Ano, je to tak! Rostou. A pořádně. I když si vyjdu do lesa odpoledne a přede mnou jsou spousty uřezaných houbových nožiček, stejně vždycky odejdu s plným košíkem.

kuřecí vývar s houbami

Tak to má být. Zásoby na zimu se množí, ale vždycky část košíku padne na nějakou houbovou dobrotu. Přece bych neodolala té výtečné houbové vůni. A tak si pochutnáváme na smaženici, houbové pizze, polévkách, rizotu a nevím, na čem všem ještě.

Vděčné jsou všechny možné polévky, do kterých přidáte dvě hrsti nakrájených hub a z obyčejné polévky je hned královská pochoutka. Takovou dobrotou je třeba bramboračka s houbami. Nepřejí se snad nikdy. To jak z ní voní houby a majoránka. Úžasné.

První dnešní polévka je můj oblíbený zahuštěný kuřecí vývar, doplněný voňavými houbami. Je to velice sytá polévka, po které hlavní jídlo ani nedoporučuji. :-)

Další oblíbená je krémová polévku ze žampionů a lesních hub. Chci ji hodně hustou, ale nechci zahušťovat moukou ani ničím podobným. Jen samé houby. Takže základ jsou kupované žampiony, které doladím ještě houbami z lesa.

Hustý kuřecí vývar s masem a houbami

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • maso z vývaru
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • těstoviny do polévky
  • 100 g lesních hub
  • sůl, pepř, kmín a majoránka

Uvaříme si dobrý a silný kuřecí vývar. Scedíme, obereme maso, které nakrájíme na menší kousky a necháme stranou.

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme najemno pokrájenou cibulku. Po pěti minutách, kdy je lehce zlátnoucí, přidáme pokrájené houby. Opékáme asi dvě až tři minuty a přidáme mrkev a petržel, které jsme oloupali a nastrouhali na hrubém struhadle. Opékáme společně asi pět minut.

Zeleninu a houby v hrnci zasypeme moukou a důkladně promícháme, opékáme asi dvě minutky. Ochutíme solí, pepřem, kmínem. Zalijeme vychladnutým vývarem a opět důkladně mícháme, aby nám v polévce nevznikly hrudky. Polévku necháme asi půl hodiny vařit, občas mícháme. Chvíli před dovařením okořeníme majoránkou.

Mezitím, co se polévka vaří, uvaříme si těstoviny do polévky - nudle, malé mašličky, kapání, cokoliv. Po uvaření necháme okapat a do polévky přidáme až před podáváním.

Do uvařené polévky přidáme těstovinu, promícháme a podáváme. Na talíři ozdobíme ještě zelenou petrželovou natí.

krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka

  • 250 g žampionů
  • 2 červené cibule
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 100 g lesních hub
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme cibulku. Tu můžeme pokrájet na menší nebo větší kousky, jak chceme a jak se nám podaří. Celá polévka se bude stejně ještě mixovat. Opékáme asi tři minuty a potom přidáme žampiony pokrájené na silnější plátky a větší část lesních hub. Necháme si asi jen tak dvě, tři houby na ozdobu.

Houby v hrnci opékáme asi pět minut. Mícháme. Ochutíme solí, pepřem a kmínem. Osmahnuté houby zalijeme vodou nebo, ještě lépe, zeleninovým vývarem. Použijeme 1 litr. Promícháme, ztlumíme teplotu a pod pokličkou dusíme asi půl hodiny.

Uvařeno. Odstavíme hrnec z plotny a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Zjemníme smetanou a ještě chvíli prohřejeme.

Ozdobíme lesními houbami, které jsme si nechali stranou, nakrájeli na tenké plátky a opekli mezitím, co se nám vařila polévka. Kdo chce, může ozdobit třeba ještě krutony a zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama