Kreativitu ve vánočním cukroví hlásá čtenářka Jitulinka. U nich se to na stole o Vánocích hemží tučňáky a ježky...

Dva recepty k dnešnímu tématu zaslala čtenářka Jitulinka...


Dobrý den, milé ženy-in i redakce,
na Vánoce většinou peču několikero cukroví, které máme rádi - takovou tu klasiku - vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, šlehačkové cukroví nebo víněnky, kokosky a ořechové sněhové pusinky. Ale zkoušela jsem i nepečené cukroví - ježečky a tučňáčky. Tato nepečená zvířátka mají vždycky velký úspěch především u dětí.
Letos jsem s pečením ještě nezačala, takže přikládám fotečky loňské.

JEŽCI

jezci

Rozdrtím 300 g dětských piškotů, přidám 125 g másla, vanilku podle chuti a trošku rumu - vypracuju v těsto, ze kterého si nejdříve utvořím kuličky a ty pak dále vytvaruju do podoby ježečka. Každého ježečka pak uchopím za čumáček, tělíčko (záda) mu namočím do čokoládové polevy a ihned obalím ve strouhaném kokosu. Očička a čumáček vytvořím ze zbytku čokolády.

KOKOSOVÍ TUČŇÁCI jsou obdobou tradičních vosích hnízd...

tucnaci

Ingredience:

  • 150 g kulatých dětských piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g jemně mletého kokosu
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g Hery
  • 100 g másla nebo Hery
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g bílé čokoládové polevy
  • 75 g tmavé čokoládové polevy
  • 50 g loupaných mandlí
  • oranžová marcipánová hmota nebo kandované ovoce na zobáčky
  • 25 kulatých dětských piškotů

Na krém vyšleháme změklé máslo nebo Heru s kakaem, moučkovým cukrem a rumem. Dětské piškoty rozdrtíme najemno. Smícháme je s rumem, kokosem, moučkovým i vanilkovým cukrem a změklou Herou nakrájenou na malé kousky. Vypracujeme nelepivou hmotu, kterou rozdělíme na kousky o velikosti vlašského ořechu. Z každého kousku vyválíme kuličku, kterou obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formičky na včelí úl. Vařečkou v úlu vytlačíme otvor a naplníme ho čokoládovým krémem. Úl uzavřeme celým piškotem a vyklepneme ho z formičky. Bílou čokoládovou polevu rozehřejeme ve vodní lázni, celý úl v ní namočíme a necháme ztuhnout. Tmavou polevu také rozehřejeme ve vodní lázni a namočíme v ní úl do poloviny. Než zatuhne, přilepíme po stranách poloviny mandlí jako křidélka. Zobáček vytvoříme z kousku oranžové marcipánky nebo z kandovaného ovoce a oči namalujeme zbylou tmavou polevou. Cukroví necháme v lednici ztuhnout.

tuc

S pozdravem a přáním hezkého a úspěšného dne i příjemného víkendu
Jitullinka

Pozn. Red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení

  • Pečete o Vánocích?
  • Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?
  • Kolik pečete druhů?
  • Už jste s pečením začala?
  • Děláte také vánočku a koblížky?

Své příspěvky k tomuto tématu mi zasílejte (a můžete třeba i s fotkou, když budete už z letoška mít) na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 30. 11. 2012 do 14.00 hodin. Příspěvky ať jsou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu, tedy chcete-li mít šanci na uveřejnění a možné získání pěkného dárku: balíčku Hera máslová příchuť a knížky Atmosféra Vánoc (iKAR).

HERA

Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.

atmosfera vanoc

Reklama