Vaření

Dýňový sirup a koření

Namíchat si domácí směs koření není žádná věda. Můžete experimentovat s poměrem různého koření a pokaždé tak vytvořit trochu jiné chutě. Naopak, když dodržíte stále stejné dávkování, tak se chuť lišit nebude. Vyzkoušejte to s námi.

pumpkin spice latte

Když jsem brouzdala zahraničními weby a hledala různé dýňové recepty, narážela jsem pořád dokola na surovinu, která je u nás nedostupná. Pumpkin spice - dýňové koření. V zahraničí tuto směs koupíte v obchodech, u nás musíte míchat, drtit, mlet a experimentovat. Ale to je právě na vaření zajímavé a hezké.

Hotové dýňové koření skladujeme v uzavíratelné sklenici a používáme podle receptu nebo podle chuti a momentálního nápadu. Do směsi patří skořice, muškátový oříšek, zázvor, hřebíček. Někdo přidává i nové koření nebo špetku vanilky.

Kam takové koření patří? Třeba do dýňového koláče, cheesecaku, mufinů, lívanců, dýňového pečiva...

Pumpkin spice - dýňové koření

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mleté vanilky

Všechny druhy koření rozemeleme, rozdrtíme a smícháme. Je to rychlé, chutné a dále už jen podle chuti používáme.

dýňové koření

A víte, na co je třeba dýňové koření naprosto nutné a výborné? Na výrobu domácího dýňového sirupu. Co potom se sirupem? Voňavé a sladké podzimní pumpkin spice latte - dýňové latté. Ozdobené třeba ještě kopečkem šlehačky a lehce posypané skořicí. Spolu se zapálenou svíčkou a ohněm v krbu je to dokonalá romantika.

Dýňový sirup nejen do kávy

  • 2 šálky vody
  • 2 šálky třtinového cukru
  • 1/4 šálku dýňového pyré
  • 3 lžičky dýňového koření

V hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem. Stáhneme teplotu a necháme cukr rozpustit. Přidáme dýňové pyré, opět důkladně promícháme, ideálně metličkou. Dochutíme dýňovým kořením, ještě maličko povaříme (asi tak tři minutky) a nalijeme do sklenice.

Necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

dýňový sirup

Do výborné kávy nám potom stačí jedna až dvě lžičky sirupu. Už není potřeba kávu sladit, protože sirup je sladký dost.

Krásný podzim přeje Elly.

Čtěte také

   
26.11.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] elly [*]

    monkee — #6 :-))))) autorka otrocky nepřekládá, autorka si vymýšlí. Mletou vanilku koupíte například v Oxalisu, v malé skleničce a dávkuje se pro troškách. Čím dál častěji bývá i v každém krámku s kořením... Takže si ji sami nemeleme, ale namletou už kupujeme ;-)

    superkarma: 0 01.12.2014, 08:46:32
  2. avatar
    [6] monkee [*]

    tetička25 — #3 Špatný autorčin překlad, místo vanilky to má být (uváděno ve většině angl. receptů) nové koření, to nameleš snadno.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 30.11.2014, 17:14:24
  3. [5] Petruš9 [*]

    možná skusíme

    superkarma: 0 26.11.2014, 19:20:18
  4. avatar
    [4] vladka321 [*]

    Je to velmi zajímavé Sml67Sml67

    superkarma: 0 26.11.2014, 18:57:25
  5. [3] tetička25 [*]

    co si představit 1/4 lžičky mleté vanilky, jako že ten vanilkový lusk se umele

    1. na komentář reaguje monkee — #6
    superkarma: 0 26.11.2014, 13:27:23
  6. [2] babcace [*]

    nevypadá to špatněSml58

    superkarma: 0 26.11.2014, 10:54:10
  7. avatar
    [1] reditelka [*]

    výborný tip!Sml67

    superkarma: 0 26.11.2014, 10:41:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme