Vaření

Domácí uzený sýr

domácí uzený sýr

Vyrobit si domácí uzený sýr není žádná velká věda. Můžete experimentovat s dochucením a z obyčejného sýra bez příchuti vyudit velké pochoutky. Nechejte se inspirovat našimi vyzkoušenými kombinacemi nebo si vymyslete své vlastní.

My jsme udili ve velkém. Celých dvanáct kilo sýra. Použili jsme velice dobrý eidam 30 %. Ale pozor při nákupu. Vybírejte opravdový mléčný sýr, nesmí obsahovat žádné rostlinné složky. Jen takový sýr je moc dobrý a nemá nic společného s gumovým bílým sýrem bez chuti, který koupíte často jako „eidam 30%“ v supermarketu.

uzené sýry

Co potřebujete

  • hromadu silonových podkolenek :-) Dva kusy na jeden sýrový váleček (cca 14 válečků z 12 kg sýra)
  • Eidam 30 % - bez rostlinných složek
  • nejrůznější dochucovadla
  • pevný provázek
  • robot s nástavcem na strouhání nebo struhadlo a několik párů rukou
  • mísy na míchání
  • udírnu :-)

mletí sýra

Krok 1 - nastrouhat

Když sýr nastrouháte, rychleji se rozpustí a lépe se dochutí. Strouhat větší množství sýra je otrava. Doporučujeme proto nažhavit robota, nasadit nástavce a nastrouhat. Stačí nahrubo. Jak vidíte na fotce.

Můžete strouhat ručně. Ale opravdu to bude trvat.

sýr s olivami

Krok 2 - dochutit

Připravte si, co máte rádi a co by vám v sýru chutnalo. Možná najdete inspiraci v našich příchutích. Vybrané dochucení nasekejte nadrobno, česnek prolisujte.

Dochucení přimíchejte do nastrouhaného sýra. Intenzita závisí na vás. Můžete samozřejmě ochutnávat a očichávat. Tak přesně poznáte, kolik které přísady máte do sýra vmíchat.

uzený sýr s ořechy

  • olivy - černé i zelené
  • sušená rajčata
  • bazalka
  • pažitka
  • medvědí česnek
  • česnek
  • vlašské i jiné ořechy
  • chilli
  • barevný pepř - suchý i naložený
  • sušená šunka nebo klobáska
  • ančovičky
  • houby
  • bylinky

uzený sýr

Krok 3 - nacpěte do silonek

Ochucené sýry nacpěte do připravených silonek. Pořádně utlačte, co nejvíce to jde. Pevně zavažte, až těsně nad sýrem. Nechejte dost dlouhý provázek, za který se budou válce věšet do udírny.

udírna

Krok 4 - zavěste do udírny

Jak vidíte na fotce, sýr zavěste do udírny. Teplota by v této chvíli měla být okolo 60 °C. Při této teplotě nechejte sýr v udírně asi 2 hodiny. Sýr se pěkně prokouří, získá uzenou chuť. Po této době můžete maličko „přitopit“, na 80 °C a udit další 2 hodiny.

Sýr nechejte v udírně úplně vychladnout. Několik hodin. Aby bylo chladnutí rychlejší, můžete sýr vyndat z udírny a nechat chladnout třeba v garáži nebo jako my, v noci pod širým nebem.

uzený sýr

Úplně studený sýr nakrájejte.

sýr

Jsem ráda, že jsem si mohla výrobu sýra vyzkoušet s kamarádkami a skvělým týmem, který funguje kolem naší vesnické hospůdky na Pastevníku. Zkušenost k nezaplacení a těším se na další :-)

Dobrou chuť přeje Elly.

Sýrové pochoutky na našem magazínu

grilovaný kozí sýr

šátečky s lososem a kozím sýrem

těstoviny se sýrem

   
20.05.2016 - Sýr a vejce - autor: elly

Komentáře:

  1. [17] Katlinn [*]

    Opravdu nikdo žádné zkušenosti? Fermentor se mi fakt líbí. Asi ho koupím.

    superkarma: 0 17.12.2016, 14:16:45
  2. avatar
    [16] delfi.na [*]

    Když jsme poprvé udili, tak jsme byli velice nedočkaví, nepočkali, až sýr vychladne a hned ho rvali z ponožky ven. Šlo to těžko, ale chutnalo to skvěle, takže ani nevadilo, že to nebylo na pohled krásné.

    superkarma: 0 06.10.2016, 12:55:18
  3. [15] Katlinn [*]

    Jůůů asi si začnu vyrábět domácí sýr. Teď jsem koukala na net a našla jsem fermentor Kuvings. Myslíte, že je dobrý?

    superkarma: 0 26.09.2016, 15:41:39
  4. avatar
    [14] Jandywoman [*]

    Tak tam kde je velká rodina,mají udírnu a sýry milují víc než třeba uzeniny nebo paštiky apod., tam se vyplatí vyudit si takto velké množství dobrého ochuceného sýru. Mně se to líbí a mít podmínky a možnost, jdu do toho Sml67

    superkarma: 0 10.08.2016, 12:31:45
  5. [13] Rikina [*]

    risina — #10 Tak já schválně nejmenuju, abych náhodou někomu nekřivdila. Míst, kde se prodávají sýry, je v Jizerkách více, a nejen v Jizerkách, ale i vedle v Lužických horách. A chci věřit tomu, že valná většina těch sýrů je skutečně domácí výroba a krajová specialita. Nicméně ten jeden konkrétní sýr, který jsem měla na mysli, vypadá na řezu přesně tak, jako ty na fotkách u článku - samá drobná bublinka. A je prodáván i s tou punčochou, ve které se udil. To by mohlo mnohé naznačovat. Neříkám, že je špatnej, to ne - dobře voní, dobře chutná, a až půjdu kolem, koupím si ho zas, však tam nechodím častěji než jednou do roka, a vem to čert, i kdyby to byl eidam z kauflandu, tak je významně vylepšený. Už jenom představa toho strouhání - to bych teda nedala. Sml30

    superkarma: 0 22.05.2016, 10:40:37
  6. avatar
    [12] Suzanne [*]

    Rikina — #8 Ovčí sýr má specifickou chuť i vůni, to eidamem neuděláš Sml23 A kdyby kupoval ovčí sýr v nějakém řetězci, tak by se mu to asi prodražilo Sml80

    superkarma: 0 22.05.2016, 09:54:29
  7. avatar
    [11] gerda [*]

    risina — #10 Rikina — #8Svět chce být klamán...Sml35

    superkarma: 0 22.05.2016, 06:49:59
  8. avatar
    [10] risina [*]

    Rikina — #8Ten člověk říká, že prodává ovčí sýr? To by ale neměl být klasický eidam z Kauflandu... Sml58

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    2. na komentář reaguje Rikina — #13
    superkarma: 0 21.05.2016, 20:59:20
  9. avatar
    [9] gerda [*]

    elly — #7Tak to jo, jinak by to byla velkovýroba, to se potom dá postrouhat i ručně.Sml16

    superkarma: 0 21.05.2016, 07:23:33
  10. [8] Rikina [*]

    Jo - tak takhle to možná dělá ten člověk, co prodává uzený sýr s medvědím česnekem na nejmenovaném turisticky profláklém místě v Jizerských horách! Sml52 Já naivka myslela, jak pase ovečky na stráních, pracně vyrábí domácí sýr na salaši Sml57 a ono to možná je tak, že nastrouhá eidam z kauflandu, na louce nadrbe nějaké to lupení, postup viz článek, a pak to draho prodá turistům lačným krajové speciality. Tudy na to. Sml24

    1. na komentář reaguje risina — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    3. na komentář reaguje Suzanne — #12
    superkarma: 0 20.05.2016, 17:10:22
  11. avatar
    [7] elly [*]

    gerda — #5Ano, je toho strašně moc, protože jsme sýry dělali na akci, jak píšu :-)

    Doma si můžeš vyudit třeba jen půl kila. Nastrouháš, dochutíš a vyudíš. Když je udírna na dvoře a udí se často, tak to jde...

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 20.05.2016, 11:42:09
  12. avatar
    [6] vladka321 [*]

    Já si sýr vyrábím doma pěkně od nadojení mléka..., je to lahůdka. Udím jenom natur, případně se sušenými rajčaty, nebo s citronovou mateřídouškou, máta také není špatná, ale ta je lepší na tzv. sýr Hallomi, určený ke grilování...Sml58

    superkarma: 0 20.05.2016, 11:25:50
  13. avatar
    [5] gerda [*]

    Toho je strašně moc!!!Sml15 A jakou má vlastně trvanlivost?

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 20.05.2016, 09:09:24
  14. [4] bobani [*]

    i kdybych tu udírnu měla , tak si raději těch 10 dkg sýra koupím Sml30

    superkarma: 2 20.05.2016, 08:26:24
  15. avatar
    [3] Hanula [*]

    Sml16mňamSml67

    superkarma: 0 20.05.2016, 08:25:55
  16. [2] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.05.2016, 08:23:19
  17. [1] Andreadornova [*]

    Sml79

    superkarma: 0 20.05.2016, 06:45:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme