Reklama

dýňová polévka

Podzimní období voňavých a teplých polévek se pomalu blíží. Začíná přibývat deštivých pošmourných dnů, ve kterých vám přijde vhod náš dnešní recept. Voňavá dýňová polévka s křupavými parmezánovými toasty.

Dýňovou polévku můžete připravit na hodně způsobů. Tu dnešní vařila moje kamarádka Katka, která má mlsného manžela, kterému opravdu ráda vyvařuje.

Suroviny

  • 1 dýně Hokkaido (případně  jiná dýně)
  • mořská sůl a černý pepř
  • bylinky podle chuti (ideálně čerstvé)
  • 4 stroužky česneku
  • trocha olivového oleje
  • trocha smetany (ke šlehání nebo zakysané, jak máte chuť)
  • trocha zeleninového vývaru
  • trocha medu

jako příloha k polévce

  • pár plátků toastového chleba
  • máslo
  • nastrouhaný parmezán
  • čerstvě namletý pepř
  • trocha olivového oleje

Postup

Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky, které dáme do pekáče, trochu zakápneme olivovým olejem, posypeme hrubou solí, bylinkami a čerstvě nadrceným pepřem. K dýni přidáme oloupané stroužky česneku. Dáme péct do vyhřáté trouby. Peče se asi půl hodinky, podle velikosti dýně.

Z trouby vytáhneme měkkou dýni. Když nepoužijeme odrůdu Hokkaido, u které se dá jíst i slupka, tak lžící vydlábneme upečenou dužinu a slupky vyhodíme. Do hrnce slijeme také vodu z pekáče, i s česnekem. Všechno rozmixujeme dohladka.

Podle hustoty přidáme zeleninový vývar. Dochutíme troškou medu a zjemníme smetanou. Ještě můžeme dosolit, dopepřit a doladit chuť trochou nasekaných bylinek.

Na toastový chléb dáme plátek másla a trochu strouhaného parmezánu. Zapečeme v troubě. Před podáváním kápneme trochu olivového oleje a dozdobíme špetkou čerstvě umletého pepře.

Dobrou chuť přeje Katka.

Dýně? Začíná její období! Inspirujte se recepty na našem magazínu...

špagety s dýní

pečené brambory s dýní

cupcake

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Katka Dachovská