Domácnost

Dřez - takové děvče pro všechno


Zdá se vám dřez v dnešní době, kdy čím dál více domácností využívá myčku nádobí, celkem zbytečný? Opak je pravdou. Toto místo totiž neslouží pouze k mytí nádobí, ale podle různých výzkumů se tady odehrává až 80 % různých kuchyňských prací. Sléváte tady vodu z brambor či těstovin, myjete a čistíte ovoce a zeleninu, zpracováváte maso a podobně.


Dřezy samotné se také přizpůsobují svému víceúčelovému použití. Už to nejsou pouze "lavory" na mytí nádobí. Dokoupit si k nim můžete různé košíky, prkénka a misky, které práci zjednodušují a částečně tak nahrazují pracovní plochu, kde zvládnete různé čistění, krájení a krouhání.
V nabídce firem dneska objevíte desítky typů a vybírat si lze nejen podle velikosti, která bývá často ovlivněná rozměry skříňky pod nimi, ale také podle způsobu zabudování a umístění - přejete si dřez klasický, nebo raději rohový?


Odborníci doporučují pořídit si aspoň jeden a půl dřez. Doplnit ho můžete různými prkénky - dřevěnými i plastovými, košíky a miskami. Jejich cena ale nebývá nejnižší, proto zvažte,  jestli se vám investice několika stovek korun opravdu vyplatí. V některých případech jistě ano. Například půldřez může mít podobu šikovné misky, kterou lze vyndavat. Hodí se tak nejen na mytí a přenášení ovoce a zeleniny, ale má-li malé otvory, nahradí i cedník. Možná ale více než misku oceníte velkou odkládací a odkapávací plochu, zvlášť když bude vybavená vlastním odpadem. Zvládnete tady udělat spoustu práce, aniž by byla voda nacákaná po celé lince.
Velmi často asi pochválíte ještě jednu funkci u nových typů dřezů -  excentrické ovládání výpusti. Nemusíte už lovit špunt ve špinavé a mastné vodě! Vedle baterie máte knoflík, který vytáhnete, a odpad se uvolní.
Do kategorie nadstandardu patří dávkovač čisticího prostředku, který také může být součástí dřezu. V něm máte dva otvory - jeden je na baterii, pod druhým je připevněná plastová láhev, která je schovaná pod pracovní desku. Nad ní zůstane pouze chromová pumpička jako u tekutého mýdla. Na lince se vám tak nepovaluje věčně opatlaná láhev se saponátem. A pokud prostředek pod dřezem dojde? Jednoduše pumpičku odšroubujete a dolijete ho do nádobky.



Ať už se rozhodnete pro malý dřez-škodovku nebo zvolíte supervybavený dřez-mercedes, jehož cena může šplhat až ke dvaceti tisícům, pravděpodobně bude vyrobený z nerezu. Tento materiál patří stále k nejoblíbenějším a nejžádanějším. Nerez je totiž na jejich výrobu ideální - dobře se tvaruje a - jak napovídá jméno - nezrezne. Pozor však na tloušťku stěn. Bude-li menší než 0,6 milimetrů, mohly by se deformovat. A takový důlek na dně, ve kterém se drží voda, není nic příjemného. Většina dřezů má však stěny s tloušťkou 0,6 až 0,8 milimetrů. U těch by se vám to stát nemělo. Nerezové dřezy se vyrábějí také z materiálu o tloušťce 1 až 1,2 milimetru. Jsou sice nejdražší, ale také nejlépe odolávají různým poškozením.
Dvěma "chybám" se však nevyhnete: Ať si koupíte nerez jakékoli kvality, po určité době se na povrchu objeví drobné škrábance. Je třeba podotknout, že časem přestanou přibývat a dřez bude vypadat stejně po třech měsících i po třech letech. Nerez se nemá rád ani s vodou s vysokým obsahem minerálních látek, neboť na povrchu zůstávají patrné kapky vody. Tento problém už však výrobci umí vyřešit - nabízejí typy s profilovaným neboli zdrsněným povrchem.



Irituje vás nerez všude kolem nás? Tak si můžete vybrat dřez z takzvaného umělého kamene. Jde o materiál, který obsahuje polyakrylátovou pryskyřici, barevný pigment a drcený křemen. Podle toho, zda je probarvená pryskyřice či zrnka křemene, vznikne buď umělý kámen jednobarevný, nebo zrnité melírování. Na výběr máte v obou provedeních desítky barevných odstínů.  Dřez z umělého kamene je monolitní a celoprobarvený kus, proto nehrozí, že by se část uštípla nebo že by se jinak poškodil. Pokud si ho pořídíte, vydrží vám patnáct i dvacet let. Odolává teplotě 280 stupňů Celsia, kyselinám, což je například i šťáva z jahod nebo borůvek a podobně. Za to však zaplatíte vyšší cenu než u nerezu a také horší manipulací při jeho instalaci, protože je dost těžký.

ilustrační foto archiv firmy Franke
   
14.11.2005 - Dům a byt - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [6] Léňa [*]

    Jen dvě upřesnění: dávkovač dle mého názoru není nadstandard, stojí do tisícovky. Je spleteno ovládání u dřezů - excentrické ovládání se otáčí, pokud chcete vytahovací tak musí být táhlový ventil.

    superkarma: 0 14.11.2005, 16:08:12
  2. avatar
    [5] Gabi [*]

    Já nemám s nerezovým dřezem problém, vybrali jsme před více, jak rokem kvalitní rohový a odkapávacími ploškami s dvěma "nádržkami" - problém s poškrábáním nebo s kapkami (jedině, pokud si někdo představuje, že se bude stále lesknout ). Kulatý dřez jsem měla deset let - už nikdy více - umýt plech na pečení byl neřešitelný problém. I když má většina z nás myčku, kvalitní dřez se vyplatí, stejně jako baterie s vytahovací sprškou.

    superkarma: 0 14.11.2005, 12:01:05
  3. [4] Anai [*]

    Já zrovna teď dřez do rekonstruované kuchyně řešila. Jelikož mám myčku, proto nemám na dřez žádné nároky a svůj 10 l. starý dřez s odk. plochou, vypadající jako nový (nejde do výřezu) prodávám, myslela jsem, že stačí starší z Annonce. Nesehnala jsem a tak mám ten nejlevnější, za 1000 jednoduchý kulatý, tak jen doufám, že není slabší, než 0,6 mm....

    superkarma: 0 14.11.2005, 10:09:53
  4. avatar
    [1] kareta [*]

    Mě se líbí Blancomodus cca za 30.000,- , ale vybrala jsem si ten nejobyčejnější panelákový typ bez odkapávače a jsem neobyčejně spokojená. Nerezový odkapávač-nikdy více

    superkarma: 0 14.11.2005, 07:35:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme