Vaření

Držíme dietu! Zeleninový boršč

řepa

Tak jsem se po vánočním mlsání rozhodla. A stáhla s sebou i svého manžela. Držíme dietu. Začali jsme hned po vánočních a novoročních svátcích a nechali si poradit. Stravujeme se podle Antonie Mačingové. Nejde o klasickou drastickou dietu, ale spíš očistnou kúru, která řadě lidí pomohla i se zdravotními problémy.

První týden je krutý – zelenina, zelenina a zelenina. V knížce, kterou Mačingová vydala, jsou přesné jídelníčky, rozpisy a recepty. V plánu najdete přesně určenou snídani, oběd a večeři. Mezi těmito jídly se musí hodně pít. Na dopolední svačinku si můžete dát ovoce, na odpolední zeleninu. Ideální je, když se řídíte výběrem potravin podle své krevní skupiny. Důležité je, že hlady nikdo netrpí.

Dieta je výborná pro lidi, kteří mají chuť po svátcích odlehčit a dodat svému tělu vitaminovou bombu. Postupně, v několika týdenních krocích, by vás měla naučit správné stravovací návyky a doporučit vhodné jídlo. Po třech týdnech se cítím lehčí, plná energie a netrápí mě žádné choutky na sladké hříšnosti. Můj muž to má stejně. A také nám splasknulo břicho. :-)

Samozřejmostí je, že pokud berete jídelníček podle Mačingové jako jednorázovou dietu, nemůžete po měsíci švihnout knížkou do rohu, naložit si na talíř půl kila bůčku s knedlíkem a zelím a nacpat se k prasknutí. Chce to i následně dále nad jídlem přemýšlet. Hřešit je lidské, tak si klidně občas dopřejte pochoutky, které nejsou až tak zdravé. Ale s mírou. Už jsem asi někdy použila větu, která se mi velice líbila na kurzu mého oblíbeného Zdeňka Pohlreicha.

Neexistují nezdravé potraviny, ale pouze nezdravá množství. :-)

Jedno z jídel, které jsme si opravdu oblíbili, tak je variace na klasický boršč. Jde o zeleninovou variantu, bez masa a vývaru. Boršč patřil mezi jídla, o kterých jsem si myslela, že je nemám ráda. Ani vlastně nevím proč. Jeho vegetariánská varianta mě však přesvědčila o opaku. Recept z knihy jsem si maličko přizpůsobila, dá se říct, že zjednodušila, ale základní myšlenka zůstala.

boršč

Suroviny

2 červené cibule
2 mrkve
2 petržele
1 střední celer
4 střední červené řepy
200 ml rajského protlaku
sůl a pepř
olivový olej

Postup

Hrnec rozehřejeme na plotně. Na dno nalijeme trochu oleje, na kterém osmahneme cibuli nakrájenou na středně velké kousky. Po chvíli, asi po třech minutách, přidáme na maličké kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Mícháme a lehce osmahneme. Poté zalijeme vodou a rajským protlakem, tak aby byla zelenina ponořená. Ochutíme solí a pepřem.

Vaříme asi dvacet minut, za občasného promíchání. Přidáme kostičky řepy, kterou jsme si předem upekli nebo uvařili. Jak na to? Podívejte se do našeho staršího článku o řepě. Já mám raději řepu pečenou, má mnohem zajímavější chuť. Můžete jich upéct plnou troubu a potom je skladovat v lednici.

S řepou potom boršč už jen prohřejeme, asi pět minut a můžeme podávat.

Výborný je ozdobený trochou balkánského sýra.

Od klasického boršče se liší hlavně tím, že v něm není žádné maso a neobsahuje masový vývar. I do zeleninové varianty však můžete přidat třeba zelí a pár kapek octa. Prostě si ho dochutit přesně tak, jak vám bude chutnat.

Dobrou chuť přeje elly.

   
29.01.2014 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [17] gerda [*]

    elly — #7 mně zas děsně chutná kysané zelí, ale to Bystročické. To můžu mít denně. Naštěstí mi nic neprovádí.

    superkarma: 0 29.01.2014, 14:55:08
  2. avatar
    [16] Danila [*]

    Eva_Fl — #14 presne tak

    superkarma: 0 29.01.2014, 14:45:42
  3. avatar
    [15] Eva_CZ [*]

    Ja nenavidim repu. Ale zeleninove nezahustene polevky si varim temer denne. Sml22

    superkarma: 0 29.01.2014, 14:40:22
  4. avatar
    [14] Eva_CZ [*]

    Danila — #13 no tak kalorii to ma zanedbatelne, je tam ale dost cukru.

    1. na komentář reaguje Danila — #16
    superkarma: 0 29.01.2014, 14:39:02
  5. avatar
    [13] Danila [*]

    bez toho protlaku by to diétne bolo Sml23 možno by sa dal nahradiť paradajkami Sml80

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #14
    superkarma: 0 29.01.2014, 14:24:00
  6. [12] cilani [*]

    já mám problém se zeleninou.. jsem po ní děsně nafouklá a když jí jím ve větším množství, neodlepím se ze záchodu..

    superkarma: 0 29.01.2014, 13:43:21
  7. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Boršč máme rádi a dělám často,ale musí v něm být smetana!Sml30

    superkarma: 0 29.01.2014, 13:00:46
  8. [10] ellienka [*]

    tak protlak ve svém receptu na boršč nemám a ani by mi v té polévce nechutnal. Dávám jen kořenovou zeleninu, včetně řepy, kysané zelí, a trochu libového hovězího masa. Patří tam i smetana, ale nedávám si ji tam.

    superkarma: 0 29.01.2014, 12:01:27
  9. avatar
    [9] elly [*]

    tetička25 — #8 mrkvový perkelt a karbanátky s celerem taky milujeme!!

    superkarma: 0 29.01.2014, 09:32:02
  10. [8] tetička25 [*]

    Mačingová je u nás oblíbená, výborné, snadné a chutné recepty.

    Boršč výborný, mrkvový perkelt také a třeba karbanátky z kuřecího masa s celerem, mňamka.

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 29.01.2014, 09:28:16
  11. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #6 to je asi se vším, co jíš pořád dokola. Pak se na to nemůžeš ani podívat. To jsem měla strach z toho zeleninového očistného týdne. Ale šlo to a naopak mám zeleninu čím dál radši :-)))

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 29.01.2014, 09:17:50
  12. avatar
    [6] gerda [*]

    elly — #3 ano, nestojí to za to. Jednou jsem ji zkusila uvařit - nebylo to ani špatné, ale jíst to pořád dokola týden....to budu radši tlustá.Sml30

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 1 29.01.2014, 09:15:21
  13. avatar
    [5] elly [*]

    Pavla_b — #4 tak to raději nebudu ani hledat. Díky :-)

    superkarma: 0 29.01.2014, 08:53:24
  14. [4] Pavla_b [*]

    elly — #3 tukožroutská polévka je zeleninová polévka, není tam ta červená řepa, je tam zelí, přesně si všechnu zeleninu nepamatuju, určitě to najdeš na netu.. a nefunguje to, akorát to odvodní tělo, takže váha dolů jde, ale tuky zůstávají Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 1 29.01.2014, 08:29:11
  15. avatar
    [3] elly [*]

    gerda — #1 co je tukožroutská polévka? Fakt to funguje? :-D

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #4
    2. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 0 29.01.2014, 08:04:15
  16. [2] Trefa [*]

    TRefa:podobna polevka uz se tady jedla.

    superkarma: 0 29.01.2014, 07:42:04
  17. avatar
    [1] gerda [*]

    vypadá to jako variace na tukožroutskou polévku. Myslím, že po zeleninových týdnech už se člověku musí každou noc zdát o svíčkové a tak...Sml52

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 29.01.2014, 06:10:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme