polevka

Polévka je grunt. Tak to prostě je. Někdo je zvyklý na polévku před každým hlavním chodem, jiný si ji zase dává jako samostatné jídlo a proto chce, aby polévka byla sytá. Na podzim jsou polévky ještě oblíbenější, protože vás krásně zahřejí.

U nás v rodině funguje spíš druhý model. Polévka je něco sytého, co má nahradit jedno jídlo. Většinou večeři. Něco jiného je klasický masový vývar. Ten s chutí zařadíme do nedělního obědového menu. Dnes vám přináším recepty na dvě syté, podzimní polévky. Jsou testovány i na dětech a všechny prošly.

Květákový krém s mrkví a koriandrem

  • 1 květák
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 4 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr
  • 1 lžička kari
  • zeleninový vývar

Květák omyjte, osušte a rozeberte na růžičky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, na kterém osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kousky květáku a mrkve. Promíchejte, zasypejte kari a přidejte asi lžičku soli.

Zalijte vývarem (můžete použít i vodu). Dochuťte pepřem a uvařte zeleninu doměkka.

Rozmixujte tyčovým mixérem nebo ve velkém mixéru se skleněnou nádobou (to kvůli horkým surovinám).

Ochutnejte a podle potřeby dosolte a dochuťte pepřem.

Na talíři posypejte čerstvým koriandrem, případně (jako já) semínky černuchy.

rajská polévka

Rajská polévka s masem a bulgurem

  • 200 g mletého masa (vepřové, hovězí nebo mix)
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek bulguru
  • 1 velká sklenice rajčatové passaty (cca 750 g)
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • nastrouhaný parmezán
  • čerstvá bazalka

Dva hrnky vody přiveďte k varu. Osolte 1/2 lžičkou soli. Vsypejte jeden hrnek bulguru. Promíchejte a přikryjte poklicí. Nechejte odstát 15 minut.

Rozehřejte si olivový olej, na kterém osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a osmahněte dohněda. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte lžící třtinového cukru. Vlijte rajčatovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám polévka zdá hustá, přidejte trochu vody. Povařte deset minut.

Do polévky dejte měkký bulgur a podávejte posypané nastrouhaným parmezánem a ozdobené bazalkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Polévkové tipy z našeho magazínu

dýňový krém

podzimní polévka

dršťková polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama