Vaření

Dýňová zmrzlina s ořechy

dýňová zmrzlina

Znáte ten vtip o králíčkovi, který se dožaduje mrkvičkové zmrzliny? Ta naše dnešní má barvu jako mrkvová, ale je podzimní, dýňová. A až ji ochutnáte, spolu s křupavými opraženými ořechy a javorovým sirupem, zamilujete se do ní.

Když máte doma stroj na výrobu zmrzliny, nemůžete se zmzlinou přestat ani na podzim a v zimě. Jen vás to nutí vymýšlet nové a nové recepty, respektovat sezonní chutě a překvapovat své okolí.

Po zmrzlinách jako jsou maková, z karamelových broskví, ze šumivého vína a dalších možných i nemožných chutí, přišla řada na podzimní. Dýňová! To je přece jasně zmrzlinová surovina. Nasládlá chuť a tak široká možnost různých kombinací. Dala by se dochutit snítkou šalvěje nebo trochou pomerančové kůry. Špetkou skořice nebo kardamomu. Skvělá by byla i s čokoládou nebo karamelem.

My jsme k ní ale přidala další podzimní surovinu - ořechy. Domácí vlašské. A to všechno jsme korunovali skvělým javorovým sirupem.

Suroviny

  • 200 g pyré z pečené dýně Hokkaido
  • 400 g bílého jogurtu
  • med na oslazení (podle chuti)
  • javorový sirup na ozdobení
  • opečené vlašské ořechy na ozdobení

Postup

Ze všeho nejdříve si upečte dýni a připravte pyré. Ideálně den dopředu, ať vám pyré pořádně vychladne. Návod jak na pyré najdete TADY.

Vychlazené dýňové pyré smíchejte s jogurtem. Můžete použít také zakysanou smetanu.

Na oslazení použijte med nebo javorový sirup. Množství záleží na individuální chuti.

Směs dejte do zmrzlinovače a vyrobte zmrzlinu. Nemáte zmrzlinovač? Nalijte směs do větší plastové nádoby a dejte do mrazničky. Důležité je zmrzlinu během mražení promíchávat. Každých dvacet minut vyndejte z mrazáku a důkladně promíchejte. Zabráníte tak tvorbě ledových krystalků.

Mezitím, co se zmrzlina mrazí, připravte si ořechy.

Oloupané vlašské ořechy dejte upražit do trouby (170 °C - 15 až 20 minut - pozor, ať se nespálí) nebo na pánvičku. Nasekejte nahrubo.

Hotovou zmrzlinu ozdobte praženými ořechy a přelijte javorovým sirupem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí zmrzlina vás osvěží. Inspirujte se na našem magazínu.

zmrzlina

maková zmrzlina

kokosová zmrzlina

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Shutterstock.com

   
13.10.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] 1anicka [*]

    dřív to byly cupkaky teď zase dýně.

    dřív to lidi nejedli,teď se všichni můžou přetrhnout.

    je to trapné

    hrrr a všichni jedi jednu stejnou věc

    brrr

    superkarma: 0 13.10.2016, 19:48:42
  2. avatar
    [8] RenataMor [*]

    tak teda nevím

    superkarma: 0 13.10.2016, 18:44:31
  3. avatar
    [7] Mariena47 [*]

    Nemám ráda dýni Sml15

    superkarma: 0 13.10.2016, 15:50:14
  4. avatar
    [6] catcat [*]

    to si ani neumím představitSml80

    superkarma: 0 13.10.2016, 15:02:22
  5. [5] bouzina [*]

    Andreadornova — #1ani me ne

    superkarma: 0 13.10.2016, 12:41:26
  6. avatar
    [4] Suzanne [*]

    Recept přímo pro mě Sml67 Díky Sml16

    superkarma: 0 13.10.2016, 11:37:42
  7. [3] Darmovzalova [*]

    Andreadornova — #1Mě taky ne

    superkarma: 0 13.10.2016, 09:44:31
  8. [2] bobani [*]

    dýňová zmrzlina by mě zajímala

    superkarma: 0 13.10.2016, 08:45:20
  9. [1] Andreadornova [*]

    Dýňová zmrzlina mě teda neláká.

    1. na komentář reaguje Darmovzalova — #3
    2. na komentář reaguje bouzina — #5
    superkarma: 0 13.10.2016, 08:43:47

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme