optimální...

    1. na komentář reaguje mio — #21
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:27:28
  12. avatar
    [19] mio [*]

    Vlastka — #15 tak jista si nejsem, neboť toto těsto jsem prozatím nezkoušela. Ale logicky by to jít měloSml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:20:52
  13. avatar
    [18] Vlastka [*]

    Eliana — #14 tak teď jsi mi zase odradilaSml15tak nevím,jestli to zkusit

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:20:15
  14. avatar
    [17] mio [*]

    Eliana — #13 a mělas 2 hnětače?? já v ní loni dělala všechna vánoční těsta, no tak uvidíme..

    1. na komentář reaguje Eliana — #20
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:20:07
  15. avatar
    [16] Eliana [*]

    Eliana — #14 Sml31 nějaký šotek bo co....

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:20:04
  16. avatar
    [15] Vlastka [*]

    mio — #12 to jsem ráda,že jsi mi to potvrdila.Já totiž všechno zadělávám v pekárně,pouze tímto jsem si nebyla jista,že by to šlo

    1. na komentář reaguje mio — #19
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:18:49
  17. avatar
    [14] Eliana [*]

    mio — #12 Mě to má stará pekárna, budiž ji země lehká, neutáhla, ale kynutá dala luxusně....

    1. na komentář reaguje Eliana — #16
    2. na komentář reaguje Vlastka — #18
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:18:18
  18. avatar
    [13] Eliana [*]

    mio — #12 Mě to má stará pekárna, budiž ji země lehká, neutáhla, ale kynutá dala luxusně....

    1. na komentář reaguje mio — #17
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:18:17
  19. avatar
    [12] mio [*]

    Eliana — #9 zážitky nezážitky. Já co jde, vrznu do pekárnySml24

    1. na komentář reaguje Eliana — #13
    2. na komentář reaguje Eliana — #14
    3. na komentář reaguje Vlastka — #15
    superkarma: 0 24.11.2010, 10:16:18
  20. [11] magdaj [*]

    mňáám,s brusinkama jsou ty sušenky luxusní...a já ještě přidávám kousky bílé čokoládky...superSml67

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:14:47
  21. avatar
    [10] Vlastka [*]

    Eliana — #9 Když právě o tenhle zážitek vůbec nestojímSml23Sml52

    superkarma: 0 24.11.2010, 10:04:46
  22. avatar
    [9] Eliana [*]

    Vlastka — #8 Tím se připravíš o ten zážitek sundávání těsta z prstů a potencionálního zadostiučinění, které hňácáním můžeš zažít při představě iracionálního mordování jakékoliv osoby....Sml57

    1. na komentář reaguje Vlastka — #10
    2. na komentář reaguje mio — #12
    superkarma: 0 24.11.2010, 09:50:47
  23. avatar
    [8] Vlastka [*]

    Bylo by možné,aby to za mě uhňácala pekárna?Sml16

    1. na komentář reaguje Eliana — #9
    superkarma: 0 24.11.2010, 09:42:32
  24. avatar
    [7] ifulinkaa [*]

    mio — #2  taky jsem hledala spojitost s tím domácím zvýkáním...asi to evokuje...

    recept vypadá celkem schůdně,možná zkusím,ale až po Vánocích

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:41:08
  25. avatar
    [6] selinka [*]

    To vyzkouším, díky za tip Sml67

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:40:11
  26. avatar
    [5] Eliana [*]

    mio — #2 Tréning na nečisto proběhl v sobotu, samozřejmě poslední stopa po sušenkách je jeden drobek na tácku...Sml57 A pak jestli péct či nepéct....

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:40:06
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Sml67 uloženo, vyzkouším, neznám, budou určitě moc dobrý Sml67

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:35:56
  28. avatar
    [3] delfi.na [*]

    nevím, mě sušenky moc neberou. Holky zkuste to a když budou ohlasy pozitivní, třeba se hecnu. Sml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:32:37
  29. avatar
    [2] mio [*]

    Anglické hňácání na takové to domácí žvýkáníSml54

    vypadá to dobřeSml67, pokud budu mít dost sil a mouky po upečení našich oblíbených druhů, nevylučuju, že to vyzkoušímSml16

    1. na komentář reaguje Eliana — #5
    2. na komentář reaguje ifulinkaa — #7
    superkarma: 0 24.11.2010, 09:30:53
  30. avatar
    [1] slunecko7tecne [*]

    už tisknu recept a o víkendu vyzkouším Sml16

    superkarma: 0 24.11.2010, 09:23:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme