Domácnost

Domácí pekárna II – nejen klasický chleba

 

 

Jak se vyvarovat základních chyb a upéci chleba jsme si povídali minule, dneska vám naservíruji něco málo neobvyklých laskomin z domácí pekárny...

 

Jako první třeba jeden ne příliš klasický chléb, ale spíš takový pochoutkový…

 

Olivový chléb

½ čajové lžičky kvasnic nebo polovina kostky

400 g hladké světlé mouky

1 polévková lžíce cukru

15 g másla či odpovídající množství olivového oleje

1 ½ polévkové lžíce sušeného mléka

1 čajové lžička soli

2 čajové lžičky oregana

280 ml vody

75 g jemně nasekaných papriček nebo sušených rajčat

50 g nasekaných oliv

Lze přidat ještě semínka (len, sezam, slunečnice – po jedné polévkové lžíci)

 

Tento chleba je báječný opečený jako topinka na olivovém oleji, nebo v létě jako voňavá příloha ke grilovaným masům.

 

Co třeba mazanec nebo vánočka?

 

I sladké kynuté těsto lze úspěšně péci v pekárně. A jestli jste ještě nikdy nepekla mazanec nebo vánočku, pak se toho od dnešního dne rozhodně bát nemusíte…

Do tohoto kynutého těsta používáme polohrubou mouku. Stejně tak ji lze použít do těsta na knedlíky, do obyčejných chlebů používáme jen hladkou mouku.

 

Mazanec nebo vánočka (prostě sladké kynuté těsto)

23 ml mléka

250 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

60 g cukru

120 g rozpuštěného másla

2 žloutky

1 a ½ lžičky instantního droždí nebo 25 g droždí čerstvého

2 sáčky vanilkového cukru

Rozinky, kandované ovoce 30-100 g podle chuti

½ lžičky soli

2 lžičky sušené citronové kůry

 

I klasické třené nebo bábovkové těsto lze vytvořit…

Znáte třeba tu bábovku bez mouky?

 

Pudinková bábovka (chutná jako proslulá babeta)

4 vejce

4 pudinky

1 sklenice oleje (200 ml)

1 sklenka cukru, případně vanilkový cukr

1 prášek do pečiva

 

Necháme promíchávat na programu míchacím nebo dortovém asi ¼ hodiny, pak zrušíme, přepneme na pečení a pečeme asi 1 hodinu či až 1 hodinu a 10 minut. Ke konci hlídáme, až bude pečivo růžové, vypínáme.

 

Nejen sladkým je živ člověk, a tak je tu i něco pro masožravce…

 

Co třeba sekaná?

Zde jsem našla několik rozporuplných názorů. Někdo si to nemůže vynachválit, jinému vadí poměrně dlouhá doba pečení a přece jen náročnost čištění nádoby po pečení.

Do domácí pekárny chleba lze totiž naložit mleté maso a všechny vaše oblíbené ingredience a nechat promíchat v programu, který připravuje těsto. Když je vše hotovo, program přerušíte a nastavíte pečení. Předtím do ní můžete zapracovat vajíčko, párek, okurku nebo cokoliv jiného, co se bude hezky vyjímat na řezu. Peče se zhruba 1 hodinu, někde je uváděno až 1,5 hodiny. Nejlépe je sekanou po hodině zkontrolovat, a když se vám zdá dobře upečená, program přerušit.

Takže shrnuto:

Výhody:

-         sekaná je šťavnatá, protože nedochází k úbytku páry, je lepší než z trouby

-         výhodou je i snadné vpracování vajíčka či jiné mozaikotvorné přísady, ale v tom by neměl být problém ani při klasickém pečení.

Nevýhody:

-         mastné páry, které unikají při pečení, mohou znečistit celou pekárnu, kterou je poté třeba otírat

-         aroma česneku nebo jiných přísad některým lidem může vadit, protože prý trvá delší dobu, než nádoba vyčichne. Jiní však tento problém vůbec nezmiňují

-         složitější je čištění, zatímco při pečení pečiva je forma takřka čistá, sekaná je přece jenom mastná.

