Vaření

Domácí qurritos

qurrito

Zkoušeli jste někdy připravit domácí tortilly? Tenhle recept se vám bude opravdu hodit. A to nejen v létě. Dnes si s domácími tortillami pochutnáme na oblíbených qurritos.

Zajdete si občas rádi do fast foodu na zapečenou tortillu s kuřecím masem a sýrem? My vás dnes naučíme jak si tuhle pochoutku, která má své kořeny v mexické kuchyni, připravit doma. Není to nic těžkého, a komu se nechce připravovat domácí placky - tortilly, může použít ty kupované. Jsou taky výborné a jídlo tak bude ještě více rychlé.

qurrito

Suroviny

tortilly - 6 ks

  • 250 g hladké mouky (pokud chcete, polovinu můžete nahradit moukou celozrnnou)
  • 1 čajová lžička soli
  • 50 g rozpuštěného sádla
  • cca 250 ml horké vody

náplň

  • kuřecí prsa
  • vejce
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • strouhanka
  • sýr dle chuti - já použila uzený, klasický eidam a nivu
  • kukuřice, jarní cibulka

rajčatová omáčka

  • pasírovaná, drcená rajčata
  • cibule
  • česnek
  • třtinový cukr
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup

Připravíme si jednoduchou rajčatovou omáčku. Dal by se použít i kečup, jenže ten domácí už došel a kupovaný? To není ono!

Takže - cibuli zpěníme na oleji, přidáme nasekaný česnek, necháme rozvonět a po chvilince vlijeme drcená rajčata. Dle chuti přisladíme a necháme na mírném plameni probublávat, dokud se neodpaří přebytečná tekutina. Pak už jen dochutíme solí, pepřem a máme hotovo.

Můžeme se vrhnout na přípravu masa. Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme a obalíme v klasickém trojobalu jen s tou změnou, že do hladké mouky přidáme trochu sladké papriky. Osmažíme řízečky pěkně do křupava a dáme na chvíli stranou.

A teď to nejdůležitější - tortilly.

qurrito

Připravíme si těsto. Veškeré suroviny - mouku, rozpuštěné sádlo, sůl a vodu - zpracuje na hladké, nelepivé těsto. Rozdělíme na 6 dílů, které postupně vyválíme na tenké placky. Opékáme na suché pánvičce s nepřilnavým povrchem přibližně 1,5 - 2 minuty z každé strany.

Hotové placky potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe nakrájenými kuřecími řízečky, kukuřicí, jarní cibulkou, posypeme pořádnou dávkou všemožných sýrů a přiklopíme druhou tortillou.

Takto připravené qurrito dáme na pár minutek zapéct do kontaktního grilu.

qurrito

Pokud jej nemáte, nezoufejte - tortillu rozkrájejte na menší kousky a zapečte v toustovači.

Dobrou chuť přeje Jana.

Tortilly, fazole, chilli, kukuřice...to všechno je Mexiko. Ale nejen Mexiko...

Tortilla se špenátem a sýrem

salát se sojou

polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

   
14.06.2017 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] AmeA [*]

    Mňááámkózníííí Sml59

    superkarma: 0 14.06.2017, 23:27:19
  2. [8] babinka [*]

    Samé dobroty...tortily máme rádi...

    superkarma: 0 14.06.2017, 14:58:08
  3. avatar
    [7] paníliška [*]

    gerda — #3 40 minut? Já nechávám základní kvas až 12 hodin, pak přidávám ostatní mouku s kořením, nechávám dokynout v ošatce a pak peču. 40 minut u kváskového chleba si nedokážu představit. Sml16

    superkarma: 0 14.06.2017, 10:23:41
  4. avatar
    [6] sanvean [*]

    gerda — #3 Dobry napad s tim odlezenim Sml67

    superkarma: 0 14.06.2017, 10:05:52
  5. [5] MARIE MATEJKOVA [*]

    Má oblíbená jídla. Salát si udělám Sml59

    superkarma: 0 14.06.2017, 09:43:52
  6. [4] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 14.06.2017, 09:26:26
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    Já dělávám domácí kváskový chleba, ale teď s jiným postupem. (Mouka se smíchá s kváskem, vodou, vidličkou to promíchám a nechám 40 minut odležet. Pak se s těstem daleko líp pracuje, protože v něm proběhne chemický proces a nepiple se tolik). Napadlo mi, že i v tomto případě by nebylo na škodu nechat to pár desítek minut v klidu a pak teprve vyvalovat placky. Recept se mi jeví výborný a hlavně oceňuji, že nabízí různé varianty, když není doma přesně všecko po ruce.

    1. na komentář reaguje sanvean — #6
    2. na komentář reaguje paníliška — #7
    superkarma: 0 14.06.2017, 08:26:22
  8. avatar
    [2] sanvean [*]

    Ja si takhle pripravuju tortilly na panvi (bez oleje), zatizim mensim hrncem a pak obratim. Nejcasteji syr + sunka, ale tech kombinaci je mraky. Fazole, michana vejce, bylinky, zbyle pecene maso Sml16 Recept ozkousim, domaci jsem delala jednou s olivovym olejem a nic moc, se sadlem by to mohlo dopadnout lip Sml67

    superkarma: 0 14.06.2017, 07:20:41
  9. [1] funnka [*]

    mňam,tohle mám rádaSml67

    superkarma: 0 14.06.2017, 06:13:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme