Domácí pečivo je to nejlepší. V žádném obchodě takové nekoupíte. Voní po něm celý dům a rodina vás bude milovat.

domácí pletynky

O tom, jakou mám úžasnou sousedku, se kterou si nevracím prázdné talíře, jsem vám už psala. Ale ještě nevíte, jak je úžasné objevit se u ní ráno na kávu, když zrovna peče čerstvé domácí pletýnky. Vůně vás omráčí už mezi dveřmi a vy jen čekáte, co dobrého má Irenka zase v troubě.

Zakousnete se do jedné z nich, čerstvě vytažené z trouby, posypané hrubou solí a kmínem. Nemůžete přestat. Protože je TAK dobrá. Vláčná, voňavá, na povrchu křupavá. Škoda na ni cokoliv mazat, čímkoliv tu neskutečně dokonalou chuť kazit.

Recept, který mi velice ráda napsala, je asi na 15 větších pletýnek, dlouhých asi 15 cm. Klidně můžete dělat i menší kousky, to už záleží na vás.

Suroviny

  • 450 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 380 ml mléka
  • 90 g rozpuštěného tuku - nejlepší je směs másla a sádla
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 kostka droždí (cca 40 g)

na dokončení

  • hrubá sůl, mák, kmín, semínka...
  • 1 vejce na potření
  • kousek másla na potření

Postup

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Obě mouky smícháme a přimícháme sůl. Kvásek nalijeme do mouky, přidáme tuk a vejce. Vymícháme hladké těsto. Práci vám ušetří kuchyňský robot nebo pekárna. Tito pomocníci těsto umíchají a může v nich rovnou vykynout.

Necháme kynout hodinu.

Z těsta oddělíme 15 bochánků, které rozdělíme každý na tři stejné kousky. Z těch vyválíme „hady“, které zapleteme do tvaru pletýnky. Pořádně přitiskneme okraje, aby se pletýnka nerozpletla. Dáme na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Necháme ještě půl hodinky kynout.

Potřeme rozšlehaným vejce a posypeme čímkoliv chceme.

Pečeme v troubě na 170 °C, dokud povrch krásně nezezlátne. Je to asi tak dvacet minut.

Ihned po vytažení z trouby potřeme trochou rozpuštěného másla.

Dobrou chuť přejí Elly a sousedka Irenka.

Reklama