dýňové ragú

Ragú je prostě geniální vynález. Chutné jídlo, kde se snoubí ty nejlepší chutě, na jednom talíři. Není s ním moc práce, jen někdy, podle druhu masa, vyžaduje delší pomalé dušení. To dnešní ragú je z kuřecího masa, takže na stole bude za dvacet minut.

Vzala jsem si na pomoc svou oblíbenou dýni Hokkaido. Ta prostě nikdy nezklame. Ať ji peču, zapékám, dělám z ní polévku nebo dezert. Je prostě skvělá. Chuťově i barevně pomůže doladit spoustu jídel. Dnes třeba to skvělé kuřecí ragú.

A protože už mám své oblíbené kombinace, tak dýni ráda spojím se šalvějí, vlašskými ořechy a nivou.

Příloha? Úplně klidně dokřupava vypečená čerstvá bageta.

dýňové ragú

Suroviny

  • kousek špeku
  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 400 g kuřecího masa - ideální jsou stehenní řízky
  • 150 g nivy
  • sůl a pepř
  • pár snítek čerstvé šalvěje
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

Do velké pánve dejte na malé kousky nakrájený špek. Zahřívejte a nechejte vypéct dokřupava.

Dýni Hokkaido rozkrojte napůl a z jedné poloviny vykrojte semínka a vláknitou dužinu. Hokkaido nakrájejte na kostičky. Kuřecí maso nakrájejte na větší kousky.

K vypečenému špeku přidejte do pánve kostky dýně a nechejte pět minut opékat. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte kuřecí maso a opět ochuťte solí. Opékejte společně pět minut. Zalijte vodou, přikryjte poklicí a nechejte dusit, dokud kostky dýně nezměknou. Nesmí se ale úplně rozvařit.

Sundejte poklici, vyvařte vodu a vlijte smetanu. Promíchejte, dochuťte nasekanou šalvějí. Nechejte smetanu trochu zredukovat a nakonec přidejte na kousky nalámanou nivu. Sundejte z plotny a ihned podávejte.

Niva se jen lehce rozpustí. Ozdobte lístky šalvěje a podávejte s těstovinami, rýží, bagetou...

Dobrou chuť přeje Elly.

Ragú je parádní jídlo, které najdete i na našem magazínu

vepřové ragú

čočka

ragu

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Radek Kříž

Uložit

Uložit

Reklama