Zdraví

„Éčka“ nejsou uměle vyrobené jedy

Když se řekne „éčka“, řada z nás se zhrozí a produkt, kde jich najde více, okamžitě vrací zpátky do regálu. Je tahle panika ale na místě? Jaký je účel aditiv a je opravdu nutné se jich bát? V dalším díle video seriálu Vím, co jím vám odborníci na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá vysvětlí, že „éčka“ nejsou strašák.

Co jsou „éčka“ a proč se v potravinách vyskytují?

Aditiva, přídatné látky, představují skupinu látek, které se přidávají do potravin za účelem prodloužení trvanlivosti, dosažení požadované barvy, zahuštění… Přítomnost těchto látek ve výrobku musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle množství látky v potravině. Přítomnost dané látky se zpravidla označuje kódem, který se skládá z písmene E, proto se aditivům lidově říká „éčka“, a trojmístného čísla. „Kód E zároveň značí, že látka prošla hodnocením bezpečnostiPro použití éček existují velmi přísné normy, které regulují jejich využití a obsah v potravinách,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Každá přídatná látka má své vlastní označení. Například pod číslem E100 se skrývá neškodné žluté barvivo kurkumin, pod označením E101 zase vitamin B2.

Aditiva nejsou umělá

„Řada aditivních látek je přírodního původu, příkladem jsou zahušťovadla pektin, agar nebo např. kyselina citrónová, která se zcela běžně vyskytuje v ovoci. Pektin a agar patří do skupiny rozpustné vlákniny, kyselina citrónová je zase antioxidantem,“ hájí „éčka“ Hlavatá.

Kde leží skutečné nebezpečí?

Za nebezpečná jsou aditiva vnímána především laickou veřejností, odborníci považují za větší nebezpečí celkové složení stravy,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Množství přídatných látek, které je možno přidávat do potravin, je stanoveno vyhláškou, zatímco výživové složení si každý člověk musí hlídat sám. „Je samozřejmě jednodušší hledat na obalech potravin kód E, než snažit se porozumět tabulce výživového složení. Pokud chce však zákazník přistupovat k nákupu potravin skutečně zodpovědně, výživové složení by při volbě dané potraviny mělo být na prvním místě,“ dodává Hlavatá a pro snadnější orientaci doporučuje Vím, co jím.

Více inspirace najdete na stránkách www.vimcojim.cz

žít zdravě

   
18.02.2014 - Zdraví - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [1] Mopsička [*]

    vytiskla jsem si tabulku, kde mám neškodná a škodlivá Éčka

    superkarma: 0 03.03.2014, 15:26:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme