Vaření

Domácí vanilková zmrzlina

Nechutnají vám zmrzliny, které koupíte v obchodě? To se ani nedivím. Ale příprava domácí zmrzliny je tak snadná, že už si ji pro příště raději připravíte doma. Stačí vám k tomu pár základních surovin.

zmrzlina

Shutterstock.com

Z čeho by měla být ta nejlepší zmrzlina? Přeci z těch nejlepších surovin. V tomhle případě (opět) - na kvalitě záleží. Připlaťte si za smetanu, bio vejce a pravou vanilku. Jen tak vám vznikne ta nejdokonalejší vanilková zmrzlina. Kupte tučný jogurt bez přidaných éček, přidejte čerstvé ovoce - a máte osvěžující ovocnou jogurtovou zmrzlinu. Ke smetaně přidejte tu nejkvalitnější čokoládu s vysokým obsahem kakaa a lepší čokoládovou zmrzlinu jste v životě nejedli. Tohle je to tajemství.

Vanilková zmrzlina je snad ta nejoblíbenější. Proto ji doma děláme nejčastěji. Jíme ji jen tak nebo v kombinaci s horkým ovocem.

Domácí zmrzlinu zvládnete připravit i bez přístroje - zmrzlinovače. Já jeho koupit ale velice doporučuji. V létě se u nás téměř nezastaví. Dražší kusy mají zabudovaný kompresor, takže je zapojíte do zásuvky a přístroje míchají a zároveň mrazí, přesně tak dlouho jak potřebujete. Výhodou je, že po dokončení jedné zmrzliny se hned můžete pustit do druhé.

Levnější zmrzlinovače mají nádobu, která se musí před použitím dát namrazit do mrazničky. Většinou na dobu okolo dvaceti hodin. Potom do namražené nádoby dáte suroviny na zmrzlinu a přístroj za vás stále promíchává a zároveň mrazí. Nevýhodou je, že uděláte jen jeden druh zmrzliny v omezeném množství. Poté musíte nádobu opět namrazit. Výhodou je nižší pořizovací cena.

Když nemáte ani jeden přístroj a zmrzlinu mrazíte v nádobě v mrazáku, měli byste ji po čtvrt až půl hodince vyndáte a důkladně promíchat. A opakovat tento postup až do požadovaného zmražení. Tím zabráníte tvorbě ledových krystalků a zmrzlina bude hedvábně hladká.

Suroviny

  • 500 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání s co nejvyšším obsahem tuku (minimálně však 31%)
  • 120 g cukru krupice (mám ráda i verzi se třtinovým cukrem)
  • 6 - 8 žloutků
  • 1 vanilkový lusk, vanilkový extrakt (kupuji v Marks & Spencer) nebo vanilkový prášek (kupuji v Oxalisu)

Postup

Ideální je pracovat se žloutky nad vodní lázní a velice opatrně, ať se vám nesrazí. Do misky nad vodu dejte žloutky (já používám raději více, mám ráda žlutou vanilkovou zmrzlinu) a cukr. Nad vodní lázní míchejte metličkou do zhoustnutí. Voda by neměla vařit, ať se žloutky nesrazí. Budou houstnout pomalu, ale jistě.

Až jsou dost husté, postupně přidávejte smetanu a stále míchejte, ještě ohřívejte.

V hrnci si ohřejte mléko s vyškrábnutými vanilkovými lusky. Dávám do mléka povařit i lusk, ať je chuť ještě intenzivnější. Toto vanilkové mléko si klidně může připravit několik hodin předem a nechat v něm celou dobu louhovat lusk.

Žloutky se smetanou, zhoustlé ve vodní lázni, postupně zašlehávejte do horkého vanilkového mléka. Stálé míchejte a ještě prohřívejte na plotně. Ideální je, když máte cukrářský teploměr a teplota dosáhne 75 °C. Potom sundejte hrnec z plotny a přeceďte směs přes husté sítko.

Nechejte směs vychladnout. Až je úplně studená, dejte ji na pár hodin do lednice (klidně přes noc).

Na druhý den směs vlijte do zmrzlinovače a umíchejte skvělou vanilkovou zmrzlinu.

Krásné léto přeje Elly.

Chladivé letní potěšení na našem magazínu

grilované švestky s vanilkovou zmrzlinou

amaretti zmrzlina

zmrzlina ze slaného karamelu

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Lenka Mastešová

   
12.08.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [3] Andreadornova [*]

    Dělám domě ve zmrzlinovaci

    superkarma: 0 12.08.2016, 19:02:05
  2. avatar
    [2] sanvean [*]

    Já dělám fofr zmrzlinu, ale je pro ty, co se nebojí syrových vajec. Vyšlehají se tři vejce se 130g cukru do pěny, vmíchá se půl litru ušlehané smetany a přidají se třeba opražené posekané oříšky. Po 5-6 h v mrazáku je hotovo, ani průběžně nemíchám.

    superkarma: 0 12.08.2016, 11:36:36
  3. [1] bobani [*]

    nejlepší je citronová

    superkarma: 0 12.08.2016, 09:19:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme