Vaření

Domácí müsli tyčinky

domácí musli

Mlsání může být i zdravé. Hlavně tehdy, když si ho připravíte sami doma a z kvalitních surovin. Třeba takové müsli tyčinky. Ideální svačinka, výborná pochoutka. V našem receptu z mandlí, datlí, opečených vloček a arašídového nebo mandlového másla. Nezní to skvěle?

Všichni rádi mlsají. Nebo - téměř všichni. V oblibě jsou sladkosti zdravé - z oříšků, datlí, ovesných vloček, kvalitní čokolády, medu. A není vůbec těžké je připravit doma.

Na náš snadný recept vám stačí 5 surovin!

  1. Datle - použila jsem druh Medjool. Velice šťavnaté, chutné. Patří k nejkvalitnějším datlím.
  2. Med - kdo má možnost, určitě by měl použít med od osvědčeného včelaře. V supermarketech bohužel můžete narazit také na nekvalitní med.
  3. Oříškové máslo - velký výběr je v supermarketech, ale i u menších prodejců, především ve zdravé výživě. Já všechna oříšková másla nakupuji na Nutspread.cz, kde mají velký výběr i netradičních kombinací.
  4. Ovesné vločky - používám vločky v bio kvalitně, takové, které jsou v sáčku velké, nerozmělněné.
  5. Mandle, arašídy a jiné oříšky - cena některých ořechů na trhu je poměrně vysoká. Proto se snažím kupovat velké balení, třeba na eshopu Ráj oříšků.cz, v Makru nebo používat ořechy domácí - vlašské. Ty jsou ideální, protože je právě teď jejich sezona.

Suroviny

  • 1 hrnek datlí
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku arašídového másla
  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí nebo arašídů (případně směs těchto ořechů nebo jiné ořechy)

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzduch. Na velkých plech vysypejte vločky a také nasekané ořechy. Ty by měly být posekané částečně nahrubo a najemno. Používám k tomu mixovací nádobku k tyčovému mixéru. Na plechu ořechy promíchejte s vločkami a pečte 15 minut ve středu trouby.

Med smíchejte s arašídovým máslem a dejte na chvíli do trouby k vločkám a oříškům. Směs se zahřeje a rozpustí.

Datle rozmixujte na mazlavou hmotu.

V misce smíchejte všechny připravené suroviny dohromady. Tím vytvoříte směs na tyčinky.

domácí musli tyčinky

Nižší misku o rozměru zhruba 23 x 30 cm vyložte potravinářskou fólií. Do ní roztáhněte směs a uhlaďte.

Dejte do lednice, alespoň na hodinu, ztuhnout. Poté nakrájejte na kousky, velké asi tak jako müsli tyčinky z obchodu. Nebo na kostičky.

Skladovat můžete ve vzduchotěsné nádobě nebo v lednici.

Dobrou chuťpřeje Elly.

Čtěte také

   
21.10.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [28] elly [*]

    kobližka — #14 paníliška — #16tohle domácí musli děláme taky. Dokonce je tady na něj někde v archivu recept :-) Jen opravdu to kondenzované mléko je nechutně přeslazené, takže ne moc zdravé (narozdíl od těchto tyčinek). Ale TAK dobré Sml67

    superkarma: 0 22.10.2015, 09:21:50
  2. avatar
    [27] Jandywoman [*]

    kobližka — #11Dělám podobné, se Salkem, jen přidávám ještě navíc pro odlehčení burizony.Sml16

    superkarma: 0 21.10.2015, 22:48:53
  3. avatar
    [26] kobližka [*]

    samecka — #24 Ahoj hvězdo,přesně tak Sml67

    superkarma: 0 21.10.2015, 22:12:34
  4. avatar
    [25] vladka321 [*]

    elly — #12Děkuji za radu Sml67Sml16

    superkarma: 0 21.10.2015, 21:48:38
  5. avatar
    [24] samecka [*]

    kobližka — #11Sml53Dělám přesně ty samé.

    margot — #15Na 180-200 st. Délku pečení nevím - do zrůžovění - nemělo by to zhnědnout. Pak nechávám vydýchat a zchladnout.

    1. na komentář reaguje kobližka — #26
    superkarma: 0 21.10.2015, 21:03:26
  6. [23] slávenka [*]

    gerda — #18vše jsem si vytiskla a vyzkouším, díky za receptíkSml58Sml16

    superkarma: 0 21.10.2015, 19:00:53
  7. avatar
    [22] gerda [*]

    violinist — #21moje řeč, není nad to, když člověk ví, co jí.Sml22

    superkarma: 0 21.10.2015, 18:54:52
  8. [21] violinist [*]

    Zrovna minulý týden jsem je pekla (podle receptu na apetitonline.cz) a musím říct, že od těch kupovaných je dělí kilometry. Sice to není žádná dieta, ale aspoň se člověk necpe prázdnými kaloriemi (a chuťovkami typu palmový tuk či glukózo-fruktózový sirup), když ho honí chuť na sladké. Tyhle vypadají též lákavě, asi přijdou na řadu až dojde stávající zásoba.

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 1 21.10.2015, 18:20:03
  9. [20] alenabl [*]

    já taky dělávám občas pečené z kondenzovaného slazeného mléka, jsou super, tyto taky zkusímSml67

    superkarma: 0 21.10.2015, 17:36:21
  10. avatar
    [19] gerda [*]

    gerda — #18prosím, zapomněla jsem na špetku soli. Ta vybalancuje dobrou chuť.

    superkarma: 0 21.10.2015, 17:24:20
  11. avatar
    [18] gerda [*]

    Dovolím si přidat müsli hrudky, které máme rádi my a nejsou ani moc sladké ani drahé.

    Dávka je na 1 plech (dělávám ale z dvojí dávky, aby to stálo za to).

    8 deka tuku (máslo, hera), 8 deka cukru, 1 celé vejce, 1/2 lžičku prášku do pečiva, 8 deka jemných ovesných vloček, 10 deka hladké mouky, 5 deka hrozinek, další dobroty podle chuti a zvyklostí: celé vlašské ořechy, strouhaný kokos, krájené fíky, datle, mák, sezam nebo jakékoliv jiné podobné přísady...Ručně zpracujeme, podle potřeby vkápneme mléko.

    Pak pomocí dvou namočených lžiček nabíráme a sesouváme v pravidelných odstupech hromádky na plech s pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do růžova. Doba pečení záleží na velikosti hromádek, dbejte rozestupů, nabudou.

    1. na komentář reaguje gerda — #19
    2. na komentář reaguje slávenka — #23
    superkarma: 1 21.10.2015, 17:23:08
  12. [17] manislava [*]

    bezva vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 21.10.2015, 17:21:32
  13. avatar
    [16] paníliška [*]

    kobližka — #14 Na to kašli, nevím, co je na kondenzovaném mléku špatného. Ano, je sladké, a co.

    1. na komentář reaguje elly — #28
    superkarma: 0 21.10.2015, 16:59:13
  14. avatar
    [15] margot [*]

    kobližka — #11 jestli má ta trouba být i zapnutáSml57, napiš mi, prosím, na kolik a cca jak dlouho přibližně/orientačně?

    1. na komentář reaguje samecka — #24
    superkarma: 0 21.10.2015, 16:39:52
  15. avatar
    [14] kobližka [*]

    paníliška — #13 Jo,ono to vynikající je,jen zřejmě ti,kteří dbají na zdravou výživu asi to kondenzované mléko nebudou dobře hodnotit Sml16Sml80

    1. na komentář reaguje paníliška — #16
    2. na komentář reaguje elly — #28
    superkarma: 0 21.10.2015, 16:02:44
  16. avatar
    [13] paníliška [*]

    kobližka — #11 To vypadá náhodou moc lákavě.

    1. na komentář reaguje kobližka — #14
    superkarma: 0 21.10.2015, 15:49:43
  17. avatar
    [12] elly [*]

    vladka321 — #10tyhle jsou taky hodně sladké. Kdyžtak uberte medu :-)

    1. na komentář reaguje vladka321 — #25
    superkarma: 0 21.10.2015, 14:49:42
  18. avatar
    [11] kobližka [*]

    Dělám to (občas) taky,ale nikoliv tyčinky,jen prostě domácí müsli,ale asi nebude moc zdravé:

    kondenzované slazené mléko smíchat s ovesnými vločkami,přidat rozinky,nebo jiné sušené ovoce,ořechy,kokos.Promíchat a dát na plechu do trouby.Občas s tím zamíchat a až se začnou tvořit hrudky,je hotovo.Pak už jenom dám do sklednic.

    1. na komentář reaguje paníliška — #13
    2. na komentář reaguje margot — #15
    3. na komentář reaguje samecka — #24
    4. na komentář reaguje Jandywoman — #27
    superkarma: 1 21.10.2015, 14:35:10
  19. avatar
    [10] vladka321 [*]

    To vypadá moc dobře. Müsli máme doma rádi. Tyčinky koupím minimálně, poněvadž mi přijdou přeslazené. Toto je zajímavá alternativa a ještě budu vědět, co tam vše mám. Ke všemu to vypadá nenáročně Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 0 21.10.2015, 13:34:32
  20. avatar
    [9] v.poho [*]

    elly — #7Mně se to líbí. Asi omrknu cenu araš. másla a zkusím to.Sml67

    superkarma: 0 21.10.2015, 13:27:16
  21. avatar
    [8] JaninkaCh [*]

    bobani — #5A koho to zajímá?Sml57

    Já dělám domácí mysli, peču v troubě. Tyhle tyčinky zkusím taky. Akorát z vlašských ořechů. Těch máme doma moc.

    superkarma: 0 21.10.2015, 10:34:25
  22. avatar
    [7] elly [*]

    Boros — #6datle příšerně drahé nejsou a není jich tam potřeba až tak moc. Navíc z této várky uděláte hromadu tyčinek. Tak si pak můžete náklady rozpočítat Sml58 A srovnat s cenou kupovaných, ne tak kvalitních...

    1. na komentář reaguje v.poho — #9
    superkarma: 0 21.10.2015, 10:20:49
  23. [6] Boros [*]

    Eliana — #2 No jo, ale datle jsou příšerně drahé, ještě je mixovat, to by mi asi utrhlo srdce

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 21.10.2015, 09:58:42
  24. [5] bobani [*]

    nechce se mi to doma dělat

    1. na komentář reaguje JaninkaCh — #8
    superkarma: 0 21.10.2015, 09:41:52
  25. avatar
    [4] elly [*]

    Eliana — #2ty jsem taky koupila na Ráji oříšků :-)

    superkarma: 0 21.10.2015, 08:18:22
  26. avatar
    [3] Suzanne [*]

    Tak to jo Sml22 Tohle si vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 21.10.2015, 08:11:52
  27. avatar
    [2] Eliana [*]

    Vida, kromě medu žádný alergen, ořechy se nahradí mandlemi, tak tdo toho se pustím -jakmile seženu poživtaelné datle!Sml22Sml67

    1. na komentář reaguje elly — #4
    2. na komentář reaguje Boros — #6
    superkarma: 0 21.10.2015, 07:14:50
  28. [1] Jasmína [*]

    Zajímavé, tohle bych doma ale asi nedělala.

    superkarma: 0 21.10.2015, 07:06:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme