Vaření

Doporučujeme: Hovězí líčka na červeném víně

Do nedávné doby jsem ani netušila, že něco jako hovězí či vepřová líčka, která se dají uvařit, existuje. Setkala jsem se s nimi až z kuchyně mého oblíbeného „šéfa“ Zdeňka Pohlreicha. S nadšeným očekáváním jsme je ochutnali v restauraci Divinis a hned si je zamilovali.

Narazili jsme však na tradiční problém, když chcete v obchodě koupit cokoliv netradičního. Kde je sehnat? Při hledání na netu jsem objevila několik řeznictví, kde je prodávají. Bohužel všechna v Praze, tři sta kilometrů pro líčka nepojedu. V některých diskuzích psali, že jsou k dostání také v Makru. Musíme vyzkoušet!

Naštěstí se nám koupě líček povede alespoň jednou do roka, v době vánočních svátků. V řeznictví u nás na vesnici, když majitel poráží vlastní dobytek. I letos jsem si odnášela tašku plnou masa a za pár korun. Čekali jsme návštěvu přátel, a to takových, kteří dobré jídlo umí ocenit. Pustila jsem se proto do přípravy. Držela jsem se téměř zuby nehty receptu pana Pohlreicha.

\dfysfc

Suroviny

hovězí nebo vepřová líčka
sůl a pepř
300 ml kvalitního červeného vína
1 cibule
kousek másla
2 + 2 mrkve
2 + 2 petržele
kus celeru
trochu vývaru
trochu rostlinného oleje
pár žampionů

majoránka

Postup

Ve velké pánvi si rozehřejeme oleje, na kterém osmahneme osolená a opepřená líčka, aby se maso zatáhlo. Dvě mrkve, dvě petržele a polovinu celeru oloupeme a nakrájíme na kolečka, přidáme k líčkům. Zalijeme vínem a vývarem a dusíme doměkka. Podle velikosti líček je to asi 3 hodiny. Hotová líčka se úplně rozpadají.
Maso vyndáme z omáčky, kterou prudkým varem zredukujeme na požadované množství a nakonec zjemníme a zahustíme kouskem vychlazeného másla. Dochutíme troškou majoránky.

Jako příloha je výborná bramborová kaše a restovaná zelenina. Zbytek zeleniny očistíme a nakrájíme na kolečka, žampiony na drobnější kousky. Společně orestujeme na pánvi, lehce osolíme, můžeme opepřit.

Dobrou chuť přeje elly.

   
05.02.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [16] zwiki [*]

    delfi.na — #5Koupit se dají u řezníka.Musíte se ptát.

    superkarma: 0 06.02.2015, 22:02:43
  2. [15] zwiki [*]

    Na víně nám moc nechutnají.Sml15

    superkarma: 0 06.02.2015, 22:01:46
  3. avatar
    [14] hyenka [*]

    Dělám líčka podle stejného receptu, jen bez žampionů. Poprvé jsem k líčkům dělala taky klasicky kaši, ale na náš vkus to příliš "plavalo", tak teď jako přílohu dělám šťouchané brambory. Moc dobré jídlo!Sml59

    superkarma: 0 05.02.2015, 17:04:47
  4. [13] mamkaJa [*]

    Také vařím, dá se nahradit i normálním hovězím.

    Lahůdka. Sml67

    superkarma: 1 05.02.2015, 12:46:47
  5. [12] murat [*]

    Sml22 je to moje oblíbené jídlo. a s tou kaší to nemá chybu Sml23

    superkarma: 0 05.02.2015, 12:08:42
  6. avatar
    [11] Ferdas [*]

    dělávám to a je to vynikající i s tou kaší Sml67Sml59

    superkarma: 1 05.02.2015, 12:04:05
  7. avatar
    [10] margot [*]

    kobližka — #8 asi tak, obrázek mi spíš připomněl hovězí v mrkvi ze školní jídelny - kde jsou ty časy vytváření průplavů omáčky brkaší do stádia nepohyblivosti obéhoSml30

    jinak asi to může být dobré, ale vařit se s tím nehodlám, třeba jednou, když nebudou mít v restaurantu nic jiného, ochutnám...

    superkarma: 0 05.02.2015, 12:03:33
  8. [9] firus [*]

    Sml67 blíží se poledne, sem s nimiSml30

    superkarma: 0 05.02.2015, 11:33:07
  9. avatar
    [8] kobližka [*]

    Hovězí líčka na víně budou zřejmě delikatesa,ale upřímně - bramborová kaše,která by plavala v jakékoliv omáčce,by mě odradila hned v úvodu.

    1. na komentář reaguje margot — #10
    superkarma: 0 05.02.2015, 11:27:51
  10. avatar
    [7] hubajda [*]

    delfi.na — #5pry se musi objednavat

    superkarma: 0 05.02.2015, 11:23:55
  11. [6] Pavla_b [*]

    hmm, určitě je to dobré, já už mám hlad.

    superkarma: 0 05.02.2015, 11:11:06
  12. avatar
    [5] delfi.na [*]

    V restauraci jsem je jedla a je to vynikající jídlo, ale koupit je Sml80 nevím kde.

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    2. na komentář reaguje zwiki — #16
    superkarma: 0 05.02.2015, 10:56:14
  13. avatar
    [4] ekleinovka [*]

    To vypadá hodně jedleSml67

    superkarma: 0 05.02.2015, 10:46:19
  14. [3] Klára Křížová [*]

    Já jsem tento recept vyzkoušela u Elly doma. Sml67Sml67Sml67 výborný!

    superkarma: 2 05.02.2015, 10:39:41
  15. avatar
    [2] chanahd [*]

    Také jsem nevěděla, že něco takového existuje, dokud mě na ně nevzala kamarádka do restaurace. A moc mi to chutnalo.

    Jinak u nás také nejsou k sehnání.

    superkarma: 0 05.02.2015, 10:17:24
  16. [1] Madiva33 [*]

    Ráda bych vyzkoušela, ale sehnat u nás hovězí líčka je nemožnéSml15

    superkarma: 0 05.02.2015, 09:45:42

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme