Reklama

dršťková polévka

To, že nemám ráda dršťkovou polévku, jsem si myslela až do svých dvaceti sedmi let. Naučil mě ji jíst můj nový manžel. Když si ji poprvé ohříval, říkala jsem „fuj“ (i když fuj normálně na jídlo neříkám) a štítivě jsem ji promíchávala lžící. Ale protože i děti učím, ať zkusí i jídlo, o kterém si myslí, že není dobré, zkusila jsem.

A dobře jsem udělala. Byla výborná!!! Od té doby jsem ji občas koupila, ohřála a pochutnali jsme si na ní. Kupovala jsem ji už hotovou, od našeho místního řezníka, který ji dělá ve válečku, jen se přidá trocha vody a rozehřeje se. Opravdu výborná. A teď, po šesti letech, jsem ji konečně poprvé zkusila sama.

Zbaběle jsem si koupila již omyté a předvařené hovězí dršťky a pustila se do díla.

Suroviny

500 g předvařených hovězích drštěk
2 velké cibule
4 stroužky česneku
sladká červená paprika
drcený kmín
sůl a čerstvě mletý černý pepř
majoránka
trocha hladké mouky
sádlo

Postup

V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém osmahneme cibuli nakrájenou na malé kostičky. Až pěkně zesklovatí, přidáme dršťky a dále pokračujeme v osmahnutí, co nejvíce dozlatova. Poté zasypeme trochou hladké mouky, červenou paprikou a ihned zalijeme vodou. Dochutíme ještě solí, pepřem, česnekem a kmínem.

Povaříme tak dlouho, dokud dršťky nezměknout. Což je časově různé, závisí na velikosti drštěk a stupni předvaření. Já jsem vařila asi hodinku.

Nakonec dochutíme majoránkou rozemnutou mezi dlaněmi. Nešetříme :-)

Podáváme horké, s dobrým, čerstvým pečivem.

Dobrou chuť přeje elly.