Vaření

Domácí toastový chléb: Dva recepty pro vás

Toastový chleba jsem připravovala s jasnou vizí. Čekala nás víkendová návštěva a na neděil jsme plánovali brunch - čili velkou pozdní snídani nebo menší brzký oběd.

toastový chleba

První z receptů, do kterého jsem se pustila, je maličko složitější a zabere trochu více času. Složitější však pouze v delší přípravě a v tom, že vám těsto kyne v míse a vy s ním občas musíte něco udělat.

Na rozdíl od druhého receptu, ve kterém suroviny pouze nasypete do pekárny a dále se nestaráte.

Chuťově jsme byli spokojení s oběma toastovými chleby. Ten z domácí pekárny se mi zdál nadýchanější, ale bohužel byl docela „ušatý“. V pekárně krásně vykynul, ale při pečení se jeho střed lehce propadl. Což se mi děje jen a jen v domácí pekárně. V troubě nikdy, s žádným pečivem.

První recept vám se nebudu otrocky kopírovat, pošlu vás pro poučení k pana Cuketkovi, který si s receptem pohrál, vyzkoušel a pustil do světa. Najdete ho TADY.

O druhý recept se s vámi ráda rozdělím. Je snadný, suroviny jsou velice lehce dostupné a troufám si říct, že je máte všichni doma.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g cukru moučka

Postup

Do pekárny nasypeme mouku, droždí, cukr a sůl. Zapneme a pekárna hned začne promíchávat. Přilijeme vlažné mléko, smíchané s rozpuštěným máslem. Necháme pekárnu pracovat a ona nám umíchá krásné hladké těsto. Nejen umíchá. Těsto samozřejmě také vykyne a upeče se.

Zvolila jsem program střední velikost a světlá kůrka.

Až na již zmíněnou „ušatost“ byl toasťák opravdu povedený.

Jsem si jistá, že ať vyzkoušíte jeden nebo druhý recept, tak budete moc spokojení a kupovaný toastový chleba vám už nebude stačit. Navíc, v případě pekárny, je jeho příprava extra snadná a voňavý teplý chléb vás může čekat ráno, po probuzení, na snídani. Není to lákavá představa?

Čtěte také

   
26.01.2015 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [12] gerda [*]

    Kadla — #9moje řeč. Bez pekárny, pěkně ručně vařečkou a peču 2-3x týdně. Kváskový. Už jsem se ho naučila dobře a vede se mi. Ale peču dlouhou šišku, mám dlouhou ošatkuSml16

    superkarma: 0 26.01.2015, 18:15:52
  2. avatar
    [11] stonehod [*]

    Ten toustový v pekárně určitě vyzkouším. Sml16

    V pekárně peču rád a zatím nejlepší se jeví pivní chléb:

    500g hladké mouky

    350 ml piva (10 stupňové)

    polévková lžíce oleje

    polévková lžíce octa

    dvě kávové lžičky soli

    dvě kávové lžičky drceného kmínu

    jedna kávová lžička cukru krupice.

    hrst loupaných slunečnicových semínek. (není nutné)

    půl kostičky kupovaných 42 gramových kvasnic.

    Jak psali čtenářky níže, postup je důležitý.

    Naleju pivo, do něj ocet, olej a semínka. Nasypu mouku. Do jednoho rohu sůl a do protilehlého kmín. Doprostřed udělám důlek. Do něj nadrobím kvasnice a na ně cukr. Pekárnu zapnu na středně propečený a nechávám otevřenou a sleduju těsto. Většinou se nám kulička lepí na okraje, tak je potřeba přisypat mouku. Nebo naopak, když je moc suchá, tak trošku piva. Až se udělá pěkná odvalovací kulička, lepí jemně, tak zavřu pekárnu a za necelé tři hodinky je chlebík hotový.

    Jinak samozřejmě pivo můžete nahradit 350 ml vody. Anebo 100ml vody a 250 ml piva.

    Dobrou chuť Sml16

    superkarma: 0 26.01.2015, 16:55:42
  3. avatar
    [10] Kadla [*]

    superkarma: 0 26.01.2015, 15:45:39
  4. avatar
    [9] Kadla [*]

    magic11 — #7Taky peču každý týden kváskový, kynutý v pekařské ošatce... kam se na něj ostatní chleby hrabou Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #12
    superkarma: 0 26.01.2015, 15:43:58
  5. [8] efina [*]

    na půl kg mouky dávám půlku koupené kostky kvasnic. Na všechny těsta. Na koláče, veky,vánočky,housky.

    superkarma: 0 26.01.2015, 14:49:12
  6. [7] magic11 [*]

    peču kváskový a kynu v ošatce, toustový nám netřeba

    1. na komentář reaguje Kadla — #9
    superkarma: 0 26.01.2015, 13:58:39
  7. [6] Dagee [*]

    Taky se mi chleba v pekárně často propadne, ale jsem zatím začátečnice. Jestli tomu dobře rozumím, tak dávám asi moc kvasnic nebo vody. Používám ale normální vážené kvasnice, né sušené. Kolik jich mám na 0,5 kg mouky tedy dát, aby se chleba nepropadl ?

    superkarma: 0 26.01.2015, 13:39:10
  8. avatar
    [5] hyenka [*]

    Ušatý chleba bývá, když dáme příliš moc kvasnic, mám téměř identický recept, ale na stejné množství surovin jen 1 lžičku droždí. A uši to nedělá.

    superkarma: 0 26.01.2015, 13:29:39
  9. [4] efina [*]

    Do pekárny je potřeba začít od tekutých věcí.Nechat si trochu tekutiny až se začne těsto dělat tak poznáme jestli je potřeba dolít nebo už né aby nezřídlo.Mouka je někdy moc suchá nebo vlhčí podle toho hlídat tekutiny.Když je těsto řidké tak se prostředek propadne.Taky se mě to ze začátku stávalo ,než jsem to vychytala.

    superkarma: 0 26.01.2015, 11:13:46
  10. avatar
    [3] elly [*]

    efina — #1díky za rady. Já v pekárně nepeču skoro vůbec, většinou ji používám na vykynutí těsta :-) A tak jsem se držela přesně receptu, i s pořadím surovin. Myslíte, že to může mít vliv na tu "ušatost"?

    superkarma: 0 26.01.2015, 09:29:01
  11. [2] theplana [*]

    Recepty se hodí vždycky. Sml59

    superkarma: 0 26.01.2015, 07:25:21
  12. [1] efina [*]

    Dobrý den.Do pekárny se dávají nejdříve věci tekuté a na konec se dá droždí a cukr.Za provozu se neotvírá jen při vytažení háků.Dala bych tam o trochu méně mléka.Stávalo se mě to v začátcích když jsem začala péct chleba Teď vše vychytané a to už peču 5 rokem.

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 26.01.2015, 07:05:39

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme