dýně s mletým masem

Dýně z domácích políček už jsou všude sklizené. První mrazíky, které už byly asi všude, by mohly dýně poškodit. Proto se sklízí již během září. Vhodné uskladnění vám potom dýně uchová několik měsíců. Kdo však nemá vlastní, ze zahrádky, nemusí si zoufat. Sehnat dýni je v dnešní době snadná záležitost. V obchodech se nejčastěji setkáte s dýní máslovou, muškátovou či odrůdou Hokkaido. Všechny jsou výborné a náš dnešní recept můžete použít kteroukoliv z nich, ale také obyčejnou dýni ze zahrádky.

Výhodou dýně je neutrální chuť a většinou chutná i dětem. Záleží potom jen na další úpravě a dochucení, jak bude výsledný pokrm chutnat.

Mleté maso jsem do receptu použila krůtí, protože ho doma máme moc rádi. Vhodné bude však i hovězí, vepřové nebo mix více druhů. Výborné a dokonale chuťově sladěné bylo použití bešamelu. Kdo chce dietnější verzi tohoto jídla, bešamel vynechá, určitě to bude dobré i tak.

Suroviny

1 kg mletého krůtího masa
1 menší dýně
2 červené cibule
sůl a čerstvě mletý pepř
máslo
hladká mouka
mléko
muškátový oříšek

troška oleje

Postup

Na malé trošce oleje zesklovatíme na tenké proužky nebo malé kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme k ní mleté maso, které osolíme, opepříme, případně ochutíme oblíbeným kořením. Výborně se hodí tymián. Maso podusíme doměkka.

Mezitím, co se nám dusí maso, připravíme si bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme na něj hladkou mouku, promícháme a lehce osmahneme. Jíška nám nesmí zhnědnout. Rozředíme mlékem a dochutím solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Důkladně promícháme a povaříme asi 10 minut.

Dno zapékací misky (já jsem použila skvělý teflonový pekáč) vyložíme plátky dýně. Tu předtím oloupeme (pokud máte Hokkaido, tak není nutné loupat) a nakrájíme na plátky silné asi 1 až 2 cm. Vrstvu dýní trochu posolíme.
Na dýně rozprostřeme podušené maso a zalijeme bešamelem.

Nahoru dáme opět vrstvu dýní a zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C, zhruba 45 minut.

dýně s masem

Kdo chce, může povrch ještě posypat strouhaným sýrem, ale až těsně před vytáhnutím z trouby, ať se jen na povrchu pěkně rozpustí.

Toto jídlo je krásně chuťově vyvážené, dýně je voňavá a jemná a je to skvělé podzimní jídlo.

Dobrou chuť přeje elly.

Uložit

Uložit

Reklama