Čtenářka Lenig si většinou kupuje hotové směsi pro pekárny, ale také občas dělá poctivý domácí chléb. A podělila se s námi o dva recepty. Děkuji Vám Lenig za příspěvek i fotky.

Krásný letní den, milé ženy i muži-in, kteří se poslední dobou zapojujete mezi nás a Radku!

Dnes je téma pro mne jako dělané - domácí chléb. V naší rodině voní obden, pokud teda jsem doma. Chléb již téměř nekupujeme, protože nám chutná ten můj slunečnicový nebo jinak semínkový.

Vlastním již svou druhou domácí pekárnu, ale umím udělat chleba i v troubě. Jen ta pekárna je jednodušší a záleží tedy hodně na čase, kterým disponuji.

chleba

Do pekárny většinou dávám již hotové směsi na chleba, kam přidám už jen vlažnou vodu. Směsi kupuji v Lidlu nebo Penny, odkud jsou dobré a osvědčily se nám, někdy také v Německu. Zásadně bereme směsi na vícezrnný chléb, slunečnicový nebo sedmizrnný. Tyhle zrníčkové nám nejvíce chutnají.

Umím ale i domácí chléb veskrze domácí. Recepty se dají nají na netu, ale já mám osvědčený tento:

Domácí chléb

Ingredience:

  • 250 ml kvásku (lze sehnat v pekárně)
  • 200 ml vlažné vody
  • 5 g čerstvého droždí
  • 300 g pšeničné mouky T650
  • 75 g hladké žitné mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • chlebové koření (drcený kmín, koriandr)

Postup:

Droždí rozpustíme ve vlažné vodě. Do mísy přidáme sypké ingredience a uděláme důlek, do kterého vlijeme kvásek a vodu s droždím. Dřevěnou vařečkou zpracujeme do tuhého těsta. Vyklopíme na vál, kde dále hněteme asi 10 minut, až je těsto vláčné a nelepí se.

Dáme do mísy a necháme 2 hodiny kynout. Pak těsto srazíme, necháme 10 minut odpočívat a vytvarujeme z něj na pomoučeném válu kulatý bochník, který necháme 1,5 hodiny dokynout na plechu. Pozor, nesmí překynout, jinak se z něj stane placka.

Pokud překyne, znovu vytvarujeme bochník a necháme opět kynout. Pečeme v troubě rozpálené na 205 stupňů asi 50 minut. Chléb je hotový, když při poklepání na dno vydává dutý zvuk.

chleba


Domácí chléb s dýňovými semínky

Semínka obsahují cenné látky pro náš organismus, a proto vám nabízím recept na upečení domácího chleba, kam se sezamová, dýňová nebo slunečnicová semínka přidávají.

Potřebujeme:

  • - 350ml vody
  • - 2 lžičky olivového oleje
  • - 1,5 lžičky sušeného mléka
  • - 2 lžičky cukru
  • - 2,5lžičky soli
  • - 2 lžičky octa
  • - 510g hladké mouky (můžeme zkombinovat víc druhů)
  • - 1,5lžičky sušeného droždí
  • - 2,5l – 3 lžičky nejrůznějších semínek

Postup:

Do pekárny vložíme nejdříve tekuté a pak teprve sypké suroviny. Nasypeme droždí a pekárnu zapneme, nastavíme základní program. Semínka přidáme až po pípnutí.

Kdo nemá rád chleba, může si upéct housky nebo bagety.

Kdo se bojí pustit se do vlastní výroby, nemusíte se bát. Je to jednoduché, jde jen o to, najít ten správný grif. Když pekla chleby moje maminka, tak musela dělat nejméně dva najednou, protože ten první se snědl hned, ještě teplý a klidně suchý... I moje babička pekla domácí chléb a spolu s výborným máslem a čerstvě utrženou okurkou nebo rajčetem to pro mne bývaly královské snídaně.

Přeji hodně úspěchů s pečením chleba ...

chleba

Lenig  


Můj vztah k chlebu

  • Pečete si vlastní chléb? Prozradíte recept?
  • Nedáte dopustit na bochník šumavy?
  • Nebo dáváte přednost rohlíkům, nebo bagetám?
  • Milujte černé chleby se semínky?
  • S čím si chleba nejraději mažete?
  • Vyrábíte si vlastní kvásek?
  • Pořídila jste si pekárnu na chleba? Používáte ji?
  • Vítáte hosty chlebem a solí?
  • Co pro vás znamená chléb?

Vaše úvahy, recepty, příběhy, fotky, videa, prostě vše, co vás k tomuto tématu napadne, posílejte na známý redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace odměním jednu z vás, co přispějete, dvěma krásnými knihami.  První je k tématu: Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové a druhá je z edice Hubneme s rozumem od Ivy Málkové a Jany Dostálové a jmenuje se: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

Reklama