Vaření

Domácí paštika z pečených jater

domácí paštika

Chuť k výrobě domácí paštiky se mě drží už celkem dlouho. Vznikla asi ve stejné době jako touha vyrobit si vlastní šunku. I když jsem si bleskurychle zakoupila šunkovar, ještě jsem se k tomu samozřejmě nedostala. Paštika však o víkendu konečně vyzkoušena byla. A povedla se na jedničku s hvězdičkou, všichni testující hosté (hladoví chlapi po tenisovém turnaji) si pošmákli a po paštice se jen zaprášilo.

I když měla drobné vady na kráse, tak pouze kosmetické. Rozpadala se. Myslela jsem, že něco bylo špatně při výrobě, ale ne. Bylo to pouze tím, že paštiku jsme jedli zatepla, nestihla vychladnout a pořádně zatuhnout a propojit se. Kousek, který nám zůstal, jsme do druhého dne dali do lednice a na snídani už byla paštika klasického vzhledu - pevná, která se dala ukrojit a namazat.

Použila jsem minimum suroviny a nijak složitě jsem paštiku nedochucovala. Ale samozřejmě že si můžete hrát s kořením a nejrůznějšími přísadami. Tato nejjednodušší verze paštiky mě vyšla na 60 Kč (játra) + 45 Kč (bůček) + 8 Kč (smetana) + nějaké drobné za zbylé suroviny. To se přece vyplatí, ne?

Suroviny

1 kg vepřových jater
0,5 kg bůčku

anglická slanina nakrájená na plátky
sůl a pepř
100 ml smetany
2 hrsti sušených švestek
3 stroužky česneku

Postup

Játra i bůček nakrájíme na drobné kostičky, prosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Důkladně promícháme a necháme do druhého dne v lednici.
Na druhý den dáme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme dokud játra nezměknou.

Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. To, jestli směs umixujete dohladka, nebo necháte hrubější, je na vás. Já jsem vzala asi tři čtvrtě směsi a rozmixovala ji dohladka a zbytek nahrubo, aby v paštice byly velké kusy jater.

domácí paštika z pečených jater

Přidáme švestky, které jsme nasekali na menší kousky, a propasírovaný česnek. Nakonec promícháme spolu se smetanou. Kdo chce, může přidat i oblíbené bylinky, skvěle se hodí tymián.

Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Do takto připravené formy potom nalijeme masovou směs a důkladně utlačíme a zarovnáme.

Paštiku vložíme do pekáče s vodou, která dosahuje do poloviny formy. Troubu zapneme na 160 °C a pečeme -vaříme 2 hodiny.

Důležité je nechat hotovou paštiku opravdu dobře vychladit. Nejprve navolno, poté v lednici. Jinak se paštika drolí a sype, nejde pěkně ukrojit.

Vynikajícím doplňkem k této paštice je podzimní čatní a chléb bez hnětení.

Dobrou chuť přeje elly.

   
09.10.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [40] milfaitka [*]

    Sml79

    superkarma: 0 10.02.2015, 08:02:23
  2. [39] simaj [*]

    Určitě to bude dobrota, recept opsán, vyzkoušíme Sml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:16:35
  3. [38] charles88 [*]

    superSml67

    superkarma: 0 20.03.2013, 09:30:41
  4. avatar
    [37] elly [*]

    musilovahana — #36 ano, dělá se i ze syrových jater...

    superkarma: 0 12.11.2012, 09:52:31
  5. [36] musilovahana [*]

    My jsme dělali ze syrových jater.

    1. na komentář reaguje elly — #37
    superkarma: 0 07.11.2012, 10:44:18
  6. [35] free [*]

    Zkusím.  Zatím jsem dělala z kuřecích nebo husích jater rychlopaštiku.  Taky velice oblíbená. Sml16

    superkarma: 0 23.10.2012, 20:17:50
  7. avatar
    [34] Myškomedvídek [*]

    udělámSml22Sml67

    superkarma: 0 13.10.2012, 01:39:44
  8. avatar
    [33] danap [*]

    mňam

    superkarma: 0 10.10.2012, 06:11:22
  9. avatar
    [32] Kytinkak [*]

    i já dělávala, ted už néé

    superkarma: 0 09.10.2012, 22:12:49
  10. [31] Trefa [*]

    Trefa:taky uz jsem je skousela delat.kdyz nas bylo vice.ale ted kdyz jsem sama tak ji nedelam.

    superkarma: 0 09.10.2012, 20:27:43

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] tajnostii [*]

    Také jsem jí už dělalaSml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 19:15:17
  2. avatar
    [29] daska59 [*]

    Šunku už jsem dělala, paštiku zatím ne.

    superkarma: 0 09.10.2012, 18:11:44
  3. [28] holčice [*]

    Taky paštiky nemusím,ale vypadá moc hezky Sml59

    superkarma: 0 09.10.2012, 16:46:53
  4. avatar
    [27] capkova [*]

    PAŠTIKY NEMUSÍM, ALE TUHLE BYCH VYZKOUŠELA ...

    superkarma: 0 09.10.2012, 16:31:01
  5. [26] Saritka [*]

    Tak to jsem nejedla nikdy.Sml23

    superkarma: 0 09.10.2012, 16:20:56
  6. [25] jithule [*]

    vypadá úžasně

    superkarma: 0 09.10.2012, 15:15:37
  7. avatar
    [24] SNÍŽEK [*]

    to jsem zatím nezkoušela Sml80

    superkarma: 0 09.10.2012, 14:38:27
  8. avatar
    [23] elly [*]

    femme — #21 děti tomu nerozumí Sml57

    superkarma: 0 09.10.2012, 14:26:38
  9. avatar
    [22] kapkamore [*]

    Může to být dobrý, ale pro mne nic dobrýho...

    superkarma: 0 09.10.2012, 14:02:47
  10. avatar
    [21] femme [*]

    elly — #18 ten jsem taky zkusila, ale děti ho vycvrnkávaly Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #23
    superkarma: 0 09.10.2012, 13:30:05
  11. avatar
    [20] novinka [*]

    já teda dělám trošku jinou, ale základ je stejný-ale ty játra nepeču ,zdá se mi to pak jak drtiny, peču jen ten bůček s cibulí a pak to všechno dohromady namixuju. Do toho mého receptu patří ještě vejce, ty taky přihodím do mixeru a paštika je pak krásně krémováSml67. Ale já jí dávám do skleniček a zavařuju, když už se s tím člověk patlá

    superkarma: 0 09.10.2012, 13:18:22
  12. [19] babočka12 [*]

    Sml16teda,když to vidím,hned bych si dala říctSml16Sml67

    superkarma: 0 09.10.2012, 13:02:15
  13. avatar
    [18] elly [*]

    femme — #13 mňam! Ještě chci zkusit naložený zelený pepř...

    1. na komentář reaguje femme — #21
    superkarma: 0 09.10.2012, 12:25:44
  14. [17] Violeta [*]

    Sml69Také jsem vlastní domácí paštiku nikdy neděla. Ale dlouho přemýšlím, že se do její výroby pustím. A snad se i povede.

    superkarma: 0 09.10.2012, 11:48:33
  15. avatar
    [16] ekleinovka [*]

    Nikdy jsem paštiku nedělala, zkusím

    superkarma: 0 09.10.2012, 11:42:05
  16. [15] doginka [*]

    vypadá to jednoduše,určitě vyzkoušimSml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 11:39:53
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Sml26mmmmmmmmmmmSml67

    superkarma: 0 09.10.2012, 11:23:41
  18. avatar
    [13] femme [*]

    dělám podobnou, ale místo švestek tam dávám nakrájené mandle

    1. na komentář reaguje elly — #18
    superkarma: 0 09.10.2012, 11:12:10
  19. avatar
    [12] ladouch [*]

    Vypadá dobře, dala bych si, vypadá to jednoduše, tak to vyzkouším.Sml22Sml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 10:12:11
  20. avatar
    [11] dajrin [*]

    S chutí bych ochutnala... Sml67

    superkarma: 0 09.10.2012, 10:10:02
  21. avatar
    [10] Jindriska8 [*]

    Paštiku dělám z kuřecích jater,ale tuto bych mohla taky vyzkoušet.Sml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 10:08:37
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16mňam - to bych si dala....

    superkarma: 0 09.10.2012, 09:58:09
  23. avatar
    [8] delfi.na [*]

    hm .. todle zní dobře a nevypadá to ani  moc složitě, co bych nezvládla .. uvidíme, jestli se do toho pustím Sml16

    superkarma: 0 09.10.2012, 09:53:20
  24. [7] step1 [*]

    Už dlouho to chci vyzkoušet. Snad se do toho dám.

    superkarma: 0 09.10.2012, 09:24:58
  25. [6] magic11 [*]

    nám játýrka nelezou, nic zdravého v nich neníSml15

    superkarma: 0 09.10.2012, 09:23:08
  26. avatar
    [5] zsuzsika [*]

    vypadá to velmi lákavěSml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 08:20:03
  27. avatar
    [4] vmarta [*]

    to určitě vyskouším, vypadá super

    superkarma: 0 09.10.2012, 07:51:09
  28. avatar
    [3] blesksoft [*]

    u nás asi ne Sml23

    superkarma: 1 09.10.2012, 07:11:11
  29. avatar
    [2] Žofie [*]

    Tohle mám v plánu už dlouho. Určitě vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 09.10.2012, 06:17:11
  30. [1] lidicka [*]

    Domácí paštiky jsem ještě nezkoušela udělat.připadá mi to moc pracnéSml22Sml23

    superkarma: 0 09.10.2012, 06:07:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme