Vaření

Domácí housky. Nejen snídaňové

housky

Pečivo, které si upečete doma, je nejlepší. Víte přesně, jaké přísady jste použili, můžete experimentovat se stále oblíbenější špaldovou moukou a nejrůznějšími zdravými semínky a zajímavými přísadami. I obyčejné snídaňové houstičky chutnají jinak, když je upečete ve vlastní troubě a ještě vlažné připravíte na talíř.

Nejlepší a nejzdravější je pečivo ze živého kvásku. Jeho příprava je však poměrně zdlouhavá. Když zjistíte, že vám došlo pečivo, můžete mít dnešní housky na stole za dvě hodinky. Příprava těsta je snadná, rychlá a tvarování zvládnou i šikovné děti. Můžete zaplétat copy, dělat kulaté hamburgerové housky, rohlíky, bochánky...

Výborné jsou sypané mákem, solí, sýrem, či různými semínky podle vaší chuti. Fantazii se meze nekladou. U nás nikdy nestačí jedna dávka těsta, pečeme ze dvou. Vyzkoušejte jaké množství se osvědčí ve vaší rodině.

Já tyto housky peču ze špaldové mouky. Výbornou a za dobrou cenu začal prodávat Lidl, můžu ji doporučit.

Suroviny

  • 250 ml vlažné vody
  • 380 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 3 lžíce mléka
  • 1 vejce na potření

Postup

Všechny suroviny smícháme v robotu, ručně nebo v domácí pekárně. Necháme vykynout. Poté vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na tolik dílů, kolik chceme housek a jaké velikosti mají být. Normální velikosti vyjde asi 10 kousků, menších 20. Uválíme kuličky, které lehce zmáčkneme. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem.

housky

Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. Potřeme vejcem rozšlehaným s vodou, můžeme i posypat sezamovými semínky. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C, asi čtvrt hodiny. Povrch bude zlatavý.

Plnit se dají tím, na co si jen vzpomenete!

My je máme rádi lehce máznuté domácí chilli marmeládou a naplněné smaženými vajíčky, opraženou slaninou a různou zeleninou.

Tak si nechte chutnat!

Zdroj fotografií: Lenka Mastešová a Alena Kolaříková

Domácí pečivo na našem magazínu

bezlepkové pečivo

celozrnné rohlíky

bagety

   
11.05.2016 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] AmeA [*]

    Vyzkouším Sml67Sml67

    superkarma: 0 11.05.2016, 20:12:31
  2. avatar
    [8] elly [*]

    paníliška — #7Ty celozrnné rohlíky s vločkami byly takové méně tradiční a fakt moc dobré. Určitě stojí za vyzkoušení Sml67

    superkarma: 0 11.05.2016, 13:49:09
  3. avatar
    [7] paníliška [*]

    Ok, myslela jsem spíš další druhy pečiva. Otázkou je, jestli se ale vůbec ještě něco nového vymyslet. :)

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 11.05.2016, 12:55:09
  4. avatar
    [6] elly [*]

    paníliška — #5stačí vyměnit mouku za celozrnnou. V odkazech pod receptem jsou další dva recepty z jiné, než z bílé mouky :-)

    superkarma: 0 11.05.2016, 11:13:01
  5. avatar
    [5] paníliška [*]

    Bílé pečivo jsme z našeho jídelníčku úplně vyřadili a dáváme přednost celozrnnému, nekupuji už ani obyčejný chleba. Takže čistě za sebe - uvítala bych recepty na jiné pečivo, než z bílé mouky.

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 11.05.2016, 10:10:37
  6. avatar
    [4] Mariena47 [*]

    Když byly děti doma,pekla jsem i dalamánky,je to o něčem jiném než kupované.Teď začali v řeznictví prodávat pivní rohlíky.Bohužel,jsou hned pryč.

    superkarma: 0 11.05.2016, 09:52:46
  7. avatar
    [3] Sayonara [*]

    určitě vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 11.05.2016, 09:29:35
  8. [2] bobani [*]

    vypadá to parádně Sml59

    superkarma: 0 11.05.2016, 08:22:03
  9. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.05.2016, 07:55:09

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme