cook

Sklokeramická deska, nebo raději plynové hořáky? To je otázka skoro do pranice. Já jsem měla možnost vyzkoušet obojí a můžu říct, že bych sklokeramickou desku za plyn už neměnila. Když jsem tenhle názor vyslovila před naším šéfem Radkem, srdnatě oponoval. „Na varné desce nikdy neuděláš takový steak jako na plynu.“ A skoro se rozněžnil, jak popisoval plameny olizující wok, až se nám všem sbíhaly sliny. Ale s ním se do potyčky okolo vaření raději nepouštím, protože on je určitě lepší kuchař, než jsem já. Kdybyste slyšely těch báječných receptů cestou na reportáž…

Ale zpět k našemu sporu. On to vlastně nebyl žádný spor, já jsem si myslela své a tiše ustoupila.

Na to moje vaření mi sklokeramická deska úplně stačí. A když náhodou jednou za rok dostanu chuť na dobrý steak, zajdu si na něj raději do restaurace. Na to si nepotřebuji pořizovat plynový sporák. A ani ten by mi nebyl zárukou, že budu místo šťavnatého masíčka žvýkat něco, co se podobá gumové podrážce.

Možná v tom hraje roli i estetická stránka, proč jsem ráda, že mám v kuchyni sklokeramickou desku. Připadá mi nejen hezčí, lépe udržovatelná, ale i hygieničtější.

Ze začátku mi dělalo trochu problém se na ní naučit vařit ekonomicky a nenechávat plotýnku, jak se říká, na plné pecky. To se pak hodiny protáčely jako moje panenky, když jsem spatřila účet za elektřinu.

Ale abych byla upřímná, poslední dobou toho stejně moc nenavařím a desku spíš udržuji v čistotě, když si na ní kuchtí své pokrmy má dcera.

To pak i na škrabku dojde, protože „připečená“ kola z přeteklých těstovin jen tak lehko nesmyjete. Ale jak už jsem napsala, i údržba je poměrně jednoduchá. Hlavně nemusíte nic rozebírat jako u plynového sporáku, stačí pár minut, pak přeleštit a je zase jako nová.

Nemám pravdu? Tak mi oponujte.

Na čem vaříte vy, milé ženy-in? Dáváte přednost elektřině, nebo plynu? Napište nám svůj názor. Obhajte si to své.

Reklama