 

 

A co třeba džem?

Některé pekárny mají program na výrobu džemu. Příprava je stejná jako u klasického vaření v hrnci, názory a zkušenosti se však různí. Někomu vyhovuje to, že se o marmeládu nemusí starat. Jinému vadí to, že pěnivé druhy ovoce (jahody) mohou vyběhnout, a to je pak znečištěná celá pekárna včetně topných těles.

Při klasické přípravě džemu v hrnci je příprava také kratší. Intenzivnější, ale kratší.

 

Máte nějaké další zkušenosti?

 

   
23.02.2007 - Dům a byt - autor: Renata Petříčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [40] Vivian [*]

    Suzanne: já teda peču v troubě, na sporáku akorát vařím nebo smažím...

    superkarma: 0 26.02.2007, 14:07:45
  2. avatar
    [39] Suzanne [*]

    Vivian: a co by se na něm dělalo? ...i když... ... hned vedle sporáku ...proč ne

    superkarma: 0 25.02.2007, 19:11:17
  3. [38] renatka23 [*]

    To je opravdu vynikající!

    superkarma: 0 25.02.2007, 17:11:38
  4. avatar
    [37] Vivian [*]

    Helena Bečicová: copak na sporáku se peče?

    superkarma: 0 25.02.2007, 10:33:41
  5. avatar
    [36] kora [*]

    Bellana: Na nudle a vše ostatni mám horkovzdušnou troubu udělám v ni skoro všechno - kromě chleba.
    Queen Elle: malý chleba i o vikendu kupuji v Kauflandu rovnou teplý z kameného pece - vynikajíci.

    superkarma: 0 24.02.2007, 19:25:34
  6. [35] Helena Bečicová [*]

    Pekárnu jsem vyhrála, peču v ní každou chvíli, nevyměnila bych za klasický sporák. Vřele každému doporučuji.

    superkarma: 0 24.02.2007, 10:39:45

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [34] Aktij [*]

    Henri: proč mám z tebe pocit, že jsi ustavičně v opozici

    superkarma: 0 24.02.2007, 07:25:06
  2. avatar
    [33] RenataP [*]

    Oprava: 230 ml mléka, omlouvám se

    To složitější čištění po sekané je bráno jako složitější, protože po chlebu občas stačí jen vytření suchým ubrouskem a po sekané je přece jen třeba vzít vodu.

    gabika: celá zrna? POkud pečeš celozrné, pak je potřeba dát do těsta podíl octa (asi 1 lžíci) aby se to lépe pojilo. Asi jich nesmí být moc, pokud tam dáš 3-4 lžice celých zrn, tak si myslím, že by to mohlo být podobné jako přídavek slunečnicových semínek, tedy jako zpestření.

    superkarma: 0 24.02.2007, 07:08:41
  3. avatar
    [32] Blueberry [*]

    Tak kolik toho mleka prijde do toho testa na vanocku?????

    superkarma: 0 23.02.2007, 23:58:39
  4. avatar
    [31] Henri [*]

    Meander: já neznám remosku (z praxe )

    Queen Elle: jasně , my jsme velká rodina. Když udělám k čerstvému domácímu chlebu rybí pomazánku, tak se za ním jen zapráší. A ještě mi řeknou, že to mám za trest, že peču tak dobrý chleba. Ale jednou jsem upekla v pekárně krychličku, vzala ho tchýni, která už je sama a řekla, že ho jedla tři dny.

    superkarma: 0 23.02.2007, 22:40:48
  5. avatar
    [28] Meander [*]

    Bellana: Aj, sorry, nečtu diskuse zpět... Fakt je, že kdo nezná remosku, je něco jako mimozemšťan.

    superkarma: 0 23.02.2007, 19:32:40
  6. [27] Bellana [*]

    Meander: I o bravosce, ale s tou nikdo v mém okolí není spokojený, má prý nekvalitní povrch. Zatímco pekárnu ještě nemá nikdo, tak se ptám tady. Tož tak.

    superkarma: 0 23.02.2007, 19:30:07
  7. avatar
    [26] berulinka [*]

    Meander: určitě slyšela, ale píše, že remoska jí odešla spolu s dětmi

    superkarma: 0 23.02.2007, 19:11:25
  8. avatar
    [25] Meander [*]

    Bellana: Už jsi slyšela o remosce?

    superkarma: 0 23.02.2007, 18:13:00
  9. [24] Bellana [*]

    Dása: Fakt né? To je ale škoda
    Myslela jsem spíš takové věci jako zapečené nudle - manžel je rád, já ne, takže zapínat kvůli nim troubu se mi nechce, francouzské brambory a tak. No, tak to asi není spotřebič pro mě a budu se muset pohlédnout po jiném.

    superkarma: 0 23.02.2007, 14:37:19
  10. avatar
    [23] Cilka [*]

    Pekárnu mě "donutila" koupit bezlepková dieta.V normální troubě se mi chleba nedařil upéct.No a od té doby na ní nedám dopustit a peču vše co je jen možné, někdy si pouze nechám udělat těsto.Do pekárny nachystám suroviny a už se nestarám, vše se dělá samo.

    superkarma: 0 23.02.2007, 14:36:04
  11. avatar
    [22] Dása [*]

    Bellana: králíka v domácí pekárně na chleba fakt neupečeš

    superkarma: 0 23.02.2007, 14:15:12
  12. [21] Bellana [*]

    Ráda bych se zeptala: jde domácí pekárnu používat místo remosky? Spolu s dětmi odešla i remoska, tak teď přemýšlím, co na její místo a takový kombinovaný spotřebič by se mi hodil.

    superkarma: 0 23.02.2007, 14:06:13
  13. avatar
    [20] Henri [*]

    puca: mám pekárnu, takže můžu srovnávat a přiznám, že raději peču v normální troubě. Když dělám chleba, tak minimálně kilový (nevím jestli už jsou větší, ale z naší vypadne půlkilová kostička), zadělám za chvilku, rovnou to mrsknu na plech, ten dám na sporák, kde už zahřívám troubu, nakyne, potřu vodou, mrsknu do trouby a za hodinu mám chleba, co vypadá jako chleba .

    superkarma: 0 23.02.2007, 13:43:02
  14. avatar
    [19] Dájka [*]

    Propracovávání těsta je krásná práce, moc ráda se s ním vymazlím. A je to taky posilka . No, ale když ení čas, je pekárna asi fajn. Mám zatím jen jednoho raubíře a peču, když spinká. Milujem špaldový chleba.

    superkarma: 0 23.02.2007, 12:53:34
  15. avatar
    [16] Tanzi [*]

    puca: tobě nepřijde pracné propracování těsta??

    superkarma: 0 23.02.2007, 11:19:25
  16. [15] puca [*]

    Dása: jako ze to tam jen nahazis a ono se to udela samo??? zajimava vec :-) nicmene zadelani chleba mi nepripada ani tak tolik slozity, spis kdyby to za me vyvalelo a vykrajelo vanocni cukrovi

    superkarma: 0 23.02.2007, 10:31:45
  17. avatar
    [14] Suzanne [*]

    puca: parkovrohlikovač máme a je to oblíbený člen rodiny

    superkarma: 0 23.02.2007, 10:26:01
  18. avatar
    [13] Sirikit [*]

    Žábina: sekanou jsem ještě nepekla - můžeš mi říct, na jaký program ji pečeš? Moc díky.

    superkarma: 0 23.02.2007, 10:12:51
  19. avatar
    [12] Dása [*]

    puca: ten základní rozdíl je asi v tom, že pekárna u většiny věcí za tebe zpracuje i suroviny a rovnou upeče, kdežto do normální trouby to musíš předem všechno uplácat sama

    superkarma: 0 23.02.2007, 10:07:22
  20. [11] puca [*]

    je nejaky zasadni rozdil mezi troubou a pekarnou? pekarnu jsem nikdy "nazivo" nevidela tak zatim nerozumim tomu, k cemu je dobre mit dalsi spotrebic s totoznou funkci teda poku nejste jako jedni znami kde to maji jako hobby a maj doma v kuchyni vcechno pocitaje latteovacem a konce parkovrohlikovacem

    superkarma: 0 23.02.2007, 09:55:24
  21. avatar
    [10] Žábina [*]

    já sekanou pekla minulý týden a bylo to v pohodě...pekla se přesně hodinu a byla krásně propečená, nestane se jako třeba při pečení v troubě, že se spodek připálí
    a náročnost mytí?? napustila jsem do nádoby teplou vodu, nechala chvíli odmočit a pak prostě umyla...houbičkou a vytřela papírovou utěrkou
    vždyť mluvíme o teflonu proboha

    superkarma: 0 23.02.2007, 09:51:33
  22. avatar
    [9] MEK [*]

    zatím ji nemáme,ale uvažujeme o koupi

    superkarma: 0 23.02.2007, 09:33:20
  23. avatar
    [8] AnoliV [*]

    děkuji za odkaz, už si taham návody :-))

    superkarma: 0 23.02.2007, 09:31:13
  24. [7] federi [*]

    Můžu jen chválit. Používám pouze sušené droždí s modrým ptákem - po různých experimentech :o). Peču chleby semínkové, obyčejné, na tousty i sladké pečivo jak s droždím (mazance,štoly...) tak s práškem do pečiva- bábovky, buchty-ovocnou, margotkovou, kokosovou...). Jsme jen 2 a problém pozdě večer při návratu z práce koupit něco čerstvého už mě nebere. Chce to nebát se, vyzkoušet různé recepty třeba z internetu - např.: http://www.mybox.cz/pekarny/, případně si přepočítat suroviny podle potřeby. Už jsem vyzkoušela i zapéct těstoviny, žemlovku a jarní nádivku, tak abych je měla načas hotové a teplé - jen je sníst a zase utíkat pracovat. :o) Žádné zdržování a bylo to pochutníníčko. Tak držím pěsti a zkoušejte :o).

    superkarma: 0 23.02.2007, 09:19:07
  25. avatar
    [6] Dása [*]

    okno: to sice ano, ale sáček je na 1000 g mouky (většinou) a 1/4 lžičky je teda na 250 g mouky a ne 400 g a kdybych dala půlku čerstvého na 400 g mouky při chlebu do pekárny, tak mi to zvedne víko

    superkarma: 0 23.02.2007, 08:51:39
  26. [5] okno [*]

    Dása: Rozdíl to není,protože sušené droždí je mnohem silnější koncentrace..

    superkarma: 0 23.02.2007, 08:48:38
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Domácí pekárnu si jenom chválím,

    superkarma: 0 23.02.2007, 08:30:38
  28. avatar
    [3] Dása [*]

    V prvním receptu je ½; čajové lžičky kvasnic nebo polovina kostky..no to je trochu rozdíl ne????

    superkarma: 0 23.02.2007, 08:20:00
  29. avatar
    [2] Sirikit [*]

    V pekárně peču i buchtu podobnou mazanci nebo vánočce, proč ne. Jen ten tvar.... Perfektní je "rychlobábovka". V pekárně dělám i marmeládu, ovšem velká nevýhoda je to, že jí můžu dělat jen malé množství. Ale zase na druhou stranu, člověk se o to nemusí starat - nasype ovoce, želírující cukr a zapne program. Pak jen vyleje marmeládu do sklenice či více malých, vypláchne nádobu a hotovo. Větší množství ovoce se dá zpracovat na marmeládu v mikrovlnce. Vynikající je rovněž program na kynutí těsta - skvělé třeba na koblihy, knedlíky, buchty či pizzu.

    superkarma: 0 23.02.2007, 08:00:55
  30. avatar
    [1] šája [*]

    V receptu na mazanec je chyba, 23 ml mléka asi ne

    superkarma: 0 23.02.2007, 07:16:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme