dýně

Ještě pořád v obchodech seženete skvělé dýně. A tak si můžete uvařit skvělou polévku nebo upéct dýni k masu. Kdo rád mlsá, měl by vyzkoušet náš koláč. Nejlepší je koupit dýni Hokkaido, která se nemusí loupat, stačí ji pouze omýt.
Recept pochází z propagačního letáku na prodej dýni a je skutečně výborný.

Suroviny

1 středně velká dýně
100 g cukru krupice
100 g másla a kousek navíc na vymazání formy
2 vejce
200 g mletých mandlí
1 lžička prášku do pečiva

Postup

Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C.
Dýni rozpůlíme a vydlábneme zevnitř semínka. Pokud máme jinou dýni než Hokkaido, tak ji oloupeme a nakrájíme na kostičky. Hokkaido loupat nemusíme. Kostky by měly být asi o velikosti 1 cm.
Dýni povaříme do změknutí a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.
V misce utřeme máslo a cukr, do hladké pěny. Přidáme vejce, dýňové pyré, rozmixované mandle, které jsme předtím smíchali s práškem do pečiva.
Připravíme si dortovou formu o průměru cca 22 cm. Tu vymažeme máslem a nalijeme do ní těsto.
Pečeme asi 45 minut.

Při podávání zdobíme domácí šlehačkou.

Dobrou chuť přeje Lukáš.

Reklama