S moderními přípravky na výrobu džemů, marmelád a zavařenin, trvá vaření domácích pochoutek doslova pár minut. Ovoce stačí trochu povařit, rozmixovat, vmíchat želírovací přípravek, nalít do sklenic, zavíčkovat a máte hotovo. Kdo chce mít jistotu, tak sklenice ještě zavaří. Takováto marmeláda nebo džem si zachovají krásnou barvu a výbornou chuť.

Někdo je zvyklý používat při zavařování želírovací cukr, jiný zase zvolí cukr obyčejný, ke kterému přidá práškový pektin. 

Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?

Dříve se říkalo, že marmeláda je bez kousků ovoce, hustá a tužší. Naopak džem je řidší a jsou v něm kousky ovoce, navíc jde dobře roztírat. Od roku 2004 nám do rozlišování džem a marmeláda vstoupila Evropská unie, která tvrdí, že marmeládou můžete nazývat pouze produkty z citrusových plodů. Přitom podíl citrusových plodů musí být minimálně 20%.

Džem oproti tomu může být ostatního ovoce, klidně i z více druhů najednou. 

Tohle je však slovíčkaření a v praxi je to tak, že někdo říká džem a jiný marmeláda a všichni myslí tu úžasnou sladkou dobrotu z letních plodů. 

DSC_2454.jpg (118 KB)

Suroviny

  • 1500 g jahod nebo třešní (případně jiného ovoce)
  • 500 g Želírovacího cukru Dr. Oetker
  • zajímavá dochucovadla - snítky máty, tymiánu, čokoláda, špetka pepře, trocha rumu nebo koňaku...

Postup 

Očištěné, zralé (ale ne přezrálé) ovoce, zbavené pecek a stopek, dejte do hrnce. Rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud nechcete úplně hladký džem, nechejte kousky.

Přidejte Želírovací cukr a velice dobře promíchejte. Přidejte zvolenou příchuť, případně můžete potom hotový džem rozdělit na více částí a každou dochutit jinak.

Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte minimálně 5 minut. Po této době zůstane džem krásně barevný a ovoce neztratí svou chuť. 

Zbavte džem pěny a naplňte do připravených vyvařených, čistých a suchých sklenic. Víčko vytřete rumem nebo vodkou a pevně sklenice zavíčkujte. Otočte dnem vzhůru a nechejte vychladnout.

DSC_1791.jpg (85 KB)

Náš tip

Menší ovoce můžete mixovat až na závěr, po uvaření.

Jak zjistíte, že je džem správně tuhý?

Po uvaření kápněte trochu džemu na talíř a nechejte vychladnout. Pokud byste chtěli, aby byl tužší, přidejte do džemu 2 lžičky kyseliny citronové.

Nejlepší kombinace džemů

  • jahoda - máta
  • jahoda - vanilka
  • jahoda - pepř
  • jahoda - rebarbora
  • borůvka - levandule
  • borůvka - citron
  • broskev - levandule
  • meruňka - levandule
  • švestky - skořice
  • hrušky - zázvor

Dobrou chuť přeje Elly.

Ty nejlepší džemy na našem magazínu

Jahodové džemy s limetou, pepřem a vanilkou

jahody3.jpg (83 KB)

Tradiční i netradiční třešňové džemy

tresne4.jpg (92 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama