Reklama

qurrito

Zkoušeli jste někdy připravit domácí tortilly? Tenhle recept se vám bude opravdu hodit. A to nejen v létě. Dnes si s domácími tortillami pochutnáme na oblíbených qurritos.

Zajdete si občas rádi do fast foodu na zapečenou tortillu s kuřecím masem a sýrem? My vás dnes naučíme jak si tuhle pochoutku, která má své kořeny v mexické kuchyni, připravit doma. Není to nic těžkého, a komu se nechce připravovat domácí placky - tortilly, může použít ty kupované. Jsou taky výborné a jídlo tak bude ještě více rychlé.

qurrito

Suroviny

tortilly - 6 ks

  • 250 g hladké mouky (pokud chcete, polovinu můžete nahradit moukou celozrnnou)
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 g rozpuštěného sádla
  • cca 250 ml horké vody

náplň

  • kuřecí prsa
  • vejce
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • strouhanka
  • sýr dle chuti - já použila uzený, klasický eidam a nivu
  • kukuřice, jarní cibulka

rajčatová omáčka

  • pasírovaná, drcená rajčata
  • cibule
  • česnek
  • třtinový cukr
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup

Připravíme si jednoduchou rajčatovou omáčku. Dal by se použít i kečup, jenže ten domácí už došel a kupovaný? To není ono!

Takže - cibuli zpěníme na oleji, přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět a po chvilince vlijeme drcená rajčata. Dle chuti přisladíme a necháme na mírném plameni probublávat, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Pak už jen dochutíme solí, pepřem a máme hotovo.

Můžeme se vrhnout na přípravu masa. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a obalíme v klasickém trojobalu jen s tou změnou, že do hladké mouky přidáme trochu sladké papriky. Osmažíme řízečky pěkně do křupava a dáme na chvíli stranou.

A teď to nejdůležitější - tortilly.

qurrito

Připravíme si těsto. Veškeré suroviny - mouku, rozpuštěné sádlo, sůl a vodu - zpracuje na hladké, nelepivé těsto. Rozdělíme na 6 dílů, které postupně vyválíme na tenké placky. Opékáme na suché pánvičce s nepřilnavým povrchem přibližně 1,5 - 2 minuty z každé strany.

Hotové placky potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenými kuřecími řízečky, kukuřicí, jarní cibulkou, posypeme pořádnou dávkou všemožných sýrů a přiklopíme druhou tortillou.

Takto připravené qurrito dáme na pár minutek zapéct do kontaktního grilu.

qurrito

Pokud jej nemáte, nezoufejte - tortillu rozkrájejte na menší kousky a zapečte v toustovači.

Dobrou chuť přeje Jana.

Tortilly, fazole, chilli, kukuřice...to všechno je Mexiko. Ale nejen Mexiko...

Tortilla se špenátem a sýrem

salát se sojou

polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková