Vaření

Dýně se stává novou stálicí jídelníčku Čechů

Zavařovaná dýně jakožto levnější náhrada ananasového kompotu už dávno není jediným způsobem, jak Češi tuto typickou podzimní plodinu v kuchyni zpracovávají. Podle aktuálního průzkumu obchodního řetězce Albert se dýně stává běžnou součástí jídelníčku mnoha českých domácností. Oblibu si získala především dýňová polévka, populární je ale i jako příloha nebo ingredience do moučníků. Téměř pětina Čechů dýně navíc využívá pro tvorbu podzimních dekorací. V obchodním řetězci Albert nyní zákazníci najdou pestrou škálu dýni také od lokálních dodavatelů.

Podle realizovaného průzkumu do svého jídelníčku dýni alespoň občas zahrnou dvě pětiny Čechů. Nejčastějším způsobem úpravy je podle 45 procent z nich dýňová polévka, téměř třetina ji tradičně zavařuje jako kompot. Jen pětina Čechů přiznává, že dýně nekonzumuje vůbec. Pro své specifické vlastnosti se v českých domácnostech také stále častěji objevuje jako dekorace. Dokáže totiž krásně navodit přicházející období podzimu a také svátek, pro který je nejvíce typická – Halloween.

Z českých polí do obchodů Albert

Právě s velkými halloweenskými dýněmi začínal po roce 2000 pan Rudolf Starý, který dnes prostřednictvím společnosti Bramko dodává do obchodního řetězce Albert hned několik odrůd dýní z polí na Kolínsku. „Později jsem přidal dýni Hokaido a za celý podzim prodal několik stovek kusů. V dalším roce už jsem stejné množství prodával za den,“ vysvětluje začátky pěstování dnes stále populárnější plodiny.

Trend potvrzují i prodejní čísla obchodníků. „Zákazníci si v posledních letech dýně opravdu oblíbili, a to zejména odrůdu Hokaido a sezónně pak mexickou dýni pro vydlabávání. Meziročně roste poptávka po sortimentu dýní v našich prodejnách v řádu desítek procent,“ dodává Markéta Beránková, manažerka nákupu ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert.

Jak vybrat tu pravou?

Dýně Hokaidodyně

U nás vůbec nejrozšířenější odrůda dýně. Objevuje se také pod názvem kaštanová dýně díky její nasládlé, jemně oříškové chuti. Vyznačuje se vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Hokaido jsou jediné dýně, které před tepelnou úpravou není potřeba loupat, protože jejich slupka vařením krásně změkne.

 

dýněDýně muškátová

Původně pochází z jižní části Mexika. Poznat ji lze podle zajímavých barokních tvarů a krémové barvy. Dužina je oranžová a velmi silná. V kuchyni má široké využití, ideální je zejména pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů.

 

Dýně špagetovádýně

Tato žlutá, oválná, protáhlá dýně dostala své jméno podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů, a poté použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně lze snadno vytáhnout vidličkou.

 

dýněMexická dýně

Tento typ dýně je vhodný především jako dekorace. Tykev je totiž dostatečně velká, a proto se s oblibou využívá k vyřezávání na svátek Halloween. Neslouží k jídlu, jako dekorace vám ale vydrží velmi dlouho.

 

Máslová dýnědýně

Odrůda máslové dýně je charakteristická svým hruškovitým tvarem a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvou. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí do koláčů nebo na dýňové máslo. Při úpravě je dobré ji nejprve upéct a teprve poté vařit.

www.albert.cz

 

DÝŇOVÉ LÍVANCE

podle bloggerky Jarmily Červené (JarmilaSweet)

Ingredience (4 porce)

Lívance:lívance

  • 150 g dýně
  • 600 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 300 g špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (+ na vymazání)
  • špetka soli
  • mletá skořice

Čokoládový přeliv:

  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml kokosového mléka 

Postup

1.    Dýni nakrájejte na kousky a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby a nechte péct 20 minut při 190°C, aby dýně změkla.

2.    Vychladlou dýni rozmixujte s kokosovým mlékem, přidejte olej a promíchejte.

3.    Do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a mletou skořici. Pomalu přilévejte směs tekutých ingrediencí a pomocí metličky zamíchejte, aby nevznikly hrudky.

4.    Lívanečník vymažte troškou oleje a rozpalte na střední stupeň.

5.    Těsto nalijte pomocí naběračky a lívance nechte opékat 1 minutu z každé strany.

6.    Mezitím zahřejte v kastrolu mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu, kterou hotové lívance přelijte.

TIP: Pokud budete lívance podávat najednou a chcete, aby byly ještě teplé, předehřejte troubu na 50°C a hotové lívance v ní nechte odležet. 

   
21.09.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [6] kobližka [*]

    Sayonara — #3 Ani já ne

    superkarma: 0 21.09.2016, 18:45:03
  2. [5] nea [*]

    jen jako kompot jím

    superkarma: 0 21.09.2016, 09:33:39
  3. [4] bobani [*]

    mám koupené malé ozdobné . jinak mi chutná kompot

    superkarma: 0 21.09.2016, 09:19:52
  4. avatar
    [3] Sayonara [*]

    ještě jsem ji nepřišla na chuťSml80

    1. na komentář reaguje kobližka — #6
    superkarma: 0 21.09.2016, 07:32:39
  5. [2] Miluše3 [*]

    Pěstuji , používám a ráda . . Sml16

    superkarma: 1 21.09.2016, 07:27:32
  6. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 21.09.2016, 07:12:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme