Lovecké salámy mají u nás dlouhou tradici výroby a základní požadavky na jejich kvalitu stanovuje potravinová vyhláška. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 loveckých salámů z českých obchodů. Byly mezi nimi velké rozdíly - jak v obsahu masa či tuku, tak v chuti. Tři výrobky nevyhověly podmínkám současné legislativy.

Lovecký salám jako tepelně neopracovaný fermentovaný masný výrobek musí podle potravinové vyhlášky obsahovat minimálně 15 % čisté svalové bílkoviny a maximálně 50 % tuku. Při jeho výrobě musí být použito jen vepřové a hovězí maso, přidání strojně odděleného masa včetně drůbežího separátu, vlákniny nebo jiných rostlinných či živočišných bílkovin je zakázáno.

Vyhlášce nevyhověl:

  • Lovecký salám z Masokombinátu Polička zakoupený v Albertu
  • Krahulík Lovecký
  • Aro Lovecký salám z Makra

„První jmenovaný navíc překročil maximální povolený obsah tuku a nenadchl ani ve smyslovém hodnocení. Žádný z těchto výrobků nemá právo nést název lovecký salám,“ shrnuje nelichotivé výsledky testu Daniel Pavlis, vedoucí redakce dTestu. A dodává: „Podali jsme podnět Státní veterinární správě k prošetření této věci.“ Další tři lovecké salámy vyhověly legislativním požadavkům na obsah čisté svalové bílkoviny až po započtení takzvané nejistoty měření.

salam

Test ukázal velké rozdíly v obsahu masa mezi jednotlivými výrobky, ve dvou případech pak odhalil nedodržení deklarace – salámy obsahovaly méně masa, než uváděly na etiketě. Pro většinu testovaných salámů platilo, že čím více v nich bylo libového masa, tím méně obsahovaly tuku. „Výjimkou byl Lovecký salám Aro s podlimitním obsahem čisté svalové bílkoviny a nejnižším obsahem tuku, což vyvolává otázku, co se v salámu vlastně nachází. Obsahuje celkem devět přídatných látek, včetně tří barviv,“ uvádí Daniel Pavlis. Čtvrtina výrobků deklarovala přidaný glutaman sodný, který se používá ke zvýraznění chutě a vůně a citlivým osobám může způsobovat nevolnost či bolest hlavy.

V senzorické části testu si většina salámů odnesla průměrné hodnocení. Podle zkušeností laboratoře mají lepší smyslové vlastnosti tyčové lovecké salámy, tedy ty vcelku, než krájené a vakuově balené. Všechny salámy byly také podrobeny zkoušce na obsah bakterií Salmonelly a Listerie, v žádném z nich se jejich přítomnost neprokázala.

Nejlepší hodnocení v testu získal Kostelecký lovecký salám, který měl nejvyšší obsah masa, splnil legislativní požadavky a velmi dobře chutnal.

Zdroj: Tisková zpráva dTest

Reklama