Vaření

Dortománie pokračuje

dort

V minulém článku jsme si upekli dort, dnes si ho naplníme a ozdobíme. Osvědčené krémy jsme si opět vypůjčili v penzionu Zvonička v Krkonoších, u Beate a z vlastních zdrojů.

Jirka Hladík z penzionu Zvonička peče dort z 16 vajíček. Do těchto maxi dortů potřebujeme také maxi dávku krému, aby nebyly suché. Jaký je ten jeho?

4 másla (nechat v pokojové teplotě)
200 g cukru moučka
1l mléka
3 vanilkové pudinky

Uvaříme pudinky, vychladíme a stáhneme škraloup. POZOR, pudink nesladíme!
Máslo ušleháme s cukrem a po lžících přidáváme pudink.

Dorty, co se pečou u nás doma

Já sama jsem do dortů vyzkoušela už několik krémů. A našla jsem si svůj osvědčený recept. Toto množství krému je tak akorát do dortu ze 4 vajíček.

125 ml mléka
1 vrchovatá lžíce hladké nebo polohrubé mouky
125 g másla
140 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru (nebo odpovídající množství domácího vanilkového cukru)
1 žloutek (nemusí být)

Mléko rozmíchejte s moukou a na mírném plameni přiveďte k varu. Povařte asi 2 minuty na hustou kaši, odstavte a nechte za občasného míchání vychladnout.
Mezitím utřete máslo s oběma cukry a žloutkem do pěny. Pak do ní po lžičkách vmíchejte vychladlou kaši a utřete na hladký krém.

Tento recept jsem našla na stránkách časopisu Apetit. Žloutek do krému nikdy nedávám. Co ale udělám vždycky, tak krém ochutím nebo alespoň obarvím potravinářským barvivem.

Děti milují, když do krému přidám jahodovou marmeládu, dospělí zase kávu či nastrouhanou kvalitní čokoládu. Výborný je také vaječný likér, či pár kapek mandlového likéru.

krém

 

Čím plní dorty Beaute?

200 g mletých vlašských ořechů
150 ml mléka
180 g moučkového cukru
vanilkový cukr
200 g másla

Mleté ořechy spaříme vařícím mlékem, promícháme a necháme vychladnout. Cukry s máslem vyšleháme a přidáme vychladlou oříškovou hmotu.

Aby byl dort krásný

Hotový dort, naplněný krémem, pořádně vychladíme. Snažím se dort připravit den předem a nechat chladit přes noc. S dortem se pak mnohem lépe pracuje.

Na potahování můžete použít domácí potahovací hmotu. Jeden velice dobrý a vyzkoušený recept mám ze stránek výborné dortařky, Aleny.

150 g sušeného mléka
270 g moučkového cukru (nejlépe Korunní)
30 g ztuženého tuku
50 g tekutého medu
1 lžička rumu
několik kapek mandlového aroma
2 - 3 lžíce vody

Sypké přísady prosejeme, smícháme, přidáme rozehřátý tuk, med, rum a během zpracovávání přidáváme podle potřeby vodu.
Chceme-li hmotu obarvit, přidáme potravinářské barvivo rozpuštěné v několika kapkách vody nebo gelové potravinářské barvy.

Já sama si, po několika neúspěšných pokusech s touto hmotou, kupuji hmotu hotovou, cukrovou, s příchutí třešně, čokolády či mandlí.

Důležité je nepoužívat pod tuto hmotu smetanové krémy, protože se potom začne potahovací hmota rozpouštět.

Dobrou chuť přeje elly.

   
24.03.2011 - Diety - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] brnky [*]

    Dortů moc nedělám, občas je koupím

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:58:39
  2. [33] denisa23 [*]

    Dorty nepeču,ale kupuji a ráda je jím.

    superkarma: 0 20.03.2013, 18:35:05
  3. avatar
    [32] LudPa [*]

    Sml59

    superkarma: 0 14.03.2013, 18:10:59
  4. avatar
    [31] hubajda [*]

    Sml79Sml79Sml79Sml79sama chvala

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:51:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] arminka [*]

    dorty moc neděláme, ale tenhle je pěkný Sml22

    superkarma: 0 29.09.2012, 21:51:21
  2. avatar
    [29] tajnostii [*]

    PěknýSml22

    superkarma: 0 23.08.2012, 12:27:23
  3. [28] babočka12 [*]

    tak to vyzkoušímeSml22,vypadá to slibněSml16

    superkarma: 0 22.04.2012, 20:50:33
  4. [27] Saritka [*]

    Přesně takový krém dělám, všem chutná.

    Marcipán jsem si koupilaSml59

    superkarma: 0 04.03.2012, 15:09:36
  5. avatar
    [26] vmarta [*]

    Sml67Sml67

    superkarma: 0 01.02.2012, 13:26:53
  6. [25] Jala [*]

    Tak tento recept na marcipán jsem teď objevila náhodou a hned si ho uložilaSml16.

    superkarma: 0 01.02.2012, 10:18:27
  7. [24] jithule [*]

    moc hezké

    superkarma: 0 30.11.2011, 20:05:39
  8. avatar
    [23] Myškomedvídek [*]

    Sml67

    superkarma: 0 27.03.2011, 23:12:09
  9. avatar
    [22] Julča [*]

    Nikdy nedávám do dortového krému moučkový cukr. Nemám to ráda, cítím jak skřípe. Vyšlehám vejce s krupicovým cukrem nad párou, po vychladnutí vešlehám do másla.

    superkarma: 0 24.03.2011, 19:08:51
  10. avatar
    [21] elly [*]

    navia — #14 to je krása!

    superkarma: 0 24.03.2011, 13:38:11
  11. avatar
    [20] enka1 [*]

    navia — #14 Sml67

    superkarma: 0 24.03.2011, 12:31:15
  12. avatar
    [19] navia [*]

    selinka — #15 Díky, ale není to tak těžké..první zvíře co jsem dělala bylo to varnou potažené prasátko, to bylo asi před rokem a kvůli němu jsem asi tři noci blbě spala.Sml30

    superkarma: 0 24.03.2011, 12:25:22
  13. avatar
    [18] navia [*]

    ToraToraTora — #16 Díky, byla pro neteře... málem jsme je nestihli vyfotit, jak jsem zaklapla foťák tak se na ni vrhly, utrhly jí uši, růžky... oloupaly puntíky Sml52 žádné "škoda jíst" je vůbec nenapadlo.

    superkarma: 0 24.03.2011, 12:23:53
  14. avatar
    [17] Krišpína [*]

    navia — #14  krásná Sml67

    superkarma: 0 24.03.2011, 12:22:56
  15. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    navia — #14 Sml30 Krásná žirafka..... a jak pěkně kouká, škoda sníst

    1. na komentář reaguje navia — #18
    superkarma: 0 24.03.2011, 12:16:10
  16. avatar
    [15] selinka [*]

    navia — #14 Sml29 tak tohle bych nedokázala ani s pistolí u hlavy.

    1. na komentář reaguje navia — #19
    superkarma: 0 24.03.2011, 12:08:42
  17. avatar
    [14] navia [*]

    Krišpína — #13 Já když dělám něco takovéhleho

    tak pomažu krémem, dám vychladit a vychlazený ještě rukama uhladím, nechám zase trošku zchladnout a pak potahuju.

    1. na komentář reaguje selinka — #15
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    3. na komentář reaguje Krišpína — #17
    4. na komentář reaguje enka1 — #20
    5. na komentář reaguje elly — #21
    superkarma: 0 24.03.2011, 12:07:42
  18. avatar
    [13] Krišpína [*]

    Dort na obrázku je moc pěkný, potahovanou hmotu dělám podle uvedeného receptu. Přiznávám, že se mi občas nepovedla, ale to bylo zřejmě tím, že jsem to přehnala s vodou. Ta chce přidávat opravdu hodně opatrně, lepší je namočit si ruce a "hňácat"  těstíčko. A také kvalita cukru má hodně velký vliv. Nedávno jsem někde četla, že je dobré naplněný dort před potahováním uhladit punčovinou, získá se tím prý dokonalý tvar dortu a potahování je pak také snazší. Samozřejmě se to celé musí nechat dobře vychladit.

    1. na komentář reaguje navia — #14
    superkarma: 0 24.03.2011, 12:03:53
  19. avatar
    [12] navia [*]

    Jo a rum nedávám.

    superkarma: 0 24.03.2011, 11:38:57
  20. avatar
    [11] navia [*]

    selinka — #9 Jo dělám, hodně podobnou jako je v článku. Jen místo medu dávám pšeničný sirup (ze zdravé výživy) a na 150 g mléka bych dala tak 250 g cukru. Přiznám se, že už to dělám (víceméně) od oka. Jednou jsem zkoušela i potahovací hmotu z maršmeláků a jednou varnu. Ale protože z obojího se blbě modeluje a já většinou na dorty něco dávám, tak jsem líná dělat dvě hmoty a uplácám ten mléčný marcipán. Něco si koupit jsem ještě nezkusila, já zas tak moc nepeču, jen pro rodinu a tak.

    superkarma: 0 24.03.2011, 11:36:11
  21. avatar
    [10] enka1 [*]

    selinka — #8 Sml52

    superkarma: 0 24.03.2011, 10:36:11
  22. avatar
    [9] selinka [*]

    navia — #5 a děláš nějakou svoji potahovací hmotu? btw - dobrý výraz Sml16 já bych to ráda někdy udělala, ale nevím jak. Zatím dávám na vrchní korpus trošilinku marmošky  a na to krém a zdobím (bonbony a pod.).

    1. na komentář reaguje navia — #11
    superkarma: 0 24.03.2011, 10:12:58
  23. avatar
    [8] selinka [*]

    enka1 — #6 stačí, když se naučíš tu kachnu Sml79

    1. na komentář reaguje enka1 — #10
    superkarma: 0 24.03.2011, 10:11:19
  24. avatar
    [7] maje [*]

    navia — #5 aha. já totiž nikdy nic s potahovací hmoutou nedělala.Sml80 díky za radu

    superkarma: 0 24.03.2011, 10:08:42
  25. avatar
    [6] enka1 [*]

    Já jsem na pečení zkrátka lepákSml15

    1. na komentář reaguje selinka — #8
    superkarma: 0 24.03.2011, 09:54:58
  26. avatar
    [5] navia [*]

    maje — #1 to může být moc dobrý krém, ale potahovací hmota by se na něm zaručeně roztekla. Když někdo chce šlehačkový krém pod marcipán, musí stejně použít máslový krém, kterým potře povrch a boky dortu tak, aby se šlehačka nedotýkala potahovací hmoty. Obvykle se dělají na patra "mantinely" z krému mezi které se dává šlehačkový krém.

    1. na komentář reaguje maje — #7
    2. na komentář reaguje selinka — #9
    superkarma: 0 24.03.2011, 09:52:47
  27. avatar
    [4] maje [*]

    haluška — #3 používám ho i do řezů. a když ho dávám do dortu, tak korpus malinko posypu ztužovačem šlehačky, on do sebe nenatáhne tolik vlhkosti.

    superkarma: 0 24.03.2011, 08:27:53
  28. avatar
    [3] haluška [*]

    maje — #1 vydrží potom tá torta trebárs 2-3 dni v chlade, bez toho aby ten krém zvodnateľ, alebo ju zblajznete na posedenie, Dal by sa tem krém využiť aj do rezov?

    1. na komentář reaguje maje — #4
    superkarma: 0 24.03.2011, 07:39:20
  29. avatar
    [2] maje [*]

    pardon. nedělám dort ze šlehačky a jogurtu, ale krém do dortu, samozřejměSml28

    superkarma: 0 24.03.2011, 07:05:36
  30. avatar
    [1] maje [*]

    ten první je nádherný. já dělám dort z 1 šlehačky, kterou ušlehám s 2 jogurty (nesmí být odtučněný, ale poctivý smetanový). dle potřeby malinko přisladím. pak dám do ledničky asi na 1 hodinu a pak zdobím. jak bych se na to kouklo máslo, tak by mi to doma nikdo nejedlSml24Sml24

    1. na komentář reaguje haluška — #3
    2. na komentář reaguje navia — #5
    superkarma: 0 24.03.2011, 07:04:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme