Domácnost

Dýně, kam se podívám, co s nimi jen udělám?!

dyne

Když jsem na jaře dostala malou sazeničku dýně, netušila jsem, co z ní vyroste. Dosud jsem s dýněmi neměla žádné zkušenosti, a tak mě těšilo, že se navzdory horkému a suchému létu vůbec ujala. Teď nevím, co si počnu s takovou úrodou.

A takovou mi dělala radost. Bylo potěšením sledovat krásně tvarované listy pokrývající holý záhon a jeho okolí, sytě žluté květy podobné kalichům plné včel a čmeláků, o hladkých, žluťoučkých šištičkách rostoucích doslova před očima ani nemluvě.

Ale rychlost, s jakou se jediná sazenička dýně rozpínala, mi doslova brala dech. Když největší exemplář dospěl do velikosti menšího prasátka, a ostatní se ho snažily dohnat, začala jsem mít oprávněné obavy.

dyne

Proboha, co s tou úrodou budu dělat!

Představa, jak všechny podzimní večery trávím krájením dýně a vyráběním kompotů mě zvláštním optimismem nenaplňovala. Nehledě na to, že dýňové kompoty patřily k těm nejméně oblíbených a jedly se jako poslední. Nevím, proč, když byly tak skvělé, maminko.

Dobře, pár mladých dýní zavařím, abych alespoň část úrody zužitkovala, ale zbývá mi jich ještě několik, tu obrovskou nevyjímaje.

Můžu udělat dýňovou polévku, je fakt skvělá! Mé nadšení z dobrého nápadu v zápětí zchladil zoufalý výraz mé drahé polovičky. Pravda, dokud jsem ji loni neochutnala, nevěřila bych, že to může být delikatesa, ale pro sebe si ji teda vařit nebudu…

Neuspěla jsem ani s báječným receptem na dušenou dýni se zeleninou, podle receptu své známé, která si libuje v podobně zdravých pokrmech.

A co dýňový džem? To bude podobné jako s těmi kompoty. Ladem leží i lákavější marmelády, které jsem vyrobila s nadšením sobě vlastním.

Škoda, že se letos nepořádá zahrádkářská výstava. Tam by určitě našla uplatnění naše „obrdýně“, ale pro neúrodu prý není co vystavovat. To je k zlosti, konečně jsem mohla ukázat, že i holka z města umí něco vypěstovat.

Zbývá už jen halloweenská „drštička“. S vyřezáváním už nějaké zkušenosti mám, ale není to v našem věku už trochu infantilní zábava? Zkusím vymyslet jiný dekor a vyřezat třeba krajkovou lampičku, která se bude na zápraží naší chaloupky báječně vyjímat.

Ale stále nevím, co s ostatními dýněmi. Nemáte zájem? Daruji za odvoz.

Čtěte také:

   
12.10.2015 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. avatar
    [30] AmeA [*]

    Oooj mívala jsem i nad 50 kg ananasové dýně je to požitek ukládat do sklepa a postupně zpracovávat :-)

    superkarma: 0 13.10.2015, 22:26:55
  2. [29] slávenka [*]

    lalica — #28 no páni, to je úrodaSml67Sml67Sml16

    superkarma: 0 12.10.2015, 20:24:15
  3. avatar
    [28] lalica [*]

    Dýně od známé - jedna 19 a druhá 30 kg

    1. na komentář reaguje slávenka — #29
    superkarma: 0 12.10.2015, 20:22:10
  4. [27] slávenka [*]

    Dana Haklová — #26asi anoSml22, ty menší by potřebovaly nějaký ten týden dozrát, tak si s nimi určitě poradíte v kuchyni na nějakou tu dobrotu.Sml58A z větších bude tedy výzdoba.Sml16Když se mně dýním dařilo, tak jsem je pomalovávala černým fixem, dělala na nich pavučinu s pavoukem, Křemílka a Vochomůrku...prostě jsem si hrála. Ale to byly holky malé. Teď po mě ta starší chtěla do školy pro děti dýně na vyřezávání a nemám nic. Kde jsou ty doby, kdy je manžel vozil z pole na kolečkách.Sml16

    superkarma: 0 12.10.2015, 17:46:42
  5. [26] Dana Haklová [*]

    slávenka — #24Já myslím, že by ty malé nevydržely. Ty bych nejspíš zpracovala, protože jsou křehoučké a mlaďoučkéSml22

    1. na komentář reaguje slávenka — #27
    superkarma: 0 12.10.2015, 17:13:18
  6. [25] Boros [*]

    kobližka — #10 Ta opice je supééér

    superkarma: 0 12.10.2015, 17:07:56
  7. [24] slávenka [*]

    Tak to je parádní úroda na to, jaké bylo letos sucho.Sml67Z velké dýně by byl dobrý kompot a z malých dýniček výzdoba kolem chaloupky.Sml58Mně se už druhým rokem nějak nedaří dýním hokaido.Sml15 Zjara zasadím několik vypěstovaných sazeniček do kompostu spolu s okrasnými. A sklidila jsem spoustu okrasných dýniček a jen jednu menší hokaido.Sml15.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #26
    superkarma: 0 12.10.2015, 16:54:59
  8. [23] Jasmína [*]

    Sml67

    superkarma: 0 12.10.2015, 16:52:43
  9. [22] Dana Haklová [*]

    chanahd — #18Chtěla jsem to zkusit. Cukety ani dýně jsem předtím také nepěstovala, protože jsem neměla kde. Loni jsem vysadila dýni na kompost v domnění, že ho pěkně zakryje, ale sežrali mi ji slimáci. Letos na ni prostě neměli, jen jednu naklovali ptáci, tak jsem jim ji nechalaSml30.

    superkarma: 0 12.10.2015, 15:26:08
  10. avatar
    [21] Suzanne [*]

    Dana Haklová — #17 Já taky, a myslím, že ten recept jsem našla tady na babě Sml22 Někdo tvrdí, že dýně nemá vlastní chuť, ale ona má, je jemňoulinká, mám ji moc ráda Sml16

    superkarma: 0 12.10.2015, 14:50:35
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    kobližka — #19 Omluvám se - bylo to ve Dvoře Královém Sml33

    superkarma: 0 12.10.2015, 14:32:49
  12. avatar
    [19] kobližka [*]

    Dana Haklová — #11 Tohle jsem nafotila vloni v ZOO Hradec Králové.Bylo tam podobných nádherných věcí stovky Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #20
    superkarma: 0 12.10.2015, 14:25:51
  13. avatar
    [18] chanahd [*]

    Gratuluju k parádní úrodě. My je tedy nepěstujeme. Ale většinou se rok co rok najde někdo v okolí, komu úroda dýní či cuket přerůstá přes hlavu, tak vždy nějakou dostaneme:-)

    Z dýní děláme kompoty, u nás je máme rádi.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #22
    superkarma: 0 12.10.2015, 14:23:07
  14. [17] Dana Haklová [*]

    Suzanne — #13Také ni vyzkouším. Když jsem ji poprvé ochutnala, byla jsem překvapená, jak moc je dobráSml67

    1. na komentář reaguje Suzanne — #21
    superkarma: 0 12.10.2015, 13:46:10
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    Jana Ládyová — #7ééééé, tak to se musím omluvit, dělala jsem ji kdysi dávno před lety, ale recept jsem měla z běžné kuchařky.

    Ale kdybych chtěla dýni kandovat dneska, asi bych se chopila tohoto receptu

    http://conovehonakopci.cz/?p=66

    superkarma: 0 12.10.2015, 12:37:27
  16. avatar
    [15] Nunak [*]

    Mám jen hokaida, nakrájím je na menší kousky a dám upéct na pečícím papíru jen posypané grilovacím kořením. Někdy před dopečením přidám drcený česnek a strouhaný sýrSml16

    superkarma: 0 12.10.2015, 12:24:57
  17. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Dýně jsou podzimní poklad. na ozdobu, na jídlo, na sladko i na slano.. . příští rok y chci vyzkoušet víc druhů. Nejen hokaido a helloween a gigant

    superkarma: 0 12.10.2015, 11:50:52
  18. avatar
    [13] Suzanne [*]

    Dano, to je krása! Sml16Sml59

    Já teda nepěstuju, ale navnadilo mě to - půjdu si koupit malou dýni a udělám si polévku - stačí trochu soli a zázvoru a je to vynikající jemná chuť Sml16

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #17
    superkarma: 0 12.10.2015, 11:38:55
  19. [12] iřka [*]

    Hned bych brala tu největší.

    superkarma: 0 12.10.2015, 11:25:09
  20. [11] Dana Haklová [*]

    kobližka — #10kdo vyřezával toho orangutana? To už je slušný sochařský výkonSml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 0 12.10.2015, 10:52:19
  21. avatar
    [10] kobližka [*]

    Já vám poradím...

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #11
    2. na komentář reaguje Boros — #25
    superkarma: 1 12.10.2015, 10:49:01
  22. [9] bobani [*]

    dýně miluju - jako ozdoby i na kompot . koupím si v trhu .

    superkarma: 0 12.10.2015, 10:03:25
  23. [8] Dana Haklová [*]

    Děkuji všem moc za užitečné rady a povzbuzeníSml79. Už jenom kvůli tomu se do nějaké dýně pustím a dám vědět, jak jsem uspěla. A pokud je všechny neupotřebím, mám kolem sebe dost lidí, kteří ji oceníSml30

    superkarma: 0 12.10.2015, 09:27:36
  24. [7] Jana Ládyová [*]

    Milá Dano, gratuluju!Sml16 Doufám, že to "zoufalství" nebylo myšleno vážně! My jsme na to letos podobně, dýně máme v sedmi zelinářských přepravkách od včerejška ve sklepě. Pravda - naštěstí nemají tak barokní rozměry.

    Dýni používám tam, kde cuketu - letos se nějak nezadařila, máme už jen tři. Obvykle nám vydrží do Vánoc. To znamená: jednoduchou dýňovou buchtu s kakaem, pečené kousky dýně dobře okořeněné a posypané bylinkami, dýňovou krémovou polévku - rychlejší z vařené dýně, ale pikantnější i z dýně pečené, kostičky dýně přidávám do restované zeleniny, do francouzských brambor či najemno do masového, případně bramborového guláše. No a samozřejmě místo cukety do cukeťáků (nevím, jak se nazývá tento výtvor z dýně) - napůl s bramborami. A ještě jsem zapomněla na dýňová semínka.

    Manžel všechna zeleninová jídla naštěstí miluje a přímo vyžaduje.

    S dýňovým kompotem či marmeládou bych nejspíš také neuspěla, stačí mi zpracování meruněk.

    Já jsem spíše nešťastná z toho, že skončilo léto a že ten podzim není takový, jak slibovali - že už je tedy nutné vše ze zahrady definitivně sklidit.

    gerda — #2Prosím o přesný recept na kandovanou dýni. Loni jsem zkoušela dýni sušit v sušičce, ale bez jakékoli úpravy předem. Nechutnalo to nikomu. Díky předem!

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 12.10.2015, 09:17:19
  25. [6] knihovna [*]

    Teda, Dano, to je nádhera, že vám to slimáci nesbaštili. Můj tatínek si dělá dýňovou kaši. Je to moc dobrý příkrm, místo bramborové. Na1. fotu vypadáte, jako hudebnice s nástroji: rumbakoule a ostatní bicí kolem vás. Z druhého fota číší chalupářská pohoda a vůně.

    superkarma: 0 12.10.2015, 08:33:33
  26. [5] spavec [*]

    U nás je shánějí do zoo, zkuste se u vás poptat, třeba budou rádi. A gratuluji k bohaté úrodě.

    Sml16

    superkarma: 0 12.10.2015, 08:09:48
  27. avatar
    [4] medulka [*]

    Já mám moc ráda dýňovou polévkuSml22, ale z dýně se dá dělat i spousta jiných věcí - kamarádky z ní pečou bábovku, dělají se z ní kompoty... určitě se najde spousta dýňových receptů.

    superkarma: 0 12.10.2015, 07:36:02
  28. avatar
    [3] Eliana [*]

    Hrňte to k nám, dýně není nikdy dostSml30, já bych to mohla jíst denněSml22, ale je to krásná úroda!!!

    superkarma: 3 12.10.2015, 07:20:41
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Gratuluji ke skvělým pěstitelským úspěchům, museli jste opravdu dobře hnojit. Buďte rádi, dýně v chladném sklepě vydrží dlouho. Krom toho kompotu (dýně se první den máčí v octové vodě, aby měla aspoň nějakou chuť), pak se voda sleje, prosype se to cukrem a nechá zase přes celý den-nebo noc-proležet. Třetí den se v obrovském kastrole svaří spolu s celou skořicí, citronem na plátky a hřebíčky do sklovita. Toto se dá do zavařovacích sklenic a je hotovo. Pro jistotu se ještě může nechat sterilovat, ale vzhledem k obsahu cukru se nekazí. Zavařená se skvěle hodí do kompotové buchty - nahradí ananas. Další je výborné zelí k pečenému masu, klasická úprava, dušené s kmínem a podle zvyklosti zahuštěné - nejlepší je máslová jíška. Ochutit octem, cukrem.

    Dýně se může i kandovat, proslazovat.

    Z dýně se dají dělat i karbanátky stejně jako z cukety, ale je lepší, i barevně. Atd atd....

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #7
    superkarma: 1 12.10.2015, 06:56:33
  30. avatar
    [1] Veroula [*]

    Doporučuji udělat dýni s masem, prostě ji přidat k masu, když budete vařit guláš. Určitě budete mít úspěch.

    superkarma: 2 12.10.2015, 05:49:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme