Přijde vám nepochopitelné, proč někteří lidé velmi často jí a hubnou, a naproti tomu jiní se trápí hladem a přibírají? Nemusí jít o rozdílné vrozené dispozice, ale o neznalost pravidel zdravé redukce váhy.

„Lidé si často myslí, že aby zhubnuli, musí jíst málo. Nedodávají tělu dostatečné množství energie a mají pocit, že tak shodí nadbytečná kila. Tohle může fungovat pár týdnů, než organizmus zjistí, že nedostatečný přísun živin je trvalý – a namísto přirozeného vyloučení tyto látky začne ukládat do zásob. Pak mluvíme o nadváze z podvýživy,“ říká Kristýna Galová, výživová poradkyně z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy.

Redukujeme při příjmu 4 700–7 500 kJ denně

dietJe samozřejmé, že pokud chceme zhubnout, musíme přijmout menší množství energie, než naše tělo spotřebuje. Nesmíme to však přehánět, jinak docílíme opaku. „Při redukci hmotnosti je pro dospělého člověka doporučený příjem energie od 4 700 kilojoulů do 7 500 kilojoulů denně. Konkrétní číslo se odvíjí od věku, pohlaví a fyzické aktivity. Problém nadváhy z podvýživy vzniká, pokud redukující přijímá méně energie než doporučené množství. Může tak dojít i k trvalému poškození zdraví, proto je dobré se při redukci váhy poradit s odborníkem,“ vysvětluje Kristýna Galová.

Hlad by nás neměl potkat ani při hubnutí

Množství energie nastavené pro redukční jídelníček je přitom dostatečné k tomu, aby se člověk, který se snaží snížit svoji váhu, cítil po celý den sytý. „V období, kdy jsem hubnula, jsem jedla pětkrát denně, tedy od rána každé dvě hodiny. Přátelé a rodina byli velmi překvapeni, že při takovém příjmu potravy shazuji přebytečná kila,“ říká Petra Pyšná, která zredukovala hmotnost o čtrnáct kilogramů.

Při snižování nadváhy se doporučuje vybírat potraviny s velkým objemem a přitom malou energetickou hodnotou a nízkým glykemickým indexem. Redukující jí tedy poměrně velké množství jídla, ale díky správnému složení dietního jídelníčku přijme méně energie, než jeho tělo spotřebuje. Zároveň dodá tělu dostatečné množství všech potřebných živin, proto organismus nemá tendenci tyto látky schraňovat.

Podvýživa může být způsobena i nekvalitní stravou

A jeden důležitý fakt na konec. Trpět podvýživou nemusí znamenat jen to, že přijímáme málo kilojoulů. „I pokud dodáváme tělu doporučené množství energie, může docházet k podvýživě. Děje se tak v případě, že se stravujeme nekvalitně a nepřijmeme dostatek potřebných živin. Je tedy důležité si při výběru vhodných potravin hlídat množství přijaté energie i obsah sacharidů, bílkovin, tuků, vitaminů i minerálních látek, vysvětluje odbornice.

Denní příjem energie v kJ
  věk Redukce hmotnosti Udržení hmotnosti
ženy do 50 let 5 000–6 000 7 600–9 600
nad 50 let 4 700–5 500 6 800–7 500
muži do 50 let 6 500–7 500 10 000–12 000
nad 50 let 6 000–7 000 9 000–11 000
Reklama