Vaření

Dýňová polévka s parmezánovými toasty

dýňová polévka

Podzimní období voňavých a teplých polévek se pomalu blíží. Začíná přibývat deštivých pošmourných dnů, ve kterých vám přijde vhod náš dnešní recept. Voňavá dýňová polévka s křupavými parmezánovými toasty.

Dýňovou polévku můžete připravit na hodně způsobů. Tu dnešní vařila moje kamarádka Katka, která má mlsného manžela, kterému opravdu ráda vyvařuje.

Suroviny

  • 1 dýně Hokkaido (případně  jiná dýně)
  • mořská sůl a černý pepř
  • bylinky podle chuti (ideálně čerstvé)
  • 4 stroužky česneku
  • trocha olivového oleje
  • trocha smetany (ke šlehání nebo zakysané, jak máte chuť)
  • trocha zeleninového vývaru
  • trocha medu

jako příloha k polévce

  • pár plátků toastového chleba
  • máslo
  • nastrouhaný parmezán
  • čerstvě namletý pepř
  • trocha olivového oleje

Postup

Dýni rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. Nakrájíme ji na menší kousky, které dáme do pekáče, trochu zakápneme olivovým olejem, posypeme hrubou solí, bylinkami a čerstvě nadrceným pepřem. K dýni přidáme oloupané stroužky česneku. Dáme péct do vyhřáté trouby. Peče se asi půl hodinky, podle velikosti dýně.

Z trouby vytáhneme měkkou dýni. Když nepoužijeme odrůdu Hokkaido, u které se dá jíst i slupka, tak lžící vydlábneme upečenou dužinu a slupky vyhodíme. Do hrnce slijeme také vodu z pekáče, i s česnekem. Všechno rozmixujeme dohladka.

Podle hustoty přidáme zeleninový vývar. Dochutíme troškou medu a zjemníme smetanou. Ještě můžeme dosolit, dopepřit a doladit chuť trochou nasekaných bylinek.

Na toastový chléb dáme plátek másla a trochu strouhaného parmezánu. Zapečeme v troubě. Před podáváním kápneme trochu olivového oleje a dozdobíme špetkou čerstvě umletého pepře.

Dobrou chuť přeje Katka.

Dýně? Začíná její období! Inspirujte se recepty na našem magazínu...

špagety s dýní

pečené brambory s dýní

cupcake

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Katka Dachovská

   
07.09.2016 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [16] Suzanne [*]

    To je pro mě lahůdka Sml22Sml67

    superkarma: 0 07.09.2016, 16:54:51
  2. [15] dadma [*]

    Dýňovou polévku mám ráda. Brambory také dělám, tak vyzkouším ještě ty špagety.

    superkarma: 0 07.09.2016, 13:23:45
  3. avatar
    [14] delfi.na [*]

    dýňová je vynikající, máme rádi

    superkarma: 1 07.09.2016, 11:47:48
  4. [13] knihovna [*]

    Dnes mám k obědu cuketový krém, taky dobrý Sml67

    superkarma: 0 07.09.2016, 11:11:23
  5. [12] bobani [*]

    z dýně jsem jedla jen kompot

    superkarma: 0 07.09.2016, 10:39:20
  6. [11] Rikina [*]

    Tak to bych zas byla o hladu... nebo šla na oběd jinam. Sml80 Mlsná, to jsem sice taky, ale tohle? To podle mě není pro mlsné. Sml57

    superkarma: 0 07.09.2016, 10:26:24
  7. avatar
    [10] kapkamore [*]

    dyňovou polévku mám ráda, mňamSml67

    superkarma: 1 07.09.2016, 09:55:53
  8. [9] zlá teta [*]

    Zrovna ji mám uvařenou, jen jsem ji nepekla, ale restovala. Máme ji moc rádi.Sml16

    superkarma: 0 07.09.2016, 08:35:53
  9. avatar
    [8] sanvean [*]

    gerda — #2 Zkoušela jsem a chuť se mi zdála opravdu výraznější, sladší. Za mě je plus, že odpadá krájení na kostky a loupání (u jiných než hokkaido), vždycky mám strach, že se mi nůž smekne.

    superkarma: 0 07.09.2016, 08:32:32
  10. avatar
    [7] elly [*]

    selinka — #4Po tepelném zpracování má dužina opravdu tvar špaget, takových nití :-) Takže je super ji použít jako hlavní jídlo, doplnit třeba nějakým masem nebo houbami, sýrem a podávat podobně jako špagety. Nebo je výborná i zapečená.

    Vaří se celá nebo rozpůlená a ta vlákna z ní vyškrábnete vidličkou.

    superkarma: 0 07.09.2016, 07:55:26
  11. avatar
    [6] elly [*]

    teb — #5i s trochou zázvoru nebo šalvěje je super

    superkarma: 0 07.09.2016, 07:52:30
  12. avatar
    [5] teb [*]

    Známá mi poradila do polévky z Hokkaida přidat římský kmín. Chytne to úplně jiný šmrnc! Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 1 07.09.2016, 07:49:54
  13. avatar
    [4] selinka [*]

    Já mám koupenou špagetovou dýni jako novinku v kuchyni, má nějaká extra specifika pro použití?

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 07.09.2016, 07:33:28
  14. [3] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 07.09.2016, 07:31:39
  15. avatar
    [2] gerda [*]

    Á - jiný postup, z pečené dýně, tak to zní velice lákavě!Sml67 Začíná jejich sezóna a do té polévky z vařené jsem se musela trošku nutit, pečení dýni možná přidá na chuti.

    1. na komentář reaguje sanvean — #8
    superkarma: 0 07.09.2016, 06:21:52
  16. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Dýňovou polévku milujeme celá rodina a tato vypadá velice dobře - vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 07.09.2016, 03:47:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme