Zajímavou nepřímou úmeru odhalila ve svém pečení čtenářka Prababka. Zatím co byla mladší, zvládala s maminkou péct i 16 druhů cukroví, čím je starší, tím ho peče méně...

Také množství druhů pečeného cukroví u vás podléhá věku? Přečtěte si zajímavý příspěvek čtenářky Prababky...


Jakou má souvislost pečení vánočních dobrot s nepřímou úměrností ? Velikou a logickou, s mým rostoucím věkem coby cukrářky a pekařky ubývá druhů cukroví. Dříve jsme ještě s maminkou vyráběly tak asi šestnáct typů různých chutných laskomin, teď je to s bídou tak pět.
Co nesmí chybět, i když sil a elánu ubývá ? Perníčky z chlebové mouky vyrobené podle receptu z tzv. první republiky, 30. let 20.století.Jsou
nesmírně dobré a receptu se držím jako klíště.Neumím je zdobit, ale jsou tradiční.Pak vanilkové rohlíčky, linecké cukroví / poznámka : tady jsem velmi hluboko klesla, neb kupuji hotové těsto, protože sice mám přes deset zaručených receptů, ale při jejich použití jsem byla vždy až vulgární,
místo koled jsem nadávala nad trhajícím se a lepícím se polotovarem jako špaček. Prostě když nastal čas lineckého, musely na procházku i děti s manželem, aby u dětí nedošlo k citové újmě /.
Ještě vyrábím rychlé tlapky ve formičkách. Horší jsou zmíněné rohlíčky, taky se rády vzpěčují, ale to asi všechny znáte.
Posledním současným druhem jsou nepečené kuličky s rumem obalované ve strouhané kokosové moučce. Základem jsou sice dětské piškoty, ale rum převažuje.
Jako zvláštní dárek pro vnuččina manžela Martina navíc peču zázvorky.To si ze dvou dávek ponecháme symbolicky jen pár kousků. Martin si
totiž stěžoval, že mu je nikdo nechce udělat, a on je tak miluje ! Takže novodobá tradice mně velí, že je už čtyři roky vyrábím coby naturální
dárek značky Vánoce-speciál.
Vánočky nepeču, to uměla jen maminka. Byly báječné.
Ať máte taky Vánoce báječné.Kdyby se vám vyvedly stejně, jako mívala ty vánočky moje maminka, jste za hvězdy.
A nepřehánějte to. Podle hesla slovenských bratrů VYDRŽAŤ,
Prababka

Pozn. Red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 30. 11. 2012: Vánoční pečení

  • Pečete o Vánocích?
  • Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví?
  • Kolik pečete druhů?
  • Už jste s pečením začala?
  • Děláte také vánočku a koblížky?

Své příspěvky k tomuto tématu mi zasílejte (a můžete třeba i s fotkou, když budete už z letoška mít) na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 30. 11. 2012 do 14.00 hodin. Příspěvky ať jsou dlouhé alespoň jako tento odstavec textu, tedy chcete-li mít šanci na uveřejnění a možné získání pěkného dárku: balíčku Hera máslová příchuť a knížky Atmosféra Vánoc (iKAR).

HERA

Nová Hera máslová příchuť si snadno najde místo ve vaší kuchyni. Nejen že se skvěle hodí na přípravu krémů a krémových dezertů, ale je vhodná také jako přísada do běžného pečení.

atmosfera vanoc

Reklama