Reklama


Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni. Bohužel ne u všech patří mezi oblíbené pochoutky, i když je to určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá neoblíbenému "zdravému obědu" ze školních jídelen. Dnes vám poradíme, jak uvařit klasickou dušenou mrkev, její variantu bez masa a také další její obměny.

U nás doma je nejoblíbenější klasická dušená mrkev, do které přidávám buď kuřecí nebo vepřové maso, podle toho, na které zrovna máme chuť. Je rychle hotová, sladká, krémová a mají ji rádi jak dospělí, tak děti.


Dušená mrkev s kousky masa
Suroviny: 200 g kuřecího nebo vepřového masa, 1 kg mrkve, 1 cibule, 1 smetana, podle potřeby hladkou mouku, trochu másla, sůl, pepř.
Postup: Maso nakrájíme na malé kostičky, mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme na rozpáleném másle. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme a přisypeme i mrkev. Zalijeme asi dvěma či třemi hrnky vody. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, až je vše měkké.
Poté přilijeme smetanu a můžeme zahustit hladkou moukou.

Vynikající recept na netradiční dušenou mrkev jsem objevila na stránkách Labuznik.com . Tenhle recept je skutečně neobyčejný, plný zajímavých chutí.


Dušená mrkev s treskou

Suroviny:
1 kg mrkve, 4 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky cukru, 200 ml zeleninového vývaru (z kostky), 1 lžíce najemno posekané máty, 650 g filé z tresky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce mouky, lístky máty na ozdobu.
Postup:
Mrkev omyjeme, oloupeme a pokrájíme na špalíčky. V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla a mrkev na něm za stálého míchání 3 minuty opékáme. Osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem a při­sladíme. Zalijeme vývarem a 8 minut dusíme pod poklicí. Pak vmí­cháme posekanou mátu.
Filé omyjeme a osušíme, rozkrájíme na porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Rozehřejeme zbylé máslo. Porce filé obalíme v mouce a opékáme po každé straně asi 3 minuty. Opečené filé rozdě­líme na talíře, obložíme dušenou mrkví a ozdobíme lístky máty.
Rada: ačkoliv na podávání vína k jídlu neexistují žádná přesná pravidla, k rybím pokrmům se dobře hodí suché bílé víno nebo lehké víno červené.
Doporučená příloha: Jako pří­lohu můžeme podávat rýži nebo vařené brambory.

Ten, kdo rád griluje, určitě musí vyzkoušet recept na mrkev dušenou na grilu. Než se nám venku udělá počasí na venkovní grilovaní, vyzkoušejte si ji takto podusit v troubě.


Mrkev dušená v alobalu
Suroviny:
500 g mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, pepř nebo kuře tobaco či některá z marinád na kuře, sůl.
Postup: Mrkev nakrájenou po délce na čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a zasypeme kořením. Osolíme. Grilujeme při mírné teplotě asi 30-40 minut. Před podáváním promícháme.
(ZDROJ)

Dušená mrkev bez masa
Suroviny:
5 středně velkých mrkví, 1 cibule, 100 ml smetany, 2-3 lžičky hladké mouky, cukr, sůl, muškátový oříšek, máslo nebo olej.

Postup: Na tuku osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, osolíme, zalijeme vodou asi půl cm nad mrkev a dusíme asi 10 minut. Dáváme pozor, aby se voda nevydusila.
Když mrkev změkne, zalijeme ji smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, přidáme dle chuti cukr a sůl a úplně nakonec strouhaný muškátový oříšek. Lze podávat s vařenými nebo opečenými bramborami.