Vaření

Dvě houbové polévky

Ano, je to tak! Rostou. A pořádně. I když si vyjdu do lesa odpoledne a přede mnou jsou spousty uřezaných houbových nožiček, stejně vždycky odejdu s plným košíkem.

kuřecí vývar s houbami

Tak to má být. Zásoby na zimu se množí, ale vždycky část košíku padne na nějakou houbovou dobrotu. Přece bych neodolala té výtečné houbové vůni. A tak si pochutnáváme na smaženici, houbové pizze, polévkách, rizotu a nevím, na čem všem ještě.

Vděčné jsou všechny možné polévky, do kterých přidáte dvě hrsti nakrájených hub a z obyčejné polévky je hned královská pochoutka. Takovou dobrotou je třeba bramboračka s houbami. Nepřejí se snad nikdy. To jak z ní voní houby a majoránka. Úžasné.

První dnešní polévka je můj oblíbený zahuštěný kuřecí vývar, doplněný voňavými houbami. Je to velice sytá polévka, po které hlavní jídlo ani nedoporučuji. :-)

Další oblíbená je krémová polévku ze žampionů a lesních hub. Chci ji hodně hustou, ale nechci zahušťovat moukou ani ničím podobným. Jen samé houby. Takže základ jsou kupované žampiony, které doladím ještě houbami z lesa.

Hustý kuřecí vývar s masem a houbami

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • maso z vývaru
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • těstoviny do polévky
  • 100 g lesních hub
  • sůl, pepř, kmín a majoránka

Uvaříme si dobrý a silný kuřecí vývar. Scedíme, obereme maso, které nakrájíme na menší kousky a necháme stranou.

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme najemno pokrájenou cibulku. Po pěti minutách, kdy je lehce zlátnoucí, přidáme pokrájené houby. Opékáme asi dvě až tři minuty a přidáme mrkev a petržel, které jsme oloupali a nastrouhali na hrubém struhadle. Opékáme společně asi pět minut.

Zeleninu a houby v hrnci zasypeme moukou a důkladně promícháme, opékáme asi dvě minutky. Ochutíme solí, pepřem, kmínem. Zalijeme vychladnutým vývarem a opět důkladně mícháme, aby nám v polévce nevznikly hrudky. Polévku necháme asi půl hodiny vařit, občas mícháme. Chvíli před dovařením okořeníme majoránkou.

Mezitím, co se polévka vaří, uvaříme si těstoviny do polévky - nudle, malé mašličky, kapání, cokoliv. Po uvaření necháme okapat a do polévky přidáme až před podáváním.

Do uvařené polévky přidáme těstovinu, promícháme a podáváme. Na talíři ozdobíme ještě zelenou petrželovou natí.

krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

  • 250 g žampionů
  • 2 červené cibule
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 100 g lesních hub
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme cibulku. Tu můžeme pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chceme a jak se nám podaří. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékáme asi tři minuty a potom přidáme žampiony pokrájené na silnější plátky a větší část lesních hub. Necháme si asi jen tak dvě, tři houby na ozdobu.

Houby v hrnci opékáme asi pět minut. Mícháme. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Osmahnuté houby zalijeme vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijeme 1 litr. Promícháme, ztlumíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavíme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme.

Ozdobíme lesními houbami, které jsme si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky a opekli mezitím, co se nám vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
13.08.2014 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [22] Amynka33 [*]

    MňamSml59

    superkarma: 0 06.10.2014, 22:16:45
  2. [21] llkacaba [*]

    Houby mám moc ráda.Sml16

    superkarma: 0 13.08.2014, 20:53:58
  3. [20] Zuza70 [*]

    Já jí ještě dělám jinak. To ale skoro každý, že?

    superkarma: 0 13.08.2014, 16:42:33
  4. [19] patricia077 [*]

    domácí houbové polévkySml67

    superkarma: 0 13.08.2014, 13:57:49
  5. [18] MagdaN [*]

    hned bych si dala

    superkarma: 0 13.08.2014, 13:44:42
  6. avatar
    [17] elly [*]

    cicinka — #16 Přesně tak jak píšete. Je to stejné jako hovězí nebo kuřecí vývar. Uvaříte zeleninu, většinou nějakou směs, ideálně sezonní, s kořením, solí. Potom scedíte a použijete. Můžete klidně ale použít i masový vývar, a kdo chce, tak samozřejmě bujon v kostce. Ale já jsem spíš pro variantu vyrobit si vlastní :-)

    superkarma: 0 13.08.2014, 12:46:31
  7. avatar
    [16] cicinka [*]

    Zajímalo by mně ten zeleninový vývar? Jsem absolutní barbar a nevzdělanec co se vaření týká. Takže zeleninový vývar....to si teda nejdřív musím uvařit zeleninu a tím vývarem to zalít?

    1. na komentář reaguje elly — #17
    superkarma: 0 13.08.2014, 12:28:33
  8. avatar
    [15] Léthé [*]

    Krémová houbová....ňam, ňamSml20...tu fakt můžu.

    superkarma: 0 13.08.2014, 11:33:18
  9. avatar
    [14] samecka [*]

    gerda — #6Sml22 nejlepší byla od babiček s "drobky" nebo kroupami.Sml25

    superkarma: 0 13.08.2014, 11:23:49
  10. avatar
    [13] gerda [*]

    elly — #11není začSml16

    superkarma: 0 13.08.2014, 10:30:00
  11. avatar
    [12] MaartinkaH [*]

    Mnam mnam mnam. Ty krémové houbové mám ráda!

    superkarma: 0 13.08.2014, 09:54:04
  12. avatar
    [11] elly [*]

    gerda — #6 no tak to musím zkusit. Díky :-)

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 13.08.2014, 09:02:08
  13. avatar
    [10] hubajda [*]

    houbovou polevku take delam ale nedavam kureci to radeji veprovy a nebo hovezi vyvar kureci me prijde takovej jalovej

    superkarma: 0 13.08.2014, 08:59:04
  14. avatar
    [9] hubajda [*]

    margot — #4tak tu smetanovou majdu jsem v pondeli delala a domaci knedlicek

    superkarma: 0 13.08.2014, 08:55:47
  15. avatar
    [8] Hanula [*]

    gerda — #6 Sml67 je to pravda....

    superkarma: 0 13.08.2014, 08:50:17
  16. [7] luvajo [*]

    a u nás stále nic.. jen pár "babek"

    superkarma: 0 13.08.2014, 08:17:59
  17. avatar
    [6] gerda [*]

    do klasické houbové bramboračky doporučuju kroupy - ty nejmenší, anebo lámanku. Polévka se zahustí a získá jedinečnou chuť. Vždyť, jak praví lidová písnička - "bramboračka s houbama, slunce do ní svítí, jak neblejská kroupama, je to kozí pití"Sml16

    1. na komentář reaguje Hanula — #8
    2. na komentář reaguje elly — #11
    3. na komentář reaguje samecka — #14
    superkarma: 0 13.08.2014, 06:54:59
  18. [5] manislava [*]

    polévky miluju-houby nejraděj řízky a smaženici.dnes chceme vyrazit tak snad něco najdem,zatím nic,jen borůvky

    superkarma: 0 13.08.2014, 06:18:34
  19. avatar
    [4] margot [*]

    hms, tak to já radši kulajdu a houbový řízky. nebo kotel smetanový houbový majdy. nerozmixovanýSml24

    1. na komentář reaguje hubajda — #9
    superkarma: 0 13.08.2014, 00:56:01
  20. avatar
    [3] rendvo [*]

    Mám ráda houby.Tu druhou určitě vyzkouším většinou jen dělám bramboračku s houbama, tak aspoň bude změna

    superkarma: 0 13.08.2014, 00:50:54
  21. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Krémová houbová je vynikající dělám často,ale kuřecí vývar ,těstoviny a houby,to nedělám!Sml16

    superkarma: 0 13.08.2014, 00:49:40
  22. avatar
    [1] buldok [*]

    Miluju houbové polévky.

    superkarma: 0 13.08.2014, 00:47:50

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme