domácí křupavé tyčinky

Naše děti milují tyčinky všeho druhu. Klasické, bramborové, sýrové, tlusté, tenké, pekařské. Proto jsem s chutí vyzkoušela recept na domácí tyčinky, který mi dala kamarádka. S těstem se mi zpočátku nepracovalo příliš dobře, vytvarované tyčinky se smrskávaly na malé kousky. Stačilo je nechat chvíli odpočinout a potom už, před umístěním na plech, šly natáhnout bez problémů.

Takže jsem nadělala válečky, v rámci možností z nich vytvarovala (krátké) tyčinky a roztáhla je asi po deseti minutách.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 100 g sádla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžička sušeného droždí

Postup

Všechny suroviny necháme umíchat a vykynout v domácí pekárně na program Těsto. Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, které v ruce vyválíme na „hady“. Ty necháme na válu, pod utěrkou, odpočinout asi 10 minut. Poté tyčinky „natáhneme“ a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, hrubou solí, kmínem, semínky, čímkoliv.

Pečeme na zhruba 180–200 °C, asi 15 minut. Řídíme se podle barvy tyčinek, které musí zezlátnout.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama