Vaječný likér je oblíbenou pochoutkou už hodně dlouhou dobu. Existuje mnoho receptů na tento sladký alkoholický nápoj (dokonce na jeho nealkoholické varianty) a vy si pár z nich můžete spolu s námi vyzkoušet.

Pár důležitých rad
Nejdůležitější zásada při přípravě vaječného likéru je použití opravdu čerstvých vajíček.
Na 1 litr hotového likéru bychom měli použít nejméně 240 g žloutků.  
Všechny použité přísady musejí mít před přípravou pokojovou teplotu.
Otevřenou lahev spotřebujte vždy nejpozději do tří měsíců.
Použijte raději kvalitnější alkohol. Namísto klasického rumu například bílý rum.

Na internetu můžete objevit hodně receptů na vaječný likér. Dokonce na vaječný likér bez vajec...

Domácí vaječný likér bez vajec
Suroviny:
1 plechovka Salka, 2 plechovky Tatry, 250 ml smetany ke šlehání, 3–4 dl rumu.

Postup:
Salko vaříme neotevřené ve vodě asi 2,5 hodiny, necháme přes noc vystydnout (dochází ke karamelizaci cukru). Vyklopíme obsah do mixéru a výslednou tuhou hmotu rozmixujeme, přídáme obě Tatry, ušlehanou šlehačku (stále mixujeme!). Nakonec přidáme dle chuti rum (více nebývá lépe).
Výslednou směs přecedíme přes jemné sítko (Salko se zřejmě nepodaří dokonale rozmixovat) a naplníme vše do lahví, skladujeme v lednici. Šlehačka může v lednici utvořit špunt u hrdla lahve, ale po odstranění je to vynikající pití.
TIP: Pokud budete vařit Salko déle než 2,5 hodiny (nebo když jej zapomenete vypnout, jako já) bude Salko více zkaramelizované a nápoj se více než vaječňáku bude barvou i chutí podobat spíše Whisky Creamu.
(Zdroj)

Na další vaječný likér nebudete potřebovat Salko, ale obyčejnou smetanu...
Obyčejný vaječný likér
Suroviny:
400 ml smetany, 4 žloutky, 150 g krystalového cukru, kousek celé vanilky, 300 ml rumu nebo brandy


Postup:
Část smetany nalijeme do hrnku, přidáme rozlámanou vanilku a vložíme do horké vodní lázně. Žloutky utřeme s cukrem a promícháme se zbylou smetanou. Přilijeme k horké smetaně a šleháme, až začne houstnout (nesmí se vařit). Pak ihned vyjmeme, dolijeme rumem, procedíme do lahví, uzavřeme je a uložíme v chladu a temnu. Necháme několik dnů uležet.
(Zdroj)

Vaječný likér Senior
Suroviny:
25 dkg cukr moučka, 1 vanilkový cukr, 10 žloutků, 1 Salko a 1 Tatra mléko,1/2 litru rumu.

Postup: Cukr, vanilkový cukr a žloutky třeme do pěny deset minut. Pozvolna pak zatíráme obě mléka, nakonec vmícháme rum (nejlépe pomalu šlehačem), pak nalijeme do lahví. Je toho asi 1,5 litru.
Necháme asi tři týdny uležet.
(Zdroj)

 

A na závěr pochoutkový vaječný likér od Vikiny

Babiččin vaječňák
Suroviny:
 6 žloutků, 1/2 kg cukru moučky, 1 l mléka, vanilkový cukr a rumu podle chuti.

Postup: Žloutky utřeme s cukrem, mlékem, vanilkovým cukrem a rumem podle chuti.
TIP: Místo mléka můžeme použít Salko, ale potom ubereme část cukru.
TIP PRO DĚTI: Dětskou variantu připravíme s rumovou trestí, namísto rumu.

A domácí vaječný likér potom můžete použít nejen k přímé konzumaci, ale také do nejrůznějších dezertů, na zmrzlinové poháry, na přelití palačinek, do kávy...

Alžírská káva
Suroviny:
4 lžičky mleté kávy, 750 ml vody, 40 g šlehačky, 40 ml vaječného koňaku.

Postup: Kávu svaříme v konvici z varného skla s vodou, necháme ustát a pak scedíme do šálků z varného skla. Do každého šálku dáme porci šlehané smetany a zalijeme vaječným koňakem.

Jak připravujete vaječný likér vy?

Reklama