Novinky

Dva recepty: tučňáci a ježci

Kreativitu ve vánočním cukroví hlásá čtenářka Jitulinka. U nich se to na stole o Vánocích hemží tučňáky a ježky...

Dva recepty k dnešnímu tématu zaslala čtenářka Jitulinka...


Dobrý den, milé ženy-in i redakce,
na Vánoce většinou peču několikero cukroví, které máme rádi - takovou tu klasiku - vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, šlehačkové cukroví nebo víněnky, kokosky a ořechové sněhové pusinky. Ale zkoušela jsem i nepečené cukroví - ježečky a tučňáčky. Tato nepečená zvířátka mají vždycky velký úspěch především u dětí.
Letos jsem s pečením ještě nezačala, takže přikládám fotečky loňské.

JEŽCI

jezci

Rozdrtím 300 g dětských piškotů, přidám 125 g másla, vanilku podle chuti a trošku rumu - vypracuju v těsto, ze kterého si nejdříve utvořím kuličky a ty pak dále vytvaruju do podoby ježečka. Každého ježečka pak uchopím za čumáček, tělíčko (záda) mu namočím do čokoládové polevy a ihned obalím ve strouhaném kokosu. Očička a čumáček vytvořím ze zbytku čokolády.

KOKOSOVÍ TUČŇÁCI jsou obdobou tradičních vosích hnízd...

tucnaci

Ingredience:

  • 150 g kulatých dětských piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g jemně mletého kokosu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g Hery
  • 100 g másla nebo Hery
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • 75 g tmavé čokoládové polevy
  • 50 g loupaných mandlí
  • oranžová marcipánová hmota nebo kandované ovoce na zobáčky
  • 25 kulatých dětských piškotů

Na krém vyšleháme změklé máslo nebo Heru s kakaem, moučkovým cukrem a rumem. Dětské piškoty rozdrtíme najemno. Smícháme je s rumem, kokosem, moučkovým i vanilkovým cukrem a změklou Herou nakrájenou na malé kousky. Vypracujeme nelepivou hmotu, kterou rozdělíme na kousky o velikosti vlašského ořechu. Z každého kousku vyválíme kuličku, kterou obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formičky na včelí úl. Vařečkou v úlu vytlačíme otvor a naplníme ho čokoládovým krémem. Úl uzavřeme celým piškotem a vyklepneme ho z formičky. Bílou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, celý úl v ní namočíme a necháme ztuhnout. Tmavou polevu také rozehřejeme ve vodní lázni a namočíme v ní úl do poloviny. Než zatuhne, přilepíme po stranách poloviny mandlí jako křidélka. Zobáček vytvoříme z kousku oranžové marcipánky nebo z kandovaného ovoce a oči namalujeme zbylou tmavou polevou. Cukroví necháme v lednici ztuhnout.

tuc

S pozdravem a přáním hezkého a úspěšného dne i příjemného víkendu
Jitullinka

Pozn. Red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení

  • Pečete o Vánocích?
  • Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?
  • Kolik pečete druhů?
  • Už jste s pečením začala?
  • Děláte také vánočku a koblížky?

Své příspěvky k tomuto tématu mi zasílejte (a můžete třeba i s fotkou, když budete už z letoška mít) na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 30. 11. 2012 do 14.00 hodin. Příspěvky ať jsou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu, tedy chcete-li mít šanci na uveřejnění a možné získání pěkného dárku: balíčku Hera máslová příchuť a knížky Atmosféra Vánoc (iKAR).

HERA

Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.

atmosfera vanoc

   
30.11.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [72] dasena [*]

    dávám do oblíbenýchSml16

    superkarma: 0 11.12.2012, 16:53:37
  2. avatar
    [71] ladouch [*]

    Vypadají  krásně, ale já na takové piplačky nejsem.Sml23

    superkarma: 0 11.12.2012, 10:28:33
  3. avatar
    [70] ekleinovka [*]

    Rikina — #68 Bane, jsou výborní, já je dělala leta. když byly děti malé, místo kokosu jsem dávala mleté ořechy a rumu jen málo,děti je milovaly- dovnitř jsem dávala Nutellu, i do těsta jsem ji přidávala

    superkarma: 0 02.12.2012, 21:31:10
  4. avatar
    [69] saruz [*]

    moc se mi to líbí Sml67

    superkarma: 0 01.12.2012, 23:42:40
  5. [68] Rikina [*]

    Rikina — #67 Sml28 voe, gerdě jsem chtěla napsat - možná rum v tuhle hodinu není to pravé...

    1. na komentář reaguje ekleinovka — #70
    superkarma: 0 01.12.2012, 21:34:51
  6. [67] Rikina [*]

    Rikina — #63 ořechy ve výše uvedených receptech nevidím, a rum? Dvě lžíce v tolika tučňácích? Sml80 To nemůže být vůbec poznat. Sml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #68
    superkarma: 0 01.12.2012, 21:33:41
  7. avatar
    [66] ivory [*]

    moc pěkné...Sml16

    superkarma: 0 01.12.2012, 16:35:40
  8. avatar
    [65] vopis [*]

    to věřím, že to má úspěch u dětí a ozdobí to každý talíř s cukrovím. Sml59

    superkarma: 0 01.12.2012, 13:06:27
  9. avatar
    [64] gerda [*]

    Rikina — #63 když jsou v tom ořechy a rum??Sml58Sml57

    superkarma: 0 01.12.2012, 11:38:35
  10. [63] Rikina [*]

    Tak na pohled je to hezké, ale piplat se s křidýlkama a zobáčkama a tak vůbec by se mi nechtělo. Sml80 Navíc to většinou chuťově nebývá nic moc, tyhle nepečené věci z piškotů...

    1. na komentář reaguje gerda — #64
    2. na komentář reaguje Rikina — #67
    superkarma: 0 01.12.2012, 10:52:25
  11. [62] Alla 11 [*]

    Už si píšu

    superkarma: 0 30.11.2012, 22:51:54
  12. avatar
    [61] nelysek [*]

    Moc pěkné, já bych na to neměla trpělivost...

    superkarma: 0 30.11.2012, 21:47:08

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] vmarta [*]

    to je krásaSml59Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 21:12:27
  2. avatar
    [59] danap [*]

    je ty umíš nejen piškvorky, ve kterých mě furt porážíš, ale i nádherné cukrovíčko...

    superkarma: 0 30.11.2012, 21:11:08
  3. avatar
    [58] arminka [*]

    Sml67 moc pěkné, ale té práce

    superkarma: 0 30.11.2012, 21:00:35
  4. [57] rendac [*]

    ty tučňáci jsou hezký Sml22

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:30:52
  5. [56] jithule [*]

    moc hezké

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:29:58
  6. [55] heledobr [*]

    TO NEMÁ CHYBU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:13:37
  7. avatar
    [54] delfi.na [*]

    šikulka, musí to být piplačka, co?

    superkarma: 0 30.11.2012, 19:00:08
  8. avatar
    [53] daska59 [*]

    moc hezký zvěřinec Sml16 Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 18:46:50
  9. avatar
    [52] ondrasek74 [*]

    Tak ty ježečky zkusím také, vypadají nádherně Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 18:15:12
  10. [51] Jala [*]

    Úžasné - moc se mi to líbí!

    Jsi moc šikovná. Hned si to kopíruju a ukládám, i když mám mraky vyzkoušených receptů. Možná nebude na škodu inovovat.

    Vypadá to, že to asi bude docela pracné, ale skvělé i na pohled!

    superkarma: 0 30.11.2012, 18:11:30
  11. [50] jerenika [*]

    Tak to je moc pěkný, super Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 18:01:48
  12. [49] magic11 [*]

    jsou moc hezcí Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 17:38:50
  13. [48] doginka [*]

    moc hezkéSml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:52:23
  14. avatar
    [47] ala 312 [*]

    pracné, ale nádherné a musí chutnat Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:49:18
  15. [46] jukl [*]

    nádhera

    superkarma: 0 30.11.2012, 16:01:00
  16. [45] V19 [*]

    jej, tie sú super, škoda ich načaťSml16

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:30:15
  17. avatar
    [44] rusalka2008 [*]

    jéé, to vypadá krááásně Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:15:48
  18. [43] jija [*]

    Ježky dělám pro vnuka, který je alergický na ořechy. Peču je z lineckého těsta, dovnitř kousek sušené meruňky. Díky za recepis, udělám je z piškotů, ať má změnu

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:08:13
  19. avatar
    [42] LudPa [*]

    moc hezké

    superkarma: 0 30.11.2012, 15:00:35
  20. [41] Saritka [*]

    Ježečky dělám a tučňáci jsou super.Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:54:51
  21. avatar
    [40] hannah58 [*]

    Světovka! Těšila jsem se, kdo dnes dá foto a vidím i recepty, díky, Jituli! Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:52:45
  22. avatar
    [39] kuzle [*]

    tucnaky i jezky uz jsem delala, ale je to vazne patlacka a detem zase az tak moc nechutnali Sml80

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:33:56
  23. avatar
    [38] ladouch [*]

    Krása,ale mu sí být strašná piplačka na to já nejsem.Sml23

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:33:31
  24. [37] step1 [*]

    Je to moc pěkné. Dobrý nápad. Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:31:16
  25. [36] Roland [*]

    Tučňáčci i ježci jsou super - šikulka. Sml67

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:20:53
  26. [35] free [*]

    Jejda, to musí být piplačka.... na to nemám Sml24

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:19:34
  27. [34] a.Verisek [*]

    Moc pěkné Sml22,ale já jsem na to tvarování levá. Asi by nikdo nepoznal, že jde o ježka nebo tučňáka.Sml30

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:13:19
  28. [33] tetička25 [*]

    Ježkové tady byly už loni, nevím zda od stejné autorky, ale tučňáky vidím prvně, lákají k vyzkoušení. Sml16

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:12:25
  29. [32] anina4 [*]

    tučnáky znám, taky jsme jeden rok zkusili

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:11:15
  30. avatar
    [31] H.Eva [*]

    to vypadá úžasně, úplně jste mě navnadila, že snad vyzkouším Sml59

    superkarma: 0 30.11.2012, 14:06:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme