Vaření

Dýně – podzimní poklady

 

Podzim není jen smutné období plískanic, ponurých podvečerů a chladných rán. Je to příroda plná barev, voňavého spadaného listí, večery v teple útulného domova a čas na krásné kulinářské zážitky. Sklidili jsme totiž dýně. Čerstvé, české, krásné a chutné. Velké i malé, oranžové, zelené, žluté i bílé.

špagetová a máslová dýně

Dýně neboli tykve jsou opravdovými královnami podzimní kuchyně. Vyrostou vám bez velké námahy na zahrádce, nebo si je koupíte na trhu. Možná máte taky babičku, maminku nebo kamarády, kteří se pyšní svými zahradnickými úspěch a dýni dostanete darem. Co potom s ní?

Využití dýně je velice pestré. Sladká i slaná úprava, předkrm, hlavní chod i moučník. Vytvoříte klidně celé menu složené jen z dýňových pokrmů.

Plátky dýně posypané čedarem s křupavým toastem

Dýňová polévka – jemná, nebo pikantní

Kuře pečené s dýní

Dýňový cheesecake

Není to však jen lahodná chuť a hezký vzhled, čeho si na dýni ceníme. Má vysoký obsah vlákniny, beta karotenu, draslíku, hořčíku a málo kalorií.

Všechny druhy dýní, kromě Hokkaido, se musí před tepelnou úpravou zbavit slupky. Nejjednodušší je dýni nakrájet na menší kusy, ze kterých potom tuhý krunýř odkrájíte nožem. Druhý způsob je odkrojit vrch dýně a dužinu z ní vydlabat velkou lžící. S nepoužitelnou slupkou si můžou vyhrát děti a vykrojit do ní různé tvary, strašidelné obličeje nebo ornamenty. Do dýně umístěná svíčka vykouzlí originální nejen halloweenskou dekoraci.

Středovou část dýně, semínka, určitě nevyhazujte. Očištěná semínka můžete použít na sadbu pro příští jaro nebo opražit na pánvi. Jsou bohatá na zinek a ozdobí vám třeba dýňové pyré.

Vybrané druhy dýní

dýněDýně Hokkaido – jedna z nepopulárnějších dýní dnešní doby. Nemusí se loupat, pevná slupka tepelnou úpravou změkne. Říká se jí také kaštanová dýně, protože její chuť velice připomíná jedlé kaštany.

dýněDýně špagetová – může být kulatá nebo podlouhlá, podle druhu. Má světlou žlutou slupku a svůj název získala podle dužiny, která je vláknitá a připomíná právě špagety. Menší dýně můžete vařit vcelku, ale je nutné předtím na několika místech nožem propíchnout slupku. Větší kusy se musí rozpůlit a tepelně zpracovat až poté. Výborná je plněná masem a zapečená.

dýněDýně máslová – má tvar hrušky a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvu. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí třeba do koláčů nebo na dýňové máslo. Skvělá je ale také v kombinaci s masem nebo v polévce.

dýněDýně muškátová  – je poměrně velká, tmavě zelené barvy, s tmavě oranžovou dužinou. Ani z této odrůdy se nemusíte bát připravit polévku nebo ji zapéct s masem. Má krásnou barvu.

dýněDýně mexická – seženete ji v mnoha supermarketech. Tato dýně je výborná na vyřezávání, ale k jídlu není vhodná.

dýněDýně Table Ace – u nás méně známá dýně vyniká svou jemnou oříškovou chutí. Upečená doměkka v troubě, lehce posolená a pokapaná olivovým olejem, bude velice chutným předkrmem.

Máte rádi dýni nebo jí pořád ještě příliš nevěříte a bojíte se z ní vařit? Jaký je váš oblíbený recept?

Partnerem článků v rubrice Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členemhttps://www.facebook.com/MaggiCZSK

 

   
25.10.2013 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] Izzy [*]

    Mám moc ráda dýni hokaido a stejně tak i moje děti. Je pro zdraví významná, hlavně příznivě působí na střevní a žaludeční potíže.

    superkarma: 0 15.05.2015, 10:27:19
  2. avatar
    [16] paníliška [*]

    gerda — #14 Kandovanou dýni se chystám vyzkoušet taky, recept mám, tak jsem zvědavá.

    superkarma: 0 26.10.2013, 18:49:09
  3. avatar
    [15] lenig [*]

    dneska jsem upekla dýni v troubě s rajčaty a paprikou, pár stroužky česneku; malinko osolené, zakapané olivovým olejem.... cca 40 min...pak jsme si to nandali na talíře a zkoušeli.... manžel někde viděl, že na to dávají skořici, tak si ji dal a moc mu chutnalo....já jsem malinko nasypala grilovací koření a taky mňaminka....Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 26.10.2013, 14:55:51
  4. avatar
    [14] gerda [*]

    lenig — #13 já kdysi dělala i dýni kandovanou, taky skvělé!

    1. na komentář reaguje paníliška — #16
    superkarma: 0 26.10.2013, 08:09:32
  5. avatar
    [13] lenig [*]

    taky jsou výborné dýňové džemy, ale na ty mi letos nezbyl čas... Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 25.10.2013, 19:41:59
  6. avatar
    [12] paníliška [*]

    gerda — #11 Ano, každý má jiný recept a každý je zvyklý na to své. Taky dýni miluji, v různých úpravách, ale kompot mi zachutnal až ten tchýnin. Vynikající je i dýňový džus.

    superkarma: 0 25.10.2013, 17:47:54
  7. avatar
    [11] gerda [*]

    paníliška — #10 každý má trošku jiný recept, ale já si pamatuju tu chuť odmalinka a vždycky jsem dýni milovala. Když jsem pak jedla u tchánovců tu jejich, nechápala jsem, co jim na tom vůbec může chutnat. Dělali to jednodušeji, ale protože nikdy nic jiného nejedli, nevadilo jim to.

    1. na komentář reaguje paníliška — #12
    superkarma: 0 25.10.2013, 17:37:46
  8. avatar
    [10] paníliška [*]

    gerda — #8Díky za vysvětlení, asi to bude dobré, podle toho, jak to popisuješ. Moje babička taky dýni máčela v octu, recept neznám, ale ten kompot mi nikdy nechutnal. Od tchýně jsem dostala recept na dýni ananasovou, tam se dýně nemáčí, ale povaří s cukrem, kořením, citronem i trochou octa, pravda, i ten ananasový džus tam přijde Sml58, ale ten kompot je vynikající.

    lenig — #7 Dýně nečerná.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 25.10.2013, 17:10:27
  9. avatar
    [9] gerda [*]

    lenig — #7 to není kvůli barvě, ale kvůli chuti. Někdo do kompotu přidává ananasovou tresť anebo zalévá ananasovým džusem, to se mi zdá zbytečné.

    superkarma: 0 25.10.2013, 16:12:30
  10. avatar
    [8] gerda [*]

    paníliška — #6 já mám prastarý recept po prababičce, je opravdu vyzkoušený a mnohem lepší, než když se dělá rovnou. Pokrájenou dýni dáme na noc do octového roztoku - aby získala nějakou chuť, je fádní. Já to udělala tak, že jsem si do velkého hrnce nalila 1 l flašku octa a 4 l flašky vody. Tím jsem zalila dýni v nádobách, moc tekutiny nepotřebuje, má být nad dýni, aby v ní prostě ležela a nacucávala. Další den dýni scedíme a v nádobě prosypáváme po vrstvách cukrem. Neodvažuju - prostě pravidelně, na kýbl dýně 1 kg cukru. Zas necháme přes noc (nebo den, to je fuk). Pak dobře promícháme, aby cukr nezůstal dole a na kastrole s kořením a dalším cukrem podle chuti svařujeme tak dlouho, až dostane dýně sklovitý vzhled a leze do ní vidlička. To koření: hřebíček, celá skořice, pokrájený citron. Množství podle chuti. No a pak se to nandá do čistých flašek, zavíčkuje a v hrnci steriluje na 80 stupních 20 minut. Za tu práci to opravdu stojí.

    1. na komentář reaguje paníliška — #10
    superkarma: 0 25.10.2013, 16:11:08
  11. avatar
    [7] lenig [*]

    paníliška — #6  je to proto, aby ta dýně nezčernala, aby zůstala hezky žlutá....já používám kyselinu citronovou Sml67 

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    2. na komentář reaguje paníliška — #10
    superkarma: 0 25.10.2013, 13:57:21
  12. avatar
    [6] paníliška [*]

    gerda — #1 Můžu se zeptat, k čemu je dobré to máčení v octové vodě? Mám recept na dýňový kompot, kde se dýně nakrájí a rovnou s ostatními přísadami povaří a pak sterilizuje. A je výborný.

    Nerýpu, fakt by mě to zajímalo.Sml33

    1. na komentář reaguje lenig — #7
    2. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 25.10.2013, 13:52:15
  13. avatar
    [5] lenig [*]

    dýně+brambory+česnek na plechu, ještě mi chyběla rajčata

    dýňový krém

    superkarma: 0 25.10.2013, 13:23:16
  14. avatar
    [4] lenig [*]

    gerda — #3 je to výborné, ani ne mokré, ani úplně křupavé, prostě mi to chutnalo moc. O víkendu zase udělám...dobrůtka :-)

    superkarma: 0 25.10.2013, 13:17:50
  15. avatar
    [3] gerda [*]

    lenig — #2 a není to moc mokré? Nebo se to upeče do křupava?Sml58

    1. na komentář reaguje lenig — #4
    superkarma: 0 25.10.2013, 13:04:13
  16. avatar
    [2] lenig [*]

    letos jsem už měla několi dýní, první býly hokaidó od kamarádky,. výborné a křupavé, hodily se i na studený salát, další byla nějaká klasická, ta šla do kompotu, pak jsem koupila podle obrázků zde mexickou, z té bylo taky asi 33 sklenic kompotů a polévka (krém) a grilovaná - dobrá mňaminka...a teď jsem si koupila ještě jednu stejnou mexickou, ta bude už jen na vaření...

    grilovaná - na plech se dají kostky dýně, brambor, česnek a rajčata a v troubě se to peče asi 40 min. Mně to teda chutná jen takto, ale lze potom přidat do vývaru, rozmixovat a se smetanou a kořením udělat ten krém...Výborné, chutná to i manželovi Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 25.10.2013, 07:19:28
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    no a já zpracovávala obří dýni, jejíž název neznám, půlka vážila 12 kg!! Udělala jsem z ní kompot, práce se sice táhne 3 dny (loupání, ozdobné krájení nadrobno, máčení v octové vodě, proslazování, vaření do sklovita a až pak plnění sklenic a sterilace). Dýně je plný sklep a jsem moc ráda, protože je výborná jako kompot a kompotová buchta je ze všech kompotových nejlepší.

    1. na komentář reaguje paníliška — #6
    superkarma: 0 25.10.2013, 06:33:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme