Vaření

Dovolil jsem si švestičky z naší zahrádky...

Že tohle je památná věta, kterou pronesl Hujer v nezapomenutelném českém filmu, je stejně známé jako to, že švestky dovedou člověka pěkně prohnat. 

 

Věděla to i moje maminka, a jelikož jsem trpěla jako malá často na úporné ,,zabetonování", zkusila jednou jejich účinky popohnat blahodárnými luhačovickými minerálními prameny. Zrovna jsme tam byli na dovolené a pozorujíc vydry (tenkrát tam fakt ještě byly) v tamní říčce jsem švestky na kolonádě poslušně zapíjela Ottovkou. Leč byla jsem dítě otrlé, a tak se i tato na první pohled smrtonosná kombinace zcela minula účinkem. Rodiče jenom nevěřícně kroutili hlavou nad mým zažívacím traktem.

 

Tenkrát ovšem nevěděli, že mě musí nejdřív posadit na kolo, nechat pěkně projezdit a pak s lačným žaludkem kúru zopakovat. Přišla jsem na to sama, až když jsme jednou po několikahodinovém výšlapu na kole s kručícími žaludky usedli v hospůdce. Naše volba padla na kuřecí stehýnka na sušených švestkách. Tenkrát jsem si vyzkoušela, jak rychle jejich prohnanost dokáže účinkovat, když jsem taktak stihla dorazit domů zkroucená jak paragraf s křečemi v břiše.

 

Přirovnala bych to k drastickým účinkům jedné nemocniční procedury. Ovšem pozor, ten večer nás čekala tzv. svíca, tedy jedna povedená rozlučka se svobodou kamaráda z moravské vesničky. Když spatřili můj zsinalý obličej, pochopili bujaří chlapci ihned, která bije, a tak do mě kopli štamprdli slivovice se slovy, že ta zaručeně staví. A měli pravdu, protože dva talíře svatebních koláčků jsem si fakt užila…

 

Slaďoučké šťavnaté švestky chutnají snad každému, ale můžou nás vůbec něčím obohatit? Jasně, že ano. Jsou bohaté na draslík, vápník a hořčík, obsahují vitamíny A, B a E a ještě působí protiskleroticky. Za svůj projímavý účinek (který je silnější u sušených plodů) vděčí švestky vysokému obsahu vlákniny.  

O tom, že i se švestkama jde kouzlit a připravit z čerstvých i sušených plodů nevídané lahůdky, se můžete přesvědčit v kuchařce "Což takhle dát si švestky". S chutí a fantazií jsem vytvořila švestkové receptíky s masíčkem i bez, nasladko i slano, zapečené i dušené… Podle mě může být recept jednoduchý, nápaditý, zdravý i chutný zároveň! V kuchařce tak najdete recepty jako Švestky v horkém sýru, Švestkový kečup, Kuře dobyvatel, Jalovcové bábovičky, Tvarohové vrstvení nebo Bramborové napufňánky. A pokud teď polykáte naprázdno, tak vás potěším alespoň ukázkou receptů, které si můžete hned vyzkoušet.

 

 

Kuře dobyvatel (smetanu slízne každý!)

500 g listového těsta
400 g kuřecího masa
160 g sušených švestek
150 ml smetany na vaření
80 g sýra brie
1 lžíce sušeného tymiánu
sůl

Postup: Listové těsto rozprostřete do dortové formy a vytvořte okraje. 
Poklaďte na sousta krájeným osoleným kuřecím masem, švestkami a kousky sýra. Zalijte smetanou a posypte tymiánem. 
Zapékejte v troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné na 180 °C ) asi 20 minut.
Před naporcováním nechte 15 minut vychladnout.

(pro 4 osoby, příprava 20 min. + pečení 20 min.)

 

Perníkové boule (naskáčou i za ušima)

4 velké čerstvé švestky (asi 200 g)
200 g listového těsta
100 g zakysané smetany
4 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce medu
2 lžíce citrónové šťávy

Postup: Listové těsto rozválejte do silnějšího plátu, rozkrájejte na 4 díly a švestky do něj zabalte (lépe se budou balit nevypeckované). Máte-li menší švestky, použijte 8 ks a každou zabalte zvlášť do menšího balíčku. 
Boule vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C (v horkovzdušné na 200 °C) asi 15 minut dozlatova.
Smíchejte zakysanou smetanu, med a citrónovou šťávu do hladkého krému. 
Teplé boule rozdělte na talířky, polijte krémem a posypte perníkem. Podávejte jako dezert.

Tip: Můžete použít i mražené švestky. Nerozmražené je zabalte do listového těsta a pečte dozlatova (trvá to o něco déle).

(pro 4 osoby, příprava 15 min. + pečení 15 min.)

 

Dobrou chuť vám přeje zapálená kuchařka

Lenka Požárová

 

Recepty i fotografie převzaty z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si švestky", více informací o kuchařské edici (švestky jsou již 5. dílem) najdete na

http://www.zapalena-kucharka.cz

   
02.10.2006 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] jithule [*]

    zkusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:11:45
  2. avatar
    [7] ivory [*]

    kuře vypadá hezky Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:46:47
  3. avatar
    [6] hubajda [*]

    lakavej receptik Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 12.11.2012, 22:44:04
  4. avatar
    [5] Láska [*]

    Vypadá to lákavě asi si budu muset pořídit Lenčiny recepty

    superkarma: 0 02.10.2006, 17:05:29
  5. avatar
    [4] Beaute [*]

    Pááni.To vypadá dobře. Hlavně ty perníkové boule. Od porodu nějak ujíždím na sladkém Asi se zajdu taky podívat do knihkupectví. Ale já tam vždycky nechám majlant.

    superkarma: 0 02.10.2006, 16:30:17
  6. avatar
    [3] sunnynka [*]

    trdlo: kup si Lenčinu švestkovou kuchařku Tam napufňánka najdeš a fakt to stojí zato

    superkarma: 0 02.10.2006, 09:16:28
  7. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    superkarma: 0 02.10.2006, 06:19:26
  8. avatar
    [1] trdlo [*]

    To vypada bajecne. Nechci rejpat, ze bylo trochu prezdrobnelinkovano, ale recepty sou lakavy a co je napufnanek? To bych taky zkusila.

    superkarma: 0 02.10.2006, 04:55:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme