Vaření

Domácí zmrzlina

domácí zmrzlina

Při psaní dnešního článku venku mrholí a teploty se pohybují okolo patnácti stupňů. Žádné horko a žádná chuť na zmrzlinu. Ale pořád doufám v obrat k lepšímu a každý den se probouzím s očekáváním horkého letního dne. Třeba se dočkám. A až to přijde, budu připravená a překvapím rodinu oblíbenou domácí zmrzlinou.

Potřebujete na ni

6 žloutků ze spolehlivého zdroje a naprosto čerstvých vajec!
250 ml plnotučného mléka
200 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání

přísady na dochucení - vanilku, oblíbené ovoce, kávu, vaječný likér, kakao...

Postup

Do větší mísy dáme žloutky a cukr. Vyšleháme ručním šlehačem dohladka, až se rozpustí cukr.
Mezitím v hrnci ohřejeme mléko. Pokud se chystáte na vanilkovou zmrzlinu, je dobré vhodit vanilkový lusk vyvařit do mléka. Stejně tak je to s kávou (nejlepší je čerstvá, najemno umletá káva).
Horké mléko opatrně vmícháváme do sladkého žloutkového krému. Vymícháme dohladka. Nakonec přidáme smetanu. V hrnci za stálého míchání zahříváme a mícháme až do zhoustnutí krému. Dávejte si pozor na to, že se krém nesmí vařit.
Sundáme ze sporáku a ještě chvílí mícháme, aby směs vychladla.
Pro jistotu krém propasírujeme a můžeme rozdělit podle toho, kolik druhů zmrzliny chceme vyrobit. Potom si jednotlivé zmrzliny ochutíme.
Po ochucení mícháme metličkou (šleháme), dokud směs nevychladne. Může to trvat asi 10 minut. Dáme chladit do lednice a poté asi na hodinu do mrazničky.

domácí zmrzlinaTak takhle dělám zmrzlinu já. A je výborná. Když jsem zvědavě pokukovala, jak dělají domácí zmrzlinu jiní, narazila jsem na další zajímavé recepty, které určitě také stojí za vyzkoušení. Jejich autorky je chválí do nebes...

Čokoládová zmrzlina

300 ml plnotučného mléka
55 g cukru
150 g čokolády (může být i více)
140 ml smetany ke šlehání

Mléko s cukrem přivedeme k varu a rychle přimícháme čokoládu. Sejmeme ze sporáku a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Necháme asi dvacet minut chládnout. Ušleháme šlehačku a přimícháme ji k teplé čokoládové hmotě. Opatrně a důkladně promícháme.
Hmotu přelijeme do nádoby na mražení a dáme do mrazáku. Důležité je každou hodinu hromu prošlehat šlehačem.

Zajímavě vypadá také zmrzlina s použitím kondenzovaného mléka.

Jahodová zmrzlina

3 žloutky
55 g moučkového cukru
375 ml kondenzovaného mléka
1 lžička vanilkové esence
250 ml smetany ke šl.
500 g jahod

Ze žloutků a cukru umícháme hustou hmotu, do které přimícháme ohřáté kondenzované mléko. Směs šleháme ve vodní lázni, dokud nezhoustne. Potom necháme vychladnout.
Přidáme jahody a mrazíme, opět každou hodinu prošleháme.

Dobrou chuť přeje elly.

   
27.07.2011 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [3] tamichita [*]

    parada, recept opsanySml59 a brzy zkusime

    superkarma: 0 27.11.2011, 22:03:37
  2. avatar
    [2] bonda [*]

    Z jahod jsem vždycky jako dítě milovala pěnu našlehanou z jahod, cukru a bílků

    superkarma: 0 23.08.2011, 13:04:11
  3. avatar
    [1] maje [*]

    my máme nejradši klasické ovocné dřeně

    superkarma: 0 27.07.2011, 07:01:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme