Vaření

Domácí citronáda a jiné sirupy

Miluji domácí sirupy. Když si připravíte oranžádu nebo citronádu z domácího sirupu, tak se jí nic na světě nevyrovná.

citronový sirup

Příprava domácího sirupu je snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávám v lednici, aby se nezkazil, protože ho nijak nekonzervuji ani nepřidávám žádné chemické konzervanty.

Podle receptu, který jsem našla, patří i do domácího citronového sirupu kyselina citronová. A to jsem v žádném případě nechtěla, to si můžu rovnou koupit sirup v obchodě. Proto jsem ji vynechala a přidala čerstvé citrony v bio kvalitě - neošetřené chemicky. Koupíte je třeba v Lidlu nebo v prodejnách se zdravou výživou. Občas si je objednávám v italském eshopu Malá Itálie, kde je mají dovezené přímo z Itálie.

Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup. Tak se snažme. :-)

Kromě domácí citronády - citronového sirupu, si vyrábíme také pomerančový nebo malinový sirup. Kdo chce, může si stejně připravit i sirup bezový, rybízový, grepový. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, a jak jsem slíbila - pár minut práce, výsledek k nezaplacení.

Suroviny

  • 8 bio citronů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1 l vody

Postup

Omyté citrony rozdělíme na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájíme na tenká kolečka, vhodíme do velké nádoby (já jsem použila dvoulitrový džbán) a zalijeme vodou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkáme, vybereme pecky a citronovou šťávu přidáme také do džbánu.

citronáda

Necháme 48 hodin v lednici louhovat.

Po dvou dnech scedíme přes sítko do hrnce a ještě můžeme pořádně vymačkat kolečka citronů. Přisypeme cukr a zahříváme. Nevaříme!!! Na plotně necháme tak dlouho, než se cukr rozpustí.

Přelijeme do uzavíratelných lahví, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Minimální trvanlivost vyzkoušenou nemám. Tento sirup u nás totiž nevydrží déle než 14 dní.

Stejným způsobem připravíte i další ovocné sirupy. Hotový sirup zaléváme vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, bylinky nebo různé ovoce.

Krásné léto přeje Elly.

   
04.08.2014 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [16] pavlinf [*]

    super osvěžení na léto

    superkarma: 0 06.08.2014, 23:09:16
  2. [15] Lyoness [*]

    Rucne... Nastrouhas salatovku a vymackas vodu pres platynko nebo pres cednik. Zredis perlivou nebo neperlivou vodou - jak ma kazdy rad.

    Kdych chces, muzes tam pridat i trochu tech nastrouhanych okurek...

    superkarma: 0 05.08.2014, 10:19:16
  3. [14] Zuza70 [*]

    A poradíš prosím, jak se to vytvoří?

    superkarma: 0 04.08.2014, 22:51:28
  4. avatar
    [13] Eva_CZ [*]

    Sml23 mooooooc cukru. Ja si delam dzbany ledove vody s citronem, nebo pomeranci, nebo hruskami atd. Sml67

    superkarma: 0 04.08.2014, 16:45:32
  5. avatar
    [12] paníliška [*]

    Letos už jsem vařila sirup kopřivový, bezový, meduňkový, tenhle t aky vypadá dobře, vyzkouším.

    superkarma: 0 04.08.2014, 14:53:32
  6. [11] Roland [*]

    datura — #4 Mohla bych poprosit o recept? Snad k tomu není potřeba nějaký lis nebo přístroj. Skoro vše dělám ručně - roboty nevlastním Sml16

    superkarma: 0 04.08.2014, 14:51:51
  7. [10] Lyoness [*]

    Zuza70 — #9 jj, ja ji parkrat mela. Je to vynikajici...

    Hlavne nesladit  Sml16

    superkarma: 0 04.08.2014, 14:28:56
  8. [9] Zuza70 [*]

    Nedávno jsem četla o okurkové limonádě. U nás ji prodávají i v restauracích. Já ji ještě nechutnala. Máte někdo s touto limonádou zkušenost?

    1. na komentář reaguje Lyoness — #10
    superkarma: 0 04.08.2014, 13:13:32
  9. [8] MagdaN [*]

    máme doma domácí mátový sirup, co dělala teta, dostali všichni povinně :-) je vynikající, jen na mne moc sladký

    superkarma: 0 04.08.2014, 12:47:17
  10. avatar
    [7] MaartinkaH [*]

    Místo téhle "cukrovinky" raději volím klasickou cestu vymačkání citronů do vody.

    superkarma: 0 04.08.2014, 12:34:23
  11. avatar
    [6] elly [*]

    ruzka — #3 to nějak nechápu :-) U tohohle receptu je důležité, aby nebyly chemicky ošetřené, když se máčí i kůra, ne?

    superkarma: 0 04.08.2014, 10:49:05
  12. avatar
    [5] buldok [*]

    Může být určitě dobrá.

    superkarma: 0 04.08.2014, 07:54:28
  13. avatar
    [4] datura [*]

    Jediné, co si vyrábíme je mošt z vlastních jablek Sml16

    1. na komentář reaguje Roland — #11
    superkarma: 0 04.08.2014, 07:41:08
  14. [3] ruzka [*]

    Promiňte,ale hlavně že víte,že ty citrony jsou BIO.

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 04.08.2014, 06:58:38
  15. [2] manislava [*]

    citronovou štávu vyrábím už leta,někdy přidám medunku.... zkoušela jsem i malinovu,borůvkovou...výborné mohu doporučit- a kyselinu také nedávám,udělám lahev a když se spotřebuje vyrobím další

    superkarma: 0 04.08.2014, 06:43:20
  16. avatar
    [1] rendvo [*]

    děláme doma jen bezinkovou šťávu, ale tuhle bych taky ráda zkusila. Takže díky za recept, určitě vyzkoušímSml16

    superkarma: 0 04.08.2014, 00:26:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme