Vaření

Domácí hamburgerové housky

hamburger

Máme rádi domácí hamburgery? S těmi kupovanými z fast foodu se určitě nedají srovnávat. Je v nich totiž maso. Jenom maso a žádné náhražky a šididla, aby byl výsledek s co nejmenšími náklady. Je tam maso a maso. Koření a cibule. A když už si dáte tolik práce, tak výsledek přece nepokazíte kupovaným pečivem. Nebo kupovanou majonézou. No dobře, kečup jsme si koupili, protože domácí nemáme.

Pořídili jsme si parádní hračku do kuchyně. Kontaktní gril. Jede pořád. Děláme na něm toasty, panini i maso. Grilujeme, i když je venku špatné počasí.

Suroviny na housku

500 g polohrubé mouky
1 vejce
150 ml mléka
2 lžíce másla
2 lžičky soli
2 lžičky instatního droždí
1 lžíce cukru
asi 100 ml vody

rozšlehaný žloutek s troškou vody

Postup

Všechny uvedené suroviny dáme do domácí pekárny a zvolíme si program Těsto. Zamícháme, vykyneme. Kdo nemá domácí pekárnu, míchá ručně. Nevadí. Nebo robotem. Já používám na kynutá těsta Cooking Chef a vždycky si zapnu i indukční ohřev, takže si těsto pěkně nahřeje. Ať mícháme ručně nebo v robotu, musíme pak těsto nechat na teplém místě kynout, asi hodinu.

Poté si vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujeme kuličky, které necháme odpočinout, asi deset minut, přikryté utěrkou.

Zapneme si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky - hamburgerové housky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštíme, potřeme žloutkem s trochou vody a dáme do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.

Krásně vykynuté housky vyndáme z trouby a předehřejeme si ji na 200 °C. Housky znovu potřeme žloutkem, posypeme semínky - mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečeme asi 15 minut.

domácí majonéza

Skvělé, housky máme. A jak už jsem vysvětlila výše, nebudeme si kvalitní domácí práci kazit kupovanou majonézou. Tím spíše, když její výroba je tak jednoduchá. Z kuchyňských pomůcek vám postačí tyčový mixér a nějaká vyšší a úzká nádoba, odměrka.

Suroviny na majonézu

1 vejce
100 - 150 ml oleje
sůl a pepř
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička plnotučné hořčice

Postup

Důležité je připravit si všechny uvedené suroviny asi hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu. Pokud použijete studené vejce z lednice, může se stát, že se vám dílo nepovede a majonéza se zdrcne.

Do nádoby dáme vejce a 100 ml oleje. Tyčový mixér ponoříme na dno, zapneme a pomalu zvedáme nahoru. Za malou chvilku máme hotovou majonézu, kterou dochutíme zbylými surovinami. Pokud se zdá majonéza příliš hustá, můžeme dát více oleje.

Fantazii se meze nekladou, můžete tak přidat nějaké bylinky, česnek či najemno nakrájenou šalotku. Výborné, skvělé a dokonalé. Už si majonézu nikdy nekoupíte.

Dobrou chuť přeje elly.

 

 

   
06.05.2013 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [4] balsda [*]

    Domácí majonézu občas dělám, ale hamburgerové housky zatím ne. Vyzkouším je Sml22

    superkarma: 0 21.07.2013, 21:08:54
  2. avatar
    [3] terezalah [*]

    domácí ... je prostě domácí

    superkarma: 0 21.05.2013, 09:38:06
  3. avatar
    [2] samecka [*]

    No já teda dělám domácí majonézu odjakživa a dopředu nikdy si nic z lednice nevytahuju.Akorát olej s vajíčkem musí mít STEJNOU teplotu.

    superkarma: 0 06.05.2013, 19:31:37
  4. avatar
    [1] Efča [*]

    Teď jsem o víkendu dělala pro 18 osob podobné domácí housky na hambáče podle videoreceptu z internetu. Vypadá to složitě, ale nebylo to nijak hrozné ani pro začátečníka. Mělo to ohromný úspěch u dětí i dospělých. Vřele doporučuju! Sml16Sml67

    superkarma: 0 06.05.2013, 12:53:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme