Vaření

Dvě zahřívací podzimní polévky

polevka

Polévka je grunt. Tak to prostě je. Někdo je zvyklý na polévku před každým hlavním chodem, jiný si ji zase dává jako samostatné jídlo a proto chce, aby polévka byla sytá. Na podzim jsou polévky ještě oblíbenější, protože vás krásně zahřejí.

U nás v rodině funguje spíš druhý model. Polévka je něco sytého, co má nahradit jedno jídlo. Většinou večeři. Něco jiného je klasický masový vývar. Ten s chutí zařadíme do nedělního obědového menu. Dnes vám přináším recepty na dvě syté, podzimní polévky. Jsou testovány i na dětech a všechny prošly.

Květákový krém s mrkví a koriandrem

  • 1 květák
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička kari
  • zeleninový vývar

Květák omyjte, osušte a rozeberte na růžičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kousky květáku a mrkve. Promíchejte, zasypejte kari a přidejte asi lžičku soli.

Zalijte vývarem (můžete použít i vodu). Dochuťte pepřem a uvařte zeleninu doměkka.

Rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve velkém mixéru se skleněnou nádobou (to kvůli horkým surovinám).

Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.

Na talíři posypejte čerstvým koriandrem, případně (jako já) semínky černuchy.

rajská polévka

Rajská polévka s masem a bulgurem

  • 200 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek bulguru
  • 1 velká sklenice rajčatové passaty (cca 750 g)
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • nastrouhaný parmezán
  • čerstvá bazalka

Dva hrnky vody přiveďte k varu. Osolte 1/2 lžičkou soli. Vsypejte jeden hrnek bulguru. Promíchejte a přikryjte poklicí. Nechejte odstát 15 minut.

Rozehřejte si olivový olej, na kterém osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a osmahněte dohněda. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte lžící třtinového cukru. Vlijte rajčatovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám polévka zdá hustá, přidejte trochu vody. Povařte deset minut.

Do polévky dejte měkký bulgur a podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a ozdobené bazalkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Polévkové tipy z našeho magazínu

dýňový krém

podzimní polévka

dršťková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
29.09.2016 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [19] marti17 [*]

    Ta dýňová vypadá skvele,drštková pro mě ne e Sml23

    superkarma: 0 02.10.2016, 08:42:17
  2. [18] Yaya [*]

    Mleté maso mi do polévky moc nesedí, ale ta květáková vypadá skvěle! takže vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 30.09.2016, 20:09:06
  3. [17] babos [*]

    Sml67

    superkarma: 0 29.09.2016, 20:04:30
  4. avatar
    [16] kobližka [*]

    gerda — #15 No,já taky tvrdošíjmě odmítám koprovku a kulajdu,ač jsem to nikdy neochutnala Sml80mě je to odporné už od vzhledu.

    superkarma: 0 29.09.2016, 18:05:15
  5. avatar
    [15] gerda [*]

    RybkaL — #14A jak teda můžou vědět, že jim nechutná, když ji nevzaly do pusy?Sml2

    1. na komentář reaguje kobližka — #16
    superkarma: 0 29.09.2016, 14:16:23
  6. [14] RybkaL [*]

    Pro mě je podzimní polévkou dýňová - miluju ji a doslova jsem si ji vymazlila, přidávám do ní zakyslou smetanu, strouhaný parmezán a smažene krutonky. Škoda jen, že ji moji děti tvrdohlavě odmítají a ani ochutnat nechtějí...Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 29.09.2016, 13:35:04
  7. avatar
    [13] Kadla [*]

    Vypadá to hezky, ale asi zůstanu u své klasiky - květákovku nemixovanou a rajskou bez masa...

    superkarma: 0 29.09.2016, 11:05:22
  8. avatar
    [12] denkas [*]

    Asi bych to snědla. Ale mám raději pořádný polévky. Do květákový dávám brambory,nemixuju. Do gulášovky by šlo mletý,ale kousky masa jsou lepší.

    superkarma: 0 29.09.2016, 11:01:04
  9. avatar
    [11] RenataMor [*]

    tak snad jedině dýńovou

    superkarma: 0 29.09.2016, 10:02:18
  10. [10] bobani [*]

    rajskou mám ráda s kapáním . dršťkovou a rybí bych nedala do úst Sml43

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:57:51
  11. avatar
    [9] paníliška [*]

    elly — #7 Však proč ne, maso to je. A podle mě do polévky velmi vhodné.

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:18:13
  12. [8] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 29.09.2016, 08:03:12
  13. avatar
    [7] elly [*]

    Suzanne — #4 paníliška — #6Já dělám gulášovku jedině z mletého Sml22

    1. na komentář reaguje paníliška — #9
    superkarma: 0 29.09.2016, 07:19:38
  14. avatar
    [6] paníliška [*]

    Skvělé tipy, stojí za vyzkoušení. nes jsem vařila krémovou dýňovou polévku a je to mana nebeská. :)

    Gulášovku z mletého masa jsem už jedla taky a byla dobrá.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 28.09.2016, 14:28:16
  15. avatar
    [5] Sayonara [*]

    vyzkouším polévku z pečené zeleniny Sml67

    superkarma: 0 28.09.2016, 08:35:29
  16. avatar
    [4] Suzanne [*]

    Polévky podle mého gusta Sml67

    S mletým masem už jsem polévku jedla (gulášovku), je to moc dobré.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 1 28.09.2016, 08:12:57
  17. avatar
    [3] gerda [*]

    risina — #2Mi prostě nějak vadí mleté maso v polévceSml80. Ale dobré to být může, akorát to nesedí mně.Sml30 Do květákové polévky mrkvičku dávám, kvůli barevnému kontrastu, samozřejmě nemixuju a ještě dávám zelenou petrželku. Na talíři je to pěkné.

    superkarma: 2 28.09.2016, 08:05:13
  18. avatar
    [2] risina [*]

    gerda — #1 Mne zas ta druha velmi laka Sml22. Na kombinaci nevidim nic nezykleho ani divokeho, to spis v te prvni je pro me neobvykla mrkev v kvetakove polevce.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 28.09.2016, 07:59:22
  19. avatar
    [1] gerda [*]

    První polévku bych pro oko i zub nechala v přírodním stavu bez mixování, na druhou bych si teda netroufla. Neláká mě nezvykle divoká kombinace a ani vzhled. Sml80

    1. na komentář reaguje risina — #2
    superkarma: 2 28.09.2016, 05:50:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme