Dýňová výzva

Oranžová, žlutá, zelená. Ať má barvu jakou chce, mezi našimi čtenářkami je velice oblíbená. Sešly se nám desítky receptů, ze kterých jsme vybraly ty nejzajímavější, které lákají k vyzkoušení. Protože je jich opravdu hodně, přinášíme vám dnes první polovinu těch, které postupují do finálového hlasování.

S každou další výzvou chodí více a více receptů. Nejen receptů, čím dál více krásných fotografií. Jsme za to rádi a s chutí pro vás tyhle výzvy připravujeme. Já sama jsem nadšená z inspirace a už mám vybráno několik receptů, které chci rozhodně vyzkoušet. Dnes vám nabídneme polévku, roládu, máslo a plněnou dýni. Výběr více než pestrý :-)

plněná dýně - vladka321

PLNĚNÁ DÝNĚ

vladka321

Na recept potřebujeme menší vydlabané dýně, patisony apod.

Dále jednu dýni, kterou také vydlabeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Taktéž na kostičky nakrájíme ostatní ingredience, co kdo má rád. Já ráda používám batáty, žampióny, brokolici, vařené brambory, cukety, patisony, kukuřici, papriku, rajčata, žampióny, ale třeba také maso, či škvarky, které jsou chuťově zajímavé a pokud je tedy přidáváme, potom pod cibulku nedáme olej, ale rovnou pěníme cibulku na těchto škvarcích.

Důležitá je cibule, kterou nakrájíme na malé kostičky. Lehce zpěníme a již přidáváme postupně zeleninu od nejtvrdší, po nejměkčí, jenž kořeníme dle chuti solí, pepřem, ale i sójovou omáčkou, mletou sladkou paprikou, chilli, apod. Tak aby zelenina byla na skus příjemně křupavá a nebyla rozvařená. Je samozřejmě ještě třeba počítat s tím, že se hotová náplň bude grilovat v naplněných vydlabaných tykvích.

Po dodělání zeleninky přidáme žampióny, případně orestované masíčko (já používám kuřecí, či krůtí), proklademe sýrem (opět používám svůj vlastní kozí sýr, který může být i ochucený např. kurkumou, kmínem, bylinkami, nebo kdo má rád i grilovacím kořením), přiklopíme a grilujeme v předehřáté troubě na 180 C.

Podáváme jen tak samotné, jíme vidličkou a nezapomeneme ještě dovydlabat dřeň tykve a pochutnat si na ní společně s chutnou nádivkou.

janasohlichova - dýňová polévka

DÝŇOVÁ POLÉVKA S FAZOLEMI - jeden základ, dvě polévky

janasohlichova

  • 230 g dýně (já použila máslovou)
  • 150 g červených fazolí (z plechovky)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • zeleninový vývar
  • kmín
  • špetka skořice
  • špetka kari
  • sůl, pepř
  • olivový olej

janasohlichova - dýňová polévka

Rozpálíme si olivový olej, na kterém necháme zpěnit cibuli. Přidáme koření (kmín, špetku skořice) a česnek a necháme rozvonět. Dále přijde na řadu rajčatový protlak, který necháme malinko „opéct“ a zalijeme vývarem. Vsypeme nakrájenou dýni na malé kostičky, fazole, kari koření, sůl a pepř. Vaříme, dokud nebude dýně měkká.

Pokud jste milovníci hustých, krémových polévek, můžete takto připravenou polévku rozmixovat. Já do této verze polévky přidala ještě špetku chilli a na talíři dozdobila zakysanou smetanou (pro zjemnění) a opraženými dýňovými semínky.

dýňové máslo - Kocianka

DÝŇOVÉ ZÁZVOROVÉ MÁSLO SE SKOŘICÍ

Kocianka

  • 300 g máslové dýně nakrájené na kousky
  • 300 g másla
  • 4 lžíce medu
  • nastrouhaný zázvor
  • mletá skořice

Dýni pečeme doměkka v troubě, asi 25 minut a poté rozmixujeme. Necháme vychladnout. Smícháme s měkkým máslem. Přidáme med, zázvor a skořici.

Uchováváme v lednici a používáme jako chuťovku na pečivo.

dýňová roláda - Andulonka

DÝŇOVÁ ROLÁDA

Andulonka

Těsto

  • 3 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 2/3 šálku dýňového pyré

Pyré vytvoříme tak, že dýni hokkaido přepůlíme, vydlabeme semínka a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C rozkrojenou částí na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do změknutí (30 min – 1 hod), poté rozmixujeme, propasírujeme a můžeme použít (v případě, že se nám bude zdát pyré příliš tekuté, necháme v cedníku pár hodin okapat a potom teprve použijeme).

  • 1lžička citronové šťávy
  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 a 1/2 lžičky allspice (mletý hřebíček, nové koření, muškátový oříšek, skořice)
  • 1 a 1/2 lžičky skořice

Krém

  • 2 philadelphie (nebo lučiny, gervais, atd.)
  • 4 lžíce másla
  • 1 šálek práškového cukru
  • 1 lžička vanilky

Smíchejte přísady na těsto a upečte na 175°C 10 - 15 minut na plechu s pečícím papírem. Poté hned přemístěte z plechu, sundejte z pečícího papíru a položte na čistý pečící papír posypaný cukrem. Zarolujte a nechte vychladnout alespoň hodinu. Smíchejte si mezitím ingredience na krém. Jakmile roláda vychladne, rozrolujte, naplňte a znovu srolujte a servírujte.

První čtyři recepty jsme vám představily. Další pro vás chystáme do pátečního vydání, kdy se rozjede hlasování o ten nejlepší recept.

Těšte se! I ty ostatní jsou zajímavé, nápadité a chutné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama