.

Dýně - královny podzimu vévodí obchodům BILLA

Novinky

Dýně - královny podzimu vévodí obchodům BILLA

Není dýně jako dýně. Každá je jiná, ale jedno mají společné - jsou to výživové hvězdy! Obsahují alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamín B5. Dýně lze navíc všestranně využít v kuchyni ke slaným i sladkým pokrmům.

V obchodech BILLA probíhá dýňová sezóna a vybírat můžete z několika druhů dýní a jejich příbuzných patisonů.

Máte chuť na sladký dýňový pokrm? Poté sáhněte po lehce aromatické a svůdně sladké dýni máslové. Vnitřek této dýně má nádherně oranžovou barvu a obsahuje minimální množství semínek, která snadno vydlabete lžící. Hodí se na přípravu sladkých pokrmů, koláčů, marmelády či chutney.

Dýně špagetová má charakteristickou vláknitou dužinu, která s přibývající zralostí vytváří špagetovitá vlákna.  Lze ji využít, jak název napovídá, jako špagety, které jsou ovšem mnohem zdravější než ty těstovinové, a také netradičně ochutí polévku, když vlákna použijete místo nudlí.

Dýně hokaido má prý přímo zázračné léčivé účinky! Díky jemné, sladké, lehce ořechové chuti z ní připravíte celou řadu delikátní pokrmů. Od krémových polévek, omáček, marmelád, buchet a nádivek až po samostatné grilované pokrmy. Použít ji můžete jako chutnou zdravou přílohu či jako přísadu zapékaných jídel či rizota. Limitovat Vás může pouze Vaše fantazie.

V BILLE naleznete také dýni muškátovou, která má pevnější strukturu než třeba dýně máslová. Využít ji můžeme nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel a vhodná je i jako příloha k masu.

kdkkdkd

A pak je tu patison, zelenina příbuzná dýni či tykvi. Jeho bílá dužnina chutí připomíná cuketu, lilek, dýni a také se podobně zpracovává. Oloupaný patison je možné plnit masem, sýry, zeleninou, nebo ovocem. Nakrájený ho lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek. Strouhaný pro změnu připravíme jako bramborák či lívance.

Dýně se za poslední roky staly velmi oblíbenou podzimní plodinou. Zdaleka se nepoužívají jen na okrasu, jak je známe z amerických oslav Halloweenu, ale vaří se z nich spousta velmi chutných a zdravých pokrmů. Je skvělé, že se dýně rozšířily i do českých kuchyní. BILLA nabízí svým zákazníkům hned několik druhů dýní
té nejvyšší kvality. Vedle oblíbených klasik se zákazníci mohou pustit do ochutnávání těch méně rozšířených. Nechce se inspirovat našimi oblíbenými recepty z dýní i Vy!

Dýňové špagety s liškami

(pro 4 osoby)

·         600 g špagetové dýně

·         100 ml bílého suchého vína

·         BILLA olivový olej

·         150 ml smetany

·         Kmín drcený

·         1 ks středně velké cibule

·         400 g lišek

·         Tymián

·         Pepř

·         Sůl

Příprava:

Špagetovou dýni rozpůlíme, vyjmeme jadérka a uvaříme v osolené vodě doměkka. Po uvaření z dýně vyjmeme jednotlivá vlákna (špagety) a necháme je okapat. Houby propereme a necháme okapat, na pánvi si orestujeme na oleji cibuli, přidáme houby. Vše ochutíme solí, pepřem a kmínem. Zalijeme vínem a necháme mírně podusit doměkka. Na závěr přidáme smetanu, vše dochutíme a přidáme tymián. Špagety umístíme na talíř a doprostřed dáme liškové ragú.

kdkkdd

Tip:

Špagety v dýni vzniknou až působením tepelné přípravy. Špagetovou dýni lze připravovat i v celku, ale je nutné ji propíchnout na několika místech vidličkou.

Dýňový koláč

(pro 4 porce)

·         500 g dýně hokaido

·         200 g kakaových oplatek BEBE

·         100 g cukru moučky

·         500 ml BILLA mléka

·         150 g BILLA máslo

·         100 ml smetany

·         3 ks BILLA vejce

·         Skořice

·         Zázvor

·         Máta

Příprava:

Dýni oloupeme. Dužinu nakrájíme na díly, 2/3 jemně nastrouháme a v 500 ml mléka vaříme
15 minut. Slijeme, dobře vymačkáme a smícháme s cukrem, zázvorem a skořicí. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se smetanou a 50 g másla, promícháme a následně vlijeme do směsi s dýní. Sušenky rozdrobíme na malé kousky, promícháme se zbytkem másla a na dně formy z této hmoty vytvoříme korpus. Na těsto naneseme dýňovou náplň. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 20 minut. Bílky si vyšleháme s cukrem. Na koláč po vytažení naneseme bílkový sníh, dozdobíme plátky ze zbylé dýně a necháme v troubě ca 10 minut dopéct. Po vytažení necháme koláč vychladnout, dozdobíme lístky máty a podáváme.

kdkdd

Tip:

Pro zvýraznění barvy a chuti tohoto moučníku můžeme přidat trochu šafránu, pomerančového likéru nebo mandle.

Zdroj: TK BILLA

   
09.10.2014 - Redakční novinky - autor: Hana Novotná

Komentáře:

  1. [5] patricia077 [*]

    marbot — #2jj smetanu jsem dala celou a dokonce jsem tam nalila i mléko mimo recept, ale i tak je furt hustá .-)

    superkarma: 0 09.10.2014, 18:05:52
  2. [4] babcace [*]

    Já jsem si vypěstovala dýni máslovou - je výborná.

    superkarma: 0 09.10.2014, 14:05:09
  3. avatar
    [3] vladka321 [*]

    Hlavně vévodí mé zahradě. Jsem nadšená ze všemožných druhů a barev. Jen jsem trochu smutná, že ač jsem se snažila, tak jsem nedokázala vypěstovat dýni špagetovou. Rostli pouze listy, malinko květů, ale ani jeden se nezměnil v plod a to jsem měla zasazeny tři rostliny tohoto druhu. Takže tu letos ochutnám opravdu pouze, když si ji koupím. Alespoň vím, kam pro ni vyrazit - děkuji za tip.

    superkarma: 0 09.10.2014, 12:49:09
  4. [2] murat [*]

    patricia077 — #1 přidej smetanu nebo zřeď vývarem, ale hustá je nejlepší Sml67

    1. na komentář reaguje patricia077 — #5
    superkarma: 0 09.10.2014, 12:29:56
  5. [1] patricia077 [*]

    Právě jím svoji první vlastnoručně uvařenou dýňovou polévku a je tak hustá že je to spíš kaše :-)..

    1. na komentář reaguje marbot — #2
    superkarma: 0 09.10.2014, 12:23:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme