Vaření

Dušená mrkev a jak na ni


Dušená mrkev patří mezi jídla, která znají snad všichni. Bohužel ne u všech patří mezi oblíbené pochoutky, i když je to určitě škoda. Přitom dobře a zajímavě připravená dušená mrkev se ničím nepodobá neoblíbenému "zdravému obědu" ze školních jídelen. Dnes vám poradíme, jak uvařit klasickou dušenou mrkev, její variantu bez masa a také další její obměny.

U nás doma je nejoblíbenější klasická dušená mrkev, do které přidávám buď kuřecí nebo vepřové maso, podle toho, na které zrovna máme chuť. Je rychle hotová, sladká, krémová a mají ji rádi jak dospělí, tak děti.


Dušená mrkev s kousky masa
Suroviny: 200 g kuřecího nebo vepřového masa, 1 kg mrkve, 1 cibule, 1 smetana, podle potřeby hladkou mouku, trochu másla, sůl, pepř.
Postup: Maso nakrájíme na malé kostičky, mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme na rozpáleném másle. Přidáme maso, orestujeme, osolíme, opepříme a přisypeme i mrkev. Zalijeme asi dvěma či třemi hrnky vody. Hrnec přikryjeme poklicí a dusíme, až je vše měkké.
Poté přilijeme smetanu a můžeme zahustit hladkou moukou.

Vynikající recept na netradiční dušenou mrkev jsem objevila na stránkách Labuznik.com . Tenhle recept je skutečně neobyčejný, plný zajímavých chutí.


Dušená mrkev s treskou

Suroviny:
1 kg mrkve, 4 lžíce másla, sůl, mletý pepř, 1/2 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky cukru, 200 ml zeleninového vývaru (z kostky), 1 lžíce najemno posekané máty, 650 g filé z tresky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce mouky, lístky máty na ozdobu.
Postup:
Mrkev omyjeme, oloupeme a pokrájíme na špalíčky. V kastrolu rozehřejeme 2 lžíce másla a mrkev na něm za stálého míchání 3 minuty opékáme. Osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem a při­sladíme. Zalijeme vývarem a 8 minut dusíme pod poklicí. Pak vmí­cháme posekanou mátu.
Filé omyjeme a osušíme, rozkrájíme na porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Rozehřejeme zbylé máslo. Porce filé obalíme v mouce a opékáme po každé straně asi 3 minuty. Opečené filé rozdě­líme na talíře, obložíme dušenou mrkví a ozdobíme lístky máty.
Rada: ačkoliv na podávání vína k jídlu neexistují žádná přesná pravidla, k rybím pokrmům se dobře hodí suché bílé víno nebo lehké víno červené.
Doporučená příloha: Jako pří­lohu můžeme podávat rýži nebo vařené brambory.

Ten, kdo rád griluje, určitě musí vyzkoušet recept na mrkev dušenou na grilu. Než se nám venku udělá počasí na venkovní grilovaní, vyzkoušejte si ji takto podusit v troubě.


Mrkev dušená v alobalu
Suroviny:
500 g mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžíce medu, pepř nebo kuře tobaco či některá z marinád na kuře, sůl.
Postup: Mrkev nakrájenou po délce na čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a zasypeme kořením. Osolíme. Grilujeme při mírné teplotě asi 30-40 minut. Před podáváním promícháme.
(ZDROJ)

Dušená mrkev bez masa
Suroviny:
5 středně velkých mrkví, 1 cibule, 100 ml smetany, 2-3 lžičky hladké mouky, cukr, sůl, muškátový oříšek, máslo nebo olej.

Postup: Na tuku osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, osolíme, zalijeme vodou asi půl cm nad mrkev a dusíme asi 10 minut. Dáváme pozor, aby se voda nevydusila.
Když mrkev změkne, zalijeme ji smetanou, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, přidáme dle chuti cukr a sůl a úplně nakonec strouhaný muškátový oříšek. Lze podávat s vařenými nebo opečenými bramborami.

 

   
13.01.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [43] jithule [*]

    hubajda — #41 já taky

    superkarma: 0 25.12.2012, 18:30:20
  2. avatar
    [42] ivory [*]

    tyjity — #38 to zní zajímavě

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:05:57
  3. avatar
    [41] hubajda [*]

    átéčko — #36 ja teda nedavam zloutek ale jinak delam stejne

    1. na komentář reaguje jithule — #43
    superkarma: 0 08.11.2012, 23:06:27
  4. [38] tyjity [*]

    Výborná je mrkev nakrájená na kolečka, povařená v malém množství malinko osolené vody tak, aby v okamžiku, kdy je "al dente", bylo vody jen nepatrně. Pak vmícháme kousek másla a trošku cukru a dusíme asi 5 min, až se udělá glazura. Zasypeme spoustou čerstvých bylinek - podle chuti petrželka, bazalka, pažitka - nejlepší je s mátou.

    1. na komentář reaguje ivory — #42
    superkarma: 0 16.01.2006, 19:08:49
  5. avatar
    [36] átéčko [*]

    Já dám baby karotku do hrnce,osolím, zaliju ji smetanou a podusím doměka. pak přidám jen žloutek a šťávu z citronu.Někdy dochutím trošku cukrem. A jím s brambory. Mně to chu tná, nikomu to nenutím.

    1. na komentář reaguje hubajda — #41
    superkarma: 0 15.01.2006, 22:25:46
  6. [33] Kikoska [*]

    Tak já jí dělám tak, že nakrájím mrve na kolečka, zpěním cibulku na másle, přidám cibulku a dusím, na závěr ochutím solí, cukrem a citronem. Mňam!!!!!

    superkarma: 0 15.01.2006, 11:27:45
  7. avatar
    [32] Stranska.mar [*]

    Miluju mrkev :o)

    superkarma: 0 15.01.2006, 08:15:17
  8. avatar
    [30] Šupitopresto [*]

    Meander: Zrovna jsem si také říkala, to je to samé jako onehdy s těma papiňákama Jinak mrkvička mňam, moc dobrý blivajzek, ale tak výbornou jako kdysi ve školní jídelně ji neudělám a neudělám

    superkarma: 0 14.01.2006, 17:12:51
  9. avatar
    [29] Vivian [*]

    Renetk: a co to měl za dietu??

    superkarma: 0 14.01.2006, 16:00:27
  10. avatar
    [27] moula [*]

    Mrkev milujeme na vsechny zpusoby, akorat to co vidim na posledni fotce bych si netroufla predlozit ani nasemu hladovymu psovi

    superkarma: 0 14.01.2006, 03:22:15
  11. avatar
    [26] axikola [*]

    gerda: přesně tak se dělá u nás

    superkarma: 0 13.01.2006, 23:33:41
  12. avatar
    [25] iljanka [*]

    mrkev miluju, ale určitě ne tu poslední. Strouhám na vlnkovači na mřížkovaná kolečka, osmahnu na kousku másla, podleju vodou, přisypu pohanku nebo ovesné vločky, přidám taveňák (nejraději Palivec), chvilku povařím a je to mňamka

    superkarma: 0 13.01.2006, 20:48:46
  13. avatar
    [23] Ivuš [*]

    NANYNKA: nene výtečná záležitost!!!! Vážně!

    superkarma: 0 13.01.2006, 17:53:55
  14. avatar
    [22] NANYNKA [*]

    Ivuš: MRKEV na sladko se skořicí a s bramborem???děsná představa! moje známá zase dušenou mrkev zapíjí kyškou,mlíkem...

    superkarma: 0 13.01.2006, 16:11:09
  15. avatar
    [21] Léňa [*]

    Já jí dělám taky jen obyčejně na másle. S tou treskou by to šlo taky ale ty dvě zahušťovaný ani omylem.

    superkarma: 0 13.01.2006, 14:13:31
  16. avatar
    [20] gerda [*]

    Mrkev dělávám doma podle toho posledního receptu. Jen s tím rozdílem, že na závěr dávám máslovou zásmažku a kořením mletým pepřem. Taky to trošku přisladím a přikyselím octem, aby to nebylo fádní. Když je, tak tam nasekám hladkou zelenou petrželku. S brambůrkama a volským okem -

    superkarma: 0 13.01.2006, 13:15:24
  17. avatar
    [19] Meander [*]

    To je zajímavé. Mrkev lze buď milovat nebo nenávidět

    superkarma: 0 13.01.2006, 13:11:59
  18. avatar
    [18] Evča [*]

    Vivian: přesně takhle jí dělám, a občas přiklepnu trošku kari koření pro chuť

    superkarma: 0 13.01.2006, 13:04:25
  19. avatar
    [17] Ťapina [*]

    Mrkev je jediný jídlo, který obvykle nechám na talíři, i když je do něčeho zamíchaný. A je mi stejně odporná syrová jako dušená.

    superkarma: 0 13.01.2006, 13:03:37
  20. avatar
    [15] Meander [*]

    Miluju dušenou mrkev. Bohužel, jednou mi začala hořet v hrnci a od té doby z ní mám strach

    superkarma: 0 13.01.2006, 12:28:06
  21. avatar
    [14] Vivian [*]

    Dušenou mrkev MILUJU , a to tu úplně obyčejnou, samotnou, jen dušenou na másle Je to jednoduché a přitom úžasně dobré jídlo. Dávám jen máslo /klasické, žádné náhražky/ a trošku soli, někdy sterilovaný hrášek, ale klidně i bez něho, a většinou i bez masa, a je to lahůdka

    superkarma: 0 13.01.2006, 11:50:16
  22. avatar
    [13] Kayty [*]

    já mám variantu: mrkev nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky. Na másle (nebo Rama Cullinesse) osmahneme cibulku, přidáme mrkev. Podlejeme trochou vody, přidáme hrášek a povaříme do měkka. Zahustíme moukou nebo solamylem. Je to jediná varianta, kterou můžu. Mrkvové hnusy rozmixované nebo jemně nastrouhané kaše z jídelnového stylu bytostně nesnáším.

    superkarma: 0 13.01.2006, 11:12:41
  23. avatar
    [9] Ladia [*]

    Dušená mrkev je mňam, pokud ovšem nevypadá tak jako na posledním obrázku

    superkarma: 0 13.01.2006, 09:10:30
  24. avatar
    [8] Kelly [*]

    ... miluju dušenou mrkev ... ještě do ní přidám i hrášek, je to pak barevnější ... a ani maso mít nemusím.

    superkarma: 0 13.01.2006, 09:00:51
  25. avatar
    [6] Ivuš [*]

    já dušenou mrkev miluju, ale dělám jí na sladko a se skořicí a klidně jen s bramborem

    superkarma: 0 13.01.2006, 08:53:55
  26. [5] KJ [*]

    mnamity mnam,mame ji s manzelem moc radi

    superkarma: 0 13.01.2006, 08:41:15
  27. [1] rozina [*]

    Dušenou mrkev miluju, a tyhle recepty všechny znám, JO DOBROU CHUŤ. ROZÁRKA

    superkarma: 0 13.01.2006, 07:00:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme