Vaření

Dýně s mletým masem

dýně s mletým masem

Dýně z domácích políček už jsou všude sklizené. První mrazíky, které už byly asi všude, by mohly dýně poškodit. Proto se sklízí již během září. Vhodné uskladnění vám potom dýně uchová několik měsíců. Kdo však nemá vlastní, ze zahrádky, nemusí si zoufat. Sehnat dýni je v dnešní době snadná záležitost. V obchodech se nejčastěji setkáte s dýní máslovou, muškátovou či odrůdou Hokkaido. Všechny jsou výborné a náš dnešní recept můžete použít kteroukoliv z nich, ale také obyčejnou dýni ze zahrádky.

Výhodou dýně je neutrální chuť a většinou chutná i dětem. Záleží potom jen na další úpravě a dochucení, jak bude výsledný pokrm chutnat.

Mleté maso jsem do receptu použila krůtí, protože ho doma máme moc rádi. Vhodné bude však i hovězí, vepřové nebo mix více druhů. Výborné a dokonale chuťově sladěné bylo použití bešamelu. Kdo chce dietnější verzi tohoto jídla, bešamel vynechá, určitě to bude dobré i tak.

Suroviny

1 kg mletého krůtího masa
1 menší dýně
2 červené cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo
hladká mouka
mléko
muškátový oříšek

troška oleje

Postup

Na malé trošce oleje zesklovatíme na tenké proužky nebo malé kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme k ní mleté maso, které osolíme, opepříme, případně ochutíme oblíbeným kořením. Výborně se hodí tymián. Maso podusíme doměkka.

Mezitím, co se nám dusí maso, připravíme si bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme na něj hladkou mouku, promícháme a lehce osmahneme. Jíška nám nesmí zhnědnout. Rozředíme mlékem a dochutím solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Důkladně promícháme a povaříme asi 10 minut.

Dno zapékací misky (já jsem použila skvělý teflonový pekáč) vyložíme plátky dýně. Tu předtím oloupeme (pokud máte Hokkaido, tak není nutné loupat) a nakrájíme na plátky silné asi 1 až 2 cm. Vrstvu dýní trochu posolíme.
Na dýně rozprostřeme podušené maso a zalijeme bešamelem.

Nahoru dáme opět vrstvu dýní a zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C, zhruba 45 minut.

dýně s masem

Kdo chce, může povrch ještě posypat strouhaným sýrem, ale až těsně před vytáhnutím z trouby, ať se jen na povrchu pěkně rozpustí.

Toto jídlo je krásně chuťově vyvážené, dýně je voňavá a jemná a je to skvělé podzimní jídlo.

Dobrou chuť přeje elly.

   
17.10.2012 - Zelenina - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [33] *modrá [*]

    Taková ta dýně jako ananas to je jiná dýně.. ta velká, klasická

    superkarma: 0 18.10.2012, 12:25:17
  2. [32] zzandaa [*]

    Roland — #18 Byla výborná, s česnekem. Bála jsem se toho, bo krémové polévky nemusím, ale byla opravdu skvělá.

    superkarma: 0 18.10.2012, 09:36:12
  3. avatar
    [31] Myškomedvídek [*]

    ještě nikdy jsem jí nejedlaSml80

    superkarma: 0 17.10.2012, 21:12:23

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] capkova [*]

    No nevím, nevím ...Sml80Sml80Sml80

    superkarma: 0 17.10.2012, 20:25:04
  2. avatar
    [29] Žofie [*]

    Miluji dýňovou polévku Sml59Sml59

    superkarma: 0 17.10.2012, 19:51:28
  3. avatar
    [28] paníliška [*]

    gerda — #25 Dýni v octovém roztiku nenamáčím, hned po nakrájení ji vařím s cukrem, citronem, kořením a ananasovým džusem. recept mám od tchýně a je to nejlepší dýňový kompot, jaký jsem kdy jedla. 

    Teď mám dýni hokkaido, zatím jsem zkoušela polévku, džus i koláč a mělo to úspěch.

    superkarma: 0 17.10.2012, 19:33:41
  4. [27] kulisek [*]

    Taková dýňová polévka nebo dýňové čatní, to je bašta.

    superkarma: 0 17.10.2012, 19:23:35
  5. avatar
    [26] kapkamore [*]

    Hmm, dobrou chuť!

    superkarma: 0 17.10.2012, 19:08:58
  6. avatar
    [25] gerda [*]

    margot — #23 záleží na přípravě. Ozdobně nakrájené kousky se musí přes noc nechat namočit v octovém roztoku a až dál zpracovávat. Dýně chytne pikantnější chuť. Vaří se pak s cukrem, hřebíčkem, citronem a celou skořicí do sklovita a dává do sklenic. Vřelé se obrátí dnem nahoru a už se nemusí sterilovat.

    1. na komentář reaguje paníliška — #28
    superkarma: 0 17.10.2012, 18:43:02
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Na zahradě nám vyrostla dýně Hokkaido a nedám na ni dopustit. Nemusí se loupat a je raz dva hotová. Včera jsme z ní měli zelí k pečenému masu, pár kostek jsem dala na mražák. Je z ní skvělá polévka, příloha, do rizota, pod maso - zaplaťpánbůh za ni. A za ačokču!!

    superkarma: 0 17.10.2012, 18:40:54
  8. avatar
    [23] margot [*]

    Jindriska8 — #20 nj, to mi taky vždy říkali, že to chutná jako ananas. ne, žádný jako ananas opravdu nechutná. chutná to jako přeslazená dýněSml58

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 17.10.2012, 18:38:28
  9. avatar
    [22] daska59 [*]

    Další jídlo, které se nás netýká Sml16

    superkarma: 0 17.10.2012, 18:20:39
  10. [21] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 17.10.2012, 17:40:58
  11. avatar
    [20] Jindriska8 [*]

    Pamatuji,jak mamka dělala dýňový kompot a chutnalo to jako ananas.Sml22

    1. na komentář reaguje margot — #23
    superkarma: 0 17.10.2012, 16:36:33
  12. [19] Saritka [*]

    Vypadá to dobře.Sml30

    superkarma: 0 17.10.2012, 16:07:39
  13. [18] Roland [*]

    zzandaa — #16 Tu polévku bych si také dala.Ještě jsem jí neměla, ale láká mě.

    1. na komentář reaguje zzandaa — #32
    superkarma: 0 17.10.2012, 15:59:13
  14. avatar
    [17] Danila [*]

    to bych si dala k obědu

    superkarma: 0 17.10.2012, 14:20:12
  15. [16] zzandaa [*]

    Já jedla z dýní jen dýňovou polévku a byla výborná.

    1. na komentář reaguje Roland — #18
    superkarma: 0 17.10.2012, 13:29:50
  16. [15] DCOlga [*]

    Dýni nejím v žádné podobě, pouze dýňová semínka.

    superkarma: 0 17.10.2012, 12:43:37
  17. [14] magic11 [*]

    *modrá — #11 a já ji blbec vždycky loupu, zkusím bez toho Sml22Sml22

    superkarma: 0 17.10.2012, 12:41:43
  18. [13] Trefa [*]

    Trefra:dyni nemusim,ale vidim ji na zahradkach lidi,kteri ji pestuji.diky za recept a predam ho dalsim.

    superkarma: 0 17.10.2012, 12:39:38
  19. avatar
    [12] arminka [*]

    zrovna mi tu jedno Hokkaido leží a pořád nevím co s ním, tak zkusíme Sml16

    superkarma: 0 17.10.2012, 12:15:47
  20. avatar
    [11] *modrá [*]

    Dýni Hokaydo miluju ! Dělám často polévku, je rychlá a výborná anebo jen tak na plechu nakrájenou na podkovičky, grilovanou pokapanou olivovým olejem a posypanou tymiánem - k tomu opečené brambory a ochucenou zakysanku anebo tatarku.

    Super je že se dýně nemusí loupat. Slupka při vaření anebo pečení za chvilku krásně změkne. Takže stačí umýt, vydlabat semínka a hurá na to !

    1. na komentář reaguje magic11 — #14
    superkarma: 0 17.10.2012, 11:53:50
  21. avatar
    [10] tajnostii [*]

    U nás dýně néSml23

    superkarma: 0 17.10.2012, 11:43:42
  22. avatar
    [9] elly [*]

    xx-b — #6 cuketa určitě není sladká zelenina a v receptu je dýně :-)

    superkarma: 0 17.10.2012, 10:09:56
  23. avatar
    [8] ladouch [*]

    Může to být dobré, minulý týden jsem poprvé v životě ochutnala dýňovou poolívku a byla moc dobSml22Sml22rá.

    superkarma: 0 17.10.2012, 09:51:54
  24. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16to by mi chutnalo

    superkarma: 0 17.10.2012, 09:29:15
  25. avatar
    [6] xx-b [*]

    cuketa mi připadá k masu moc sladká, ale třeba s nějakou zeleninou bych to zkusila udělat Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 17.10.2012, 09:06:24
  26. [5] step1 [*]

    Zkoušela jsem dýňový koláč, ale ten nám nechutnal. Minulý týden jsem měla v restauraci dýňovou francouzskou polévku a ta byla výborná.

    superkarma: 0 17.10.2012, 08:12:49
  27. avatar
    [4] blesksoft [*]

    já radši cukety než dýně Sml80

    superkarma: 0 17.10.2012, 07:35:51
  28. avatar
    [3] Kytinkak [*]

    vypadá to docela lákavěSml16

    superkarma: 0 17.10.2012, 07:16:14
  29. avatar
    [2] LBU [*]

    Skvělé další recept do sbírky - děkuji Sml67

    superkarma: 0 17.10.2012, 07:00:08
  30. [1] lidicka [*]

    Dělám plněné cukety, je to skoro stejnéSml22

    superkarma: 0 17.10.2012, 06:10:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